logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX VL950SLT 1995SL - Piskliwy szum i przegrzewanie po wymianie elementów

ugi 11 Maj 2005 15:18 1368 8
REKLAMA
  • #1 1482741
    ugi
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.

Mam problem z moim monitorkiem. Po trzech latach owocnej eksploatacji zmęczył się i zgasł...
    Ingerencja wewnątrz zaowocowała znalezieniem dwóch przebitych mos-fetów - Q404 i Q403 (2SJ449 i 2SK1119), oraz upalonego oporu R415 (33 ohm/2W) doprowadzającego 210V do tychże tranzystorów i trafopowielacza.
    Wymiana tych drobiazgów oraz profilaktyczna wymiana C402 (2n2 2kV; włożyłem 2n2 na 3kV) zaowocowała przebudzeniem się monitora, lecz i tu pojawiły się następne problemy. Przez jakieś 2-3 minuty od włączenia zasilania z trafopowielacza obiega charakterystyczny, piskliwy i nieregularny szum - coś w brzmieniu podobniego do odgłosu transformatora poziomego w starym telewizorze, gdy nie podłączono anteny, tyle że o wiele głośniejsze, zależnie od jaskrawości wyświetlanego obrazu (prąd kineskopu?). Szumowi temu towarzyszy lekkie przegrzewanie się oporu R415 doprowadzającego 210V do układu, oraz "biegające" po ekranie, lekko rozjaśnione rastry, występujące w różnych odstępach - zwykle co kilka, kilkanaście linii, oraz zniekształcenia obrazu podobne do lekkiego gubienia synchronizacji poziomej.
    Po zagrzaniu się radiatora (na którym osadzono Q404 i Q403) do około 70-80 st. wszystkie niepokojące objawy ustępują, jednak radiator grzeje się dalej.
    Po około 40 minutach wygrzewania, tranzystory Q404 i Q403 umierają (radiator osiąga temperaturę powodującą silne oparzenie ;)
    Niestety nie dysponuję oscyloskopem, by porównać przebiegi, więc jestem zdany na Waszą wiedzę i doświadczenie.
    W załączniku umieściłem interesujący mnie fragment schematu z zaznaczonymi opisywanymi tranzystorami (jpg; 547kB).

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, proszę o pomoc, gdyż obecnie zostałem zmuszony do pracy na 12-sto letnim, czarno-białym, 14-sto calowym monitorku, pracującym z zawrotną prędkością odświerzania 56Hz, a zakup tego CTX-a był dla mnie poważnym wydatkiem i zależy mi na jego uruchomieniu.
    Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

--
    pozdrawiam
    Krzysztof Owczarek
    Załączniki:
    • CTX VL950SLT 1995SL - Piskliwy szum i przegrzewanie po wymianie elementów fragment schematu CTX950SLT.jpg (547.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1482797
    gizmo000
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam!
    Miałem cos kiedy podobnego w medionie okazało sie ze HOT miał przebita podkładke silikonowa,moze u ciebie taki sam problem,sprawdz HOT najlepiej podmien ale zanim to zrobisz, podepnij zamiast HOT-a C-E zarówke i zobacz co sie dzieje,moze trafo,podmien kondestor powrotu.powodzenia.
  • #3 1482865
    ugi
    Poziom 12  
    > Miałem cos kiedy podobnego w medionie okazało się ze HOT miał
    > przebita podkładke silikonowa,

Obawiam się że to nie to, gdyż oba tranzystory mają izolowaną obudowę (radiator jest na masie). Oryginalny 2sk1119 był faktycznie na silikonie, ale nowo zakupiony miał już izolowaną obudowę.

Wymiana (nawet podmiana) trafopowielacza nie w chodzi w grę - chyba że byłaby konieczna, ale myślę że trafopowielacz jest w porządku.

Kondensator powrotu? Hmmm... Który masz na myśli?

--
    pozdrawiam
    Krzysztof Owczarek
  • REKLAMA
  • #4 1482918
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Ale te tranzystory są w układzie WN a nie odchylaniu poziomym, lepiej sprawdź elka w zasilaniu tego układu. To powinno być duże 100uF/250V. Jak będzie wylane to niestety jeszcze to samo czeka Cię w zasilaczu, czyli wymiana 100uF/250V na +B i wszystkie 100uF/100V.
  • REKLAMA
  • #5 1482950
    ugi
    Poziom 12  
    > Ale te tranzystory są w układzie WN a nie odchylaniu poziomym

Racja! Napisałem "poziome" z przyzwyczajenia po telewizorach ;) Skończyłem edukację na jowiszach, heliosach itp. wynalzkach...

> lepiej sprawdź elka w zasilaniu tego układu.

Elektrolit (C407 - faktycznie 100u/250V) został wymieniony już na wstępie, chociaż oryginalny nie wykazywał braku pojemności.

Zastanawiam się natomiast nad sterowaniem tych tranzystorów (tu wychodzi brak oscyloskopu) czy aby nie pracują one w układzie klucza. Jeżeli problem faktycznie tkwi w ich sterowaniu i nie zostają całkowicie otwarte, to mają prawo się grzać ponad normę...

--
    pozdrawiam
    Krzysztof Owczarek
  • REKLAMA
  • #6 1484245
    gizmo000
    Poziom 22  
    WITAM!
    problem nie tkwi w przetwornicy, ten 2SJ449 jest regulatorem lini +B!? i jeszcze jak on jest sterowany?modulatorem? wiec tak jak mówiłem włacz zarówke zamiast HOT-a i zobacz co sie dzieje linia.powodzenia.
  • #7 1484490
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Toshiba w pdfie do 2SK1119 nie przyznaje się do produkowania wersji izolowanej tego tranzystora więc na 90% masz jakąś podróbę a te lubia się grzać i palić. Zawsze kiedy kupowałem te tranzystory były w nieizolowanej obudowie, jak będziesz miał problem z kupieniem można pewnie wstawić 2SK2717, albo coś większego w obudowie TOP3. Tu wybór FETów na 1000V jest większy.
  • #8 1484763
    ugi
    Poziom 12  
    Monitorek dostał jeszcze raz nowe fety i nowe kondensatory dookoła. Wzbudzanie się po włączeniu minęło, ale radiator z tranzystorkami grzeje się nadal, chociaż mniej... Nie mam jak tego zmierzyć, mogę tylko powiedzieć tyle że parzy, ale... zwilżony palec przyłożony do radiatora nie powoduje już charakterystycznego "cyknięcia" (to metoda zapożyczona z żelazka ;) ).
    I tu nowe pytanie do tych, którzy uzdrawiali takie CTX-owskie wynalazki: Jak bardzo gorący powinien być ten radiator? Czy około 80-90 stopni podczas godzinnego wygrzewania (przy pełnym świeceniu kineskopu) jest do przyjęcia?

I jeszcze jedno: jak ustawić ograniczenie prądu kineskopu, jeżeli nie dysponuję miliamperomierzem na 30kV? PR-ek został nieopatrznie pokręcony; obecnie ustawiłem go w pozycji środkowej, ale nie mam pewności czy to właściwe ustawienie...

--
    pozdrawiam
    Krzysztof Owczarek
  • #9 1485160
    gizmo000
    Poziom 22  
    Witam!
    nie powino tak sie grzac......60-70 to max cos jeszcze mozesz miec uwalone.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora CTX VL950SLT 1995SL, który po wymianie uszkodzonych tranzystorów MOSFET (Q403 - 2SK1119 i Q404 - 2SJ449) oraz oporu R415 (33 Ω/2W) i kondensatora C402 (2n2 2kV na 3kV) zaczął generować piskliwy, nieregularny szum przez 2-3 minuty po włączeniu zasilania. Szum jest zależny od jasności obrazu i przypomina dźwięk transformatora poziomego w starym telewizorze. Towarzyszy temu przegrzewanie oporu R415 oraz pojawianie się jasnych, "biegających" rastrów na ekranie. Wymieniono również elektrolit C407 (100uF/250V) w zasilaniu układu wysokiego napięcia (WN). Podejrzewa się problemy ze sterowaniem tranzystorów MOSFET pracujących jako klucze, co może powodować ich nadmierne grzanie. Zwrócono uwagę, że oryginalny tranzystor 2SK1119 nie występuje w wersji z izolowaną obudową, a użyte zamienniki mogą być podróbkami, które łatwo się przegrzewają i uszkadzają. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu oraz ewentualna wymiana na nowe. Temperatura radiatora z tranzystorami powinna wynosić maksymalnie 60-70°C, a obecne 80-90°C jest zbyt wysokie. Użytkownik pyta także o metodę ustawienia ograniczenia prądu kineskopu bez miliamperomierza na wysokie napięcie. Proponowano test z żarówką zamiast tranzystora HOT oraz sprawdzenie kondensatora powrotu, jednak autor wykluczył uszkodzenie trafopowielacza i podkładki silikonowej HOT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA