logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD z UPS o przebiegu prostokątnym - czy to bezpieczne?

>>Długi 11 Maj 2005 15:22 1838 5
REKLAMA
  • #1 1482756
    >>Długi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Tanie UPSy w trybie podtrzymania napięcia generują przebieg prostokątny zamiast sinusoidalnego. Zasilacz komputerowy zazwyczaj jakoś to znosi, choć inne urządzenia mogą zachowywać się różnie.

Czy ktoś jest w stanie (i ma odwagę) stwierdzić jak zachowa się monitor LCD podpięty pod tego typu UPS? Zakładamy, że zestaw PC+monitor nie powoduje przeciążenia UPSa.
    Proszę o podanie typów monitora i UPSa używanego w doświadczeniu.
    Powielony post usuwam. [h]
  • REKLAMA
  • #2 1482826
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Monitory LCD mają przetwornice. Jest to rodzaj zasilacza w którym kształt przebiegu napięcia zasilającego nie odgrywa większego znaczenia, no może przesadziłem - na szpilkach z pewnością nie będzie pracował.
    Napięcie zasilające jest "prostowane" i podawane na duży elektrolit który to napięcie wygładza.
    Możesz spokojnie podłączyć LCD pod takiego UPSa
  • REKLAMA
  • #3 1483070
    >>Długi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Byłbym całkiem spokojny, gdyby nie jeden drobiazg: przetwornice występują tak samo w CRT, a jednak z moich skromnych doświadczeń wynika, że nie każdy CRT zechce wyświetlić choćby czytelny (wystarczający do pozamykania okienek) obraz, przy zasilaniu z taniego UPSa. Na korzyść LCD przemawia szerszy zakres napięć zasilania. Dlatego chciałbym aby przynajmniej kilka osób wykonało takie próby. Może to być dodatkowy walor LCDków.

Na dobry początek powiem że u mnie zadziałało - obraz bez zmian :D

LCD: LG L1730B
    UPS: Powercom BNT-400AP
    (THD = 63% w tym h3 - 52%)
  • REKLAMA
  • #4 1505378
    digypro
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    APC Smart-UPS 700 + HP1702 = brak jakichkolwiek broblemow....wszystko ładnie u mnie chodzi... z CRT też nie miałem problemów

pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #5 1508062
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Na fideltroniku 500-ce. Po zaniku zasilania podtrzymywałem monitor Belinea 108010 21" i kompa z dwoma napędami CD 4-ema dyskami i celkiem 1,4GHz. Czas wystarczał by bezpiecznie zapisać wszystkie prace rozpoczęte na kompie.
    Warunkem było nie wyłączanie monitora podczas podrzymania (UPS nie wytrzymywał obciążenia przy starcie i rozmagnesowywaniu monitora).

Jak komputerowy monitor CRT nie chce wyświetlić obrazu przy tanim UPS to:
    a. jest uszkodzony
    b. to bardzo stary monitor CRT
    c. nie kupuj takich UPS-ów

UPS podaje 235V do czasu gdy ma dość energii w baterii, jak akumulator pada to UPS się wyłączy a nie zmniejsza napiecia. Jak nie moze wydolić to daje ci znać i też robi OFF. Jak zachowuje się spokojnie a monitor nie działa to takie urzadzenie to totalny złom.

Robiłem testy i zarówno CRT jak i LCD chodzą bez problemu, nawet takie z zasilaczami które w konstrukcji posiadają elektroniczne układy kształtujące przebieg prądu pobieranego z sieci (te czasami skwierczały ale nic sie nie działo).
  • #6 1508368
    digypro
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    dodam tylko, że nic nie robiąc na kompie - komp = Athlon XP 2000+, 1GB RAM (2x256 i 1x512), R9600PRO, HDD 80GB Maxtor, MSI K7N2-V, DVD-RW LiteOn 1653SW, SB LIVE, PCI LAN, flop, 3 dodatkowe "wentyle" UPS wytrzymal mi 22 minuty (akumulatory nówki) :)... niedługo "stres test" dla UPSa tylko prosze o cierpliwość, bo mało czasu mam ;/
REKLAMA