logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo podłączenia monitora i komputera do dwóch różnych UPS-ów APC

bieganie 20 Sty 2012 17:50 1902 6
REKLAMA
  • #1 10424281
    bieganie
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam

Mam pytanko..mianowicie

posiadam 2 upsy apc jeden SMART 500W (z sinusem na wyjściu) drugi BACK 300W (bez sinusa) aby ten większy odciążyć chciałem monitor przepiąć na mniejszy ups, a stację roboczą pozostawić na ups z sinusem.
    Teraz jak to się ma do bezpieczeństwa elektronicznego obydwu urządzeń monitor i stacji roboczej które fizycznie połączone są tylko przewodem DVI.
    Pamiętam taką radę, że sprzęt elektroniczny, czyli np. drukarka, monitor, komputer mają być na jednej fazie, a jak to się ma do połączeń w przypadku osobnych upsów?
    Pytanie raczej dla osób co mają jakieś pojęcie "prądowe" :) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10424389
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 246
    Myślę, że jeżeli podłączysz wszystko do jednego zwykłego przedłużacza, to warunek jednej fazy będzie spełniony.

Wiele lat temu tak straszono różnymi fazami w sieciach komputerowych (na kablu koncentrycznym), że mój ówczesny szef polecił mi zrobić na papierze model zasilania takiej sieci. I wyszło, żeby nie przejmowac się strachami, bo jak urządzenia mają zasilacze z separacją galwaniczną (czyli typowe z transformatorami), to zagrożenia nie ma. Zagrożeniem jest niewłaściwie działająca sieć energetyczna, a nie różne fazy.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 10424459
    bieganie
    Poziom 11  
    Chodzi mi raczej o to czy te 2 urządzenia monitor i komputer na innych upsach w momencie zaniku napięcia i przejścia na zasilanie z upsów nie spowodują uszkodzenia jednego z nich (jakieś różnice potencjał-ów, czy co...?)
    dlatego zaznaczyłem że jeden ups jest z sinusem a drugi bez, nie wiem czy to ma jakiś wpływ.

sorry za banalne pytanie zapewne dla niektórych osób
  • REKLAMA
  • #4 10424547
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  
    Ocena: 44
    Uważam to za dobre rozwiązanie ze względu na dłuższy czas pracy zestawu po wyłączeniu prądu i wykorzystanie obu ups-ów.
    Bezpieczeństwo urządzeń zasilanych z sieci opiera się na wspólnym połączeniu metalowych obudów poprzez żyłę ochronną w oryginalnych kablach zasilających i bolce ochronne w listwie sieciowej.
    Również konstrukcja kabla monitorowego zapewnia połączenie masy obu urządzeń. Praca na ups-ach odłączonych od listwy też jest bezpieczna bo są to odizolowane galwanicznie niezależne źródła więc nie ma między nimi prądów wyrównawczych.
    Jedyne zagrożenie dla urządzeń to uszkodzenie przetwornicy ups-a
    powodujące niekontrolowany wzrost napięcia zasilającego, rzadkie, ale mogące wystąpić po przypadkowym zalaniu cieczą przewodzącą.
    Pozdrawiam.
  • #5 10424579
    bieganie
    Poziom 11  
    czyli będzie to bezpieczne jeżeli podłącze na osobnych upsach?
  • #6 10424949
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 10457915
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6729
    Lata temu miałem tak zrobione u siebie i działało. Zmusił mnie do tego monitor, CTR który przy uruchomianiu robił degusacje co totalnie przeciążało UPS-a. Wszystko było dobrze jak monitor pracował, ale jak był wyłączony i chciałem go włączyć lub wybudzić to UPS się wyłączał ze względu na przeciążenie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o bezpieczeństwo podłączenia monitora i komputera do dwóch różnych UPS-ów APC: SMART 500W (z sinusem) i BACK 300W (bez sinusa). Istnieje obawa, że różnice potencjałów mogą uszkodzić urządzenia podczas przejścia na zasilanie z UPS-ów w przypadku zaniku napięcia. Odpowiedzi wskazują, że podłączenie na osobnych UPS-ach jest bezpieczne, ponieważ urządzenia są odizolowane galwanicznie, a wspólne połączenie masy przez kable zasilające minimalizuje ryzyko. Wskazano również, że zagrożeniem może być uszkodzenie przetwornicy UPS-a, co może prowadzić do niekontrolowanego wzrostu napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA