logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Akyga500W powoduje zawieszanie PC przy dotknięciu obudowy

matadorRS 07 Sty 2015 10:39 711 1
  • #1 14302366
    matadorRS
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Kupiłem używany zasilacz i pojawił się problem. Ogólnie problem jest taki że podłączamy zasilacz do PC i działa. Ale wystarczy delikatnie puknąć w obudowę i komp się wiesza.
    Zauważyłem ze zasilacz jak by robił zwarcie z obudową. Bo jak się go wyjmie z kompa (tzn nie dotyka obudowy) to jest OK wszystko działa. A wystarczy że dotknie obudowy i zaczynają się cuda na kiju. Dodam że podłączałem ten sam zasilacz do innego kompa i to samo się dzieje. A na innym zasilaczu komp działa poprawnie (czyli wina zasilacza). Co dziwne wymienili mi zasilacz na inny i dalej to samo.
    Czyżby dwa zasilacze uwalone? (kupione używane więc możliwe).
  • #2 14302536
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    matadorRS napisał:
    Czyżby dwa zasilacze uwalone?

To mogą być 2 urządzenia-atrapy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Nie zajmowałbym się "urządzeniami z tej półki cenowej". Szkoda sprzęt narażać.
    Dobrze, że nic do tej pory nie uszkodziłeś:
    matadorRS napisał:
    Ale wystarczy delikatnie puknąć w obudowę i komp się wiesza.
    Zauważyłem ze zasilacz jak by robił zwarcie z obudową. Bo jak się go wyjmie z kompa (tzn nie dotyka obudowy) to jest OK wszystko działa. A wystarczy że dotknie obudowy i zaczynają się cuda na kiju.

Może zacznijmy od tego, czy uziemienie instalacji elektrycznej w domu jest prawidłowo działające.
    Jeśli tak, pomierz napięcia z zasilacza miernikiem.
    Ps. Ja bym ten tytuł tematu zmienił na "Problemem jest zasilacz Akyga" i tym samym temat rozwiązał skoro:
    matadorRS napisał:
    na innym zasilaczu komp działa poprawnie
REKLAMA