logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenie przeciwzwarciowe do zasilacza regulowanego 0-12V z mikrokontrolerem?

blekhowk 07 Sty 2015 18:25 1812 5
REKLAMA
  • #1 14303672
    blekhowk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Chciałbym zrealizować układ zasilacza regulowanego, sterowanego za pomocą mikrokontrolera (jak na schemacie).
    Napięcie na wyjściu będzie ustalane programowo ze skokiem 1V od 0 do 12 V.
    Z wyjścia Vfb będzie sczytywane przez układ sterujący, a odpowiedni sygnał z mikrokontrolera będzie z kolei podawany na wejście Vpwm.

Jakie zabezpieczenie przeciwzwarciowe do zasilacza regulowanego 0-12V z mikrokontrolerem?

Jako źródło zasilania chciałem wykorzystać starą ładowarkę od laptopa.
    Chciałbym upewnić się, że układ nie spali mi się przy przypadkowym zwarciu. Czy powinienem pomyśleć o dołożeniu jakiegoś zabezpieczenia? A jeśli tak to jakiego, żeby to miało ręce i nogi...

Z góry dzięki za pochylenie się nad problemem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14304296
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Odpowiedz sobie sam w jaki sposób rozwiązałeś kontrolę prądu. Załóż bezpiecznik i tyle.
  • REKLAMA
  • #3 14304417
    blekhowk
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź, ale nie napisałem, że jestem autorem tego rozwiązania. Jeśli znasz odpowiedź na moje pytanie, to będę wdzięczny jeśli się podzielisz wiedzą...
    Bezpiecznik pewnie byłby dobry, ale układ może być narażony na częste zwieranie i wolałbym inne rozwiązanie.

Dodano po 5 [godziny] 14 [minuty]:

Czy dołożenie bezpiecznika polimerowego (prąd przełączany 2A, znamionowy 1,2A, napięcie mx 16V) szeregowo na wyjściu zasilacza poprawi bezpieczeństwo tego układu podczas zwarcia? Czy powinien być raczej w innym miejscu?
  • REKLAMA
  • #4 14306602
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Zapodaj cały schemat i opis.

Uważam że bezpiecznik polimerowy cechuje się zbyt dużą bezwładnością cieplną aby skutecznie zabezpieczyć zasilacz impulsowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14308298
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6032
    Cytat:
    ... nie napisałem, że jestem autorem tego rozwiązania.

To świetnie, nie będziesz miał nic przeciwko krytyce.
    Jak widzę coś takiego to nie wiadomo czy sie śmiać czy płakać, autor uzył szybkiego precyzyjnego wzmacniacza rail-to-rail o szerokim zakresie napieć zasilania do sterowania bramki MOSFET'a, wzmacniacz tym w zastosowaniu będzie niestabilny, za te wszystkie analogowe zalety z których ani jedna nie zostanie wykożystana, trzeba zabulić trzy dychy (farnell) poto, żeby uzyskać niepewną pracę i gorszą szybkość niż zwykły sterownik MOSFET'a a kilka złotych, można tą samą funkcje zrealizować na tranzystorach za 30gr.
    Dioda D2 jedyne co wnosi w tym układzie to to że ubędzie ci jedna dioda z szuflady i nieco wzrosną straty mocy.
    Zeby coś takiego zrobić trzeba nie mieć pojęcia o elektronice, ani o uzyciu google'a, a przecież w sieci jest mnóstwo poprawnych schematów buck'a z driverem MOSFET'a

Cytat:
    Chciałbym zrealizować układ zasilacza regulowanego, sterowanego za pomocą mikrokontrolera (jak na schemacie).
    Napięcie na wyjściu będzie ustalane programowo ze skokiem 1V od 0 do 12 V.
    Z wyjścia Vfb będzie sczytywane przez układ sterujący, a odpowiedni sygnał z mikrokontrolera będzie z kolei podawany na wejście Vpwm.

Warto przemyśleć jakiego procesora do tego chcesz użyć, mały i powolny ośmiobitowiec moze dać kiepski efekt (piszę dlatego bo często ludzie chcą robić coś takiego na atmegach), tu liczy sie praca w czasie rzeczywistym i warto by policzyć ile potrwa zanim procesor zmierzy napiecie wyliczy sygnał błędu i nastawi PWM. Nie wystarczy zrobić to raz, żeby napiecie wyjściowe było stabilizowane regulator musi dostosowywać PWM przy każdej zmianie obciążęnia.

Cytat:
    Chciałbym upewnić się, że układ nie spali mi się przy przypadkowym zwarciu. Czy powinienem pomyśleć o dołożeniu jakiegoś zabezpieczenia? A jeśli tak to jakiego, żeby to miało ręce i nogi...
    Zabezpieczenie jest niezbędne pytanie czy chcesz proste zabezpieczenie które ochroni tylko sam zasilacz, czy regulowane ograniczenie prądu które poprawnie ustawione będzie chronić też podłaczony układ - jeśli był by w nim błąd, powodujący przeciążenie.
  • #6 14308519
    blekhowk
    Poziom 11  
    Dziękuję za głos w sprawie.
    Gdybym chciał zabezpieczyć sam układ, to jak można by zrealizować takie regulowane ograniczenie prądu?
REKLAMA