logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 121 1991 1.3 benzyna+gaz - przerywa podczas jazdy na gazie, co sprawdzić?

skorpionlcz 07 Sty 2015 18:29 1644 7
REKLAMA
  • #1 14303693
    skorpionlcz
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam w mojej mazdzie 121 1991 r. 1.3 benzyna +gaz ostatnio zauważyłem że w czasie jazdy na gazie auto tak jakby muliło. Dzieje się tak tylko czasami . Czy to może być wina jakości gazu na stacji ? dodam ze na benzynie jest tak ze jadę również normalnie po czym też tak samo się dzieje. Czasami nie idzie na gazie jak jechać . świece i kable wymienione nowe. Filtr gazu i filtr paliwa i powietrza wymienione nic się nie poprawiło . Spalanie nie zwiększyło się. Czy to może być sonda lambda czy też wina wtrysku ? czasami jeździ normalnie.Ręce mi opadają jazda po każdych mechanikach nic nie daje każdy rozkłada ręce pozostałą mi ostatnia nadzieja może ktoś będzie wiedział. Zakupił bym używany wtrysk paliwa i w całości wymienił . Nie będę wiedział potem jak ustawić dawkę paliwa. Miałem wcześniej golfa 3 i nie miałem z nim takich problemów. jednak co niemieckie to lepsze .
  • REKLAMA
  • #2 14304456
    bladi02
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    A przepływomierz powietrza był czyszczony ??? Jeśli nie to spróbuj go wyczyścić :)
  • REKLAMA
  • #3 14305266
    skorpionlcz
    Poziom 10  
    nie nie był czyszczony gdzie on się znajduje w tym modelu mazdy ?
  • #4 14305542
    Twizzter
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    skorpionlcz napisał:
    w czasie jazdy na gazie auto tak jakby muliło. Dzieje się tak tylko czasami (...)
    dodam ze na benzynie jest tak ze jadę również normalnie po czym też tak samo się dzieje.

Skoro na PB i LPG masz takie same objawy, to nie wina gazu. Ale sprawdź szczelność dolotu, zwłaszcza w okolicy mieszalnika LPG.
    bladi02 napisał:
    A przepływomierz powietrza był czyszczony ???

A nie siedzi tam przypadkiem MAP?

Walczyłem kiedyś z przypadkiem takiej mazdy z wypadającymi zapłonami. Winny był moduł zapłonowy, wymiana całego aparatu załatwiła sprawę.
  • REKLAMA
  • #5 14305659
    yamakashi1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Przedewszyskim zależy który masz motor:) czy 1.1 czy 1.3 16v ale 55km czy wielopunkt :) . Ja mam taką Madzie z 55 konna na jednopunkcie i jak rozkręcisz pokrywę filtra i zobaczysz od góry na jednopunkt to masz tam dziurkę w której wewnątrz jest przepływomierz:) możesz go odkręcić jest na 4 śruby i z tyłu wtrysku się go odkręca ,tylko delikatnie :)))
    Ja miałem podobnie że przerywała na tym i na tym to przeczyszczenie pomogło Brake Cleaner -em .Gdzieś mam manuale jak to wyczyścić i jak sprawdzić wtrysk (poszukaj po forum mazdy ) .
  • REKLAMA
  • #6 14306527
    skorpionlcz
    Poziom 10  
    spróbuje go przeczyscic prędzej jednak sprawdze palec i kopółke i świece czy cos sie nie poluzowalo nie przepaliło. yamakashi a mógłbys zrobić fotke ? bardzo by mi pomogła. ja mam silnik 1.3 72 km 16v

Dodano po 5 [minuty]:

to jest na obrazku to czarne?
    https://obrazki.elektroda.pl/1177076200_1420727931.jpg

Dodano po 1 [minuty]:

na cztery śrubki tak z tą wtyczką? ten środek break cleaner dostane może w sklepie?
  • #7 14307565
    yamakashi1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Jesli masz jednopunkt jak na zdjęciu to masz 55 km:) w tej małej dziurce masz wlaśnie przepływomierz, po przebiegu poprostu zachodzi olejem czy cos i błędnie odczytuje ilość powietrza. Odkrecasz to właśnie z tyłu na 4 szt torx i ostrożnie wyciągasz. Kup sobie zwykly odtłuszczacz/zmywacz do hamulców i psiknij, tylko nie czyść tego pędzlem :) bo urwiesz:D
  • #8 14308268
    skorpionlcz
    Poziom 10  
    ja mam 1.3 16V 72KM to jest też na wtrysku . Bo są z 1.3 o mocy 54 , 60 i 72 km. U mnie jest ten element czarny czyli przepływomierz i wtrysk też posiada. Posiadam taki środek do czyszcenia wtrysków specjalny. Napewno bedzie tez do tego. Dzieki jak będe miał czas to to zrobię . Najpierw jednak sprawdze przewody świece kopółkę i palec.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przerywania pracy Mazdy 121 z 1991 roku, napotkanego zarówno podczas jazdy na gazie, jak i na benzynie. Użytkownik wymienił już świece, kable, filtry gazu, paliwa i powietrza, jednak problem nadal występuje. Uczestnicy sugerują sprawdzenie przepływomierza powietrza, szczelności dolotu, a także modułu zapłonowego, który mógłby być przyczyną wypadających zapłonów. Użytkownik planuje również sprawdzić przewody, palec zapłonowy oraz kopułkę. Wskazano na możliwość czyszczenia przepływomierza za pomocą odtłuszczacza, co może poprawić jego działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA