logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy Segate U6 Model ST340810A Bardzo proszę o pomoc.

Wojtoll 11 Maj 2005 18:29 2178 13
  • #1 1483274
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam ogromny problem. Proszę pomórzcie. Kupiłem na allegro kabel
    USB/IDE do podłączenia dysku z zewnętrznym zasilaniem. I przy podłączaniu zasilacza ( był podłączony do sieci) odwrotnie podpiołem wtyczkę ok 3 sek była podłączona nim się zorientowałem że źle ją wsadziłem. Po prawidłowym podłączeniu wtyczki nim podpiołem kabel usb
    poczułem zapach spalonej elektroniki. Po rozebraniu go z gumy widać
    że dwa układy są przypalone. Dysk nie jest teraz wykrywany przez system. Mam bardzo ważne dane na tym dysku. Czy mogę prosić doświadczonego elektronika o poradę, co to za układy, czy wymiana ich ożywi mój dysk, czy przyczyną było to 3 sek odwrotne podłączenie zasilania, czy jeszcze coś mogło ulec awarii i gdzie ewentualnie nabędę te części lub czy w serwisie poradzą sobie z tym problemem. Załączam foto tych układów. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc i radę.
    Pozdr
    Załączniki:
    • pack.zip (2.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1483392
    Mmateusz
    Poziom 11  
    Siema na twoim miejscu przeszedł bym sie do najbliżeszgo sklepu lub serwisu komputerowego i dał im ten dysk do sprawdzenia ,wtedy sie dowiesz co jest i czy warto naprawiac .
  • #3 1483405
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Powiedzmy że zastąpisz te elementy uszkodzone ale jak coś inne niewidoczne padło to może nie pracować poprawnie i do tego popsuć ci dane.
    Proponuje ci:
    Po pierwsze to możesz iść do profesionalnego serwisu i ci odyskają dane. Po drugie to możesz kupić sobie elektronike do tego tylko taką samą i powinien śmigać.
  • #4 1483422
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Właśnie identyczny dysk ale sprawny pożyczyłem swojemu szefowi żeby elektronikę do swojego podstawił bo mu taki padł.Czy to wystarczy żeby dane odzyskać okaże się.Bo w niektórych dyskach musi być jeszcze identyczna wersja firmware a w np. Fujitsu każda elektronika ma swój numer który musi zgadzać się z resztą ,czyli z tym co jest na dysku zapisany.Co z tym jego U6 na razie nie wiem bo na urlopie jestem.Wymianę scalaków odpuść sobie od razu ,co najwyżej wymiana całej elektroniki.
  • #5 1483441
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    jedyne wyjscie to wymiana elektroniki...wiem ze warszawie jest firma co wypozycza elektroniki do dyskow, maja w ofercie sporo modeli...a ze Seagate jest bardzo popularnym modelem to nie powinno byc trudne dostanie elektroniki....pamietaj jednak firmaware musi byc taki sam...czasami jednak liczy sie takze data produkcji, mama dwa dwa dyski IBM ICL...identyczne modele, numery seryjne...ale inna data produkji i elektroniki roznia sie jednym scalakiem i lipa...tak ze chce tylko uczulic, coby kasy nie wywalic w bloto

pzdr
  • #6 1483892
    zymt
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Wymieniaj całą płytkę .Nie baw sie w scalaki bo stracisz dane.
  • #7 1484367
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Witam
    W takim razie mam jeszcze pytanie. Gdzie mogę kupić taką płytkę?
    Firmware 3.39
    Gdzie szukać w necie i poza nim, czy w komisach komputerowych?
    Z góry dzięki za rady i za pomoc w mojej sprawie.
    Pozdr
  • #8 1484422
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Poszukaj na allegro
  • #9 1487694
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Witam
    Mam pytanie. Czy będzie chodził mi ten dysk z firmware 3.34 czy raczej nie ma szans?
    Pozdr
  • #10 1488322
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Dysk ten z elektroniką Firmware 3.34 nie będzie działać...
    Pocieszające jest jednak to że obydwie wersje mają takie samo hardware i dlatego możliwe jest wykorzystanie elektoniki 3.34 do uruchomienia tego dysku.
    Wcześniej jednak trzeba przeprogramować flash'a.
    Flash'a można przeprogramować bez wylutowywania z układu, trzeba z tym się jednak zwrócić do kogoś kto się na tym zna... (a przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie czytając w jaki sposób zostało podłaczone zasilanie do dysku...).
  • #11 1489423
    vagrant3
    Poziom 11  
    Polecam udanie się do sprawdzonej firmy odzyskującej dane z HDD i wypożyczającej elektroniki. Najlepiej napisz do marek(_at_)recovery.pl . Analizę twojego dysku i diagnozę uszkodzeń przeprowadzą za darmo, więc decyzję co dalej możesz podjąć później. Firma ma siedzibę w Warszawie.
  • #12 1494127
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Witam
    Właśnie wylicytowałem na allegro elektronikę do tego dysku z takim firmeware jakim miałem czyli 3.39 Czy istnieje możliwość że przy wymianie elektroniki w tym modelu dysku o tym samym Firmeware może
    być coś nie tak. Czy napewno będzie OK.?Pytam się dlatego gdyż gościu proponuje mi wysłanie dysku do siebie, założenie (dopasowanie) elektroniki i odesłanie spowrotem do mnie (wtedy kasa na konto).Poprostu nie wiem co robić czy samemu ją zmienić czy zlecić to koledze sprzedającemu.Proszę o radę.
    Pozdr
  • #13 1494349
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    cześć,

- ja bym odesłał dysk do sprzedającego, jesli nie ma negatywów.
    - może na twoim dysku są uszkodzone moduły i co wtedy.
    - a sprzedający "dopasuje" te moduły.

ID CharID   File   RD IDNT C_SUM
    --------------------------------
    01  OCCT       rwf  ű   ű    ű
    02  OACT  at_stuff  ű   ű    ű
    03  ˆ ˆ0     smart  ű   -    -
    04  RSV0      cspt  ű   ű    ű
    05  FTY0  ovly_cct  ű   ű    ű
    06  USR0  ovly_act  ű   ű    ű
    07  LZT0  ovly_cn1  ű   ű    ű
    08  RW00   udefbak  ű   ű    ű
    09  SYS1   userdef  ű   ű    ű
    0A  SYS2   resvdef  ű   ű    ű
    0B  CSPT  ovly_an1  ű   ű    -
    0C  VBPI   sysvar1  ű   ű    ű
    0F  Z ˙?   flashct  ű   -    -
    10         flashat  ű   -    -
    11        ovly_at1  ű   -    ű
    12           ovly6  ű   -    -
    13           ovly7  ű   -    -
    14           ovly8  ű   -    -
    15           ovly9  ű   -    -
    16           ovlyA  ű   -    -
    17        security  ű   -    -
    18  ’     vendorsp  ű   -    -

- powyżej moduły na U6.
  • #14 1501306
    Wojtoll
    Poziom 10  
    Witam
    Dysk ruszył !!! Wymieniłem elektronikę którą nabyłem na allegro.
    Wielkie dzięki dla wszystkich którzy zainteresowali się moim problemem i
    starali się mi pomóc. Gorąco pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z dyskiem twardym Seagate U6 model ST340810A po odwrotnym podłączeniu zasilania przez kabel USB/IDE z zewnętrznym zasilaczem, co spowodowało uszkodzenie elektroniki i brak wykrywania dysku przez system. W dyskusji zalecano nie wymieniać pojedynczych scalaków, lecz całą płytkę elektroniczną, gdyż niewłaściwa wymiana może prowadzić do utraty danych. Podkreślono konieczność dopasowania firmware (w tym przypadku wersja 3.39) do elektroniki, gdyż różnice w firmware lub dacie produkcji mogą uniemożliwić poprawne działanie dysku. Sugerowano skorzystanie z profesjonalnych serwisów odzysku danych, które oferują wypożyczenie elektroniki i darmową diagnozę. Użytkownik ostatecznie zakupił na Allegro elektronikę z odpowiednim firmware i po wymianie płyty dysk ruszył.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA