logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST380020A - jaka elektronika pasuje do wymiany? Czy dane zostaną?

Chyllus 05 Wrz 2007 12:25 3766 16
REKLAMA
  • #1 4252374
    Chyllus
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich!
    Mam uszkodzony dysk SEAGATE U6 ST380020A firmware 3.60.
    Poszukuję do niego sprawnej elektroniki. Z tego co wiem to w przypadku dysków Seagate nie ma konieczności podmiany elektroniki na identyczny model.
    Czy ktoś orientuje się z jakich dysków elektronika pasowałaby do mojego modelu? Bo nie należy do najłatwiejszych znalezienie tego dysku na dodatek w miarę "normalnej" cenie.
    I jeszcze jedno pytanie - czy po wymianie elektroniki dane które były na dysku nadal tam będą?

Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4252454
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Elektronika może pochodzić z dysku Seagate U6 o dowolnej pojemności... F/W: 3.60
    U6:
    ST380020A
    ST360020A
    ST340810A
    ST320410A

Mikippp
  • REKLAMA
  • #3 4252490
    Chyllus
    Poziom 17  
    Dzięki! Czyli firmware musi pozostać teki sam, tak?
    A czy dane pozostaną na dysku?
  • #4 4252918
    Przemcio
    Ocena: 250
    Czytałeś co pisze Mikippp?
    Podał 4 typy dysków z zastrzeżeniem , że MUSI BYĆ F/W:3.06 czyli taki sam jak u Ciebie.

Jeżeli tego się będziesz trzymał to niewykluczone, że dane jeszcze czekają na Ciebie.
    Okaże się po wymianie samej elektroniki czy nie uszkodziło się coś więcej.

Dysk padł po awarii zasilacza czy tak sam z siebie a inaczej dlaczego twierdzisz , że jest uszkodzona elektronika ?

P.
  • #5 4253068
    Chyllus
    Poziom 17  
    Tak padł po awarii zasilacza. Dlatego myślę że to tylko elektronika, pewności jednak nie mam czy uszkodziło się coś jeszcze..
    A Wy jak sądzicie?
  • #6 4253226
    Przemcio
    Chyba dopóki nie wymienisz elektroniki nikt nie będzie pewny czy to już wystarczy.
    Ale od tego trzeba zacząć.

Ewentualnie gdybyś poszukał na FORUM możesz jeszcze sprawdzić czy nie skończyło się na samych zabezpieczeniach dysku od strony zasilania.
    Może to by wystarczyło bo nie piszesz czy ta elektronika wygląda na całą czy jest popalona.

P.
  • #7 4253435
    Chyllus
    Poziom 17  
    Sprawa wygląda następująco:
    dysk powoli przestawał działać po podłączeniu do zasilacza który dawał zbyt wysokie napiecie +12V.
    początkowo spowalniał strasznie system ale był wykrywany przez bios no i windowsa.
    Nie wiedziałem dokładnie co z nim nie tak więc użyłem HDD Regeneratora lecz przy końcu skanowania i wykryciu i naprawieniu kilku bad sectorów kompletnie przestał odpowiadać a bios już go nie wykrywał, dodatkowo nie wykrywał też innego dysku podpiętego pod tę samą taśmę.
    Elektronika nie ma śladów nadpalenia czy tez przegrzania..
  • REKLAMA
  • #8 4254819
    Przemcio
    Czy Ktoś może się wypowiedzieć jak działa HDD Regenerator na dane Użytkownika ?
    Jakiś czas nie używałem tego programu ale o ile pamiętam nigdy jakoś nie robiłem tego na danych :|
    W końcu program wykonuje zapis, odczyt i weryfikację sektora ale może coś mi umknęło.

P.
  • REKLAMA
  • #9 4254870
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4255449
    Przemcio
    No to widocznie miałem interesujący remap w czasie kontaktu z tym softem skoro dane wyjechały.
    Dzięki za link. Faktycznie MHDD jest zecydowanie szybsze a i ( też z własnego doświadczenia to wiem ) efekt działania lepszy.
    Poza tym mniejsza męka dla dysku i Użyszkodnika jeżeli chodzi o czas pracy.

P.
  • #11 4255706
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4537048
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Mikippp napisał:
    Witam,
    Elektronika może pochodzić z dysku Seagate U6 o dowolnej pojemności... F/W: 3.60
    U6:
    ST380020A
    ST360020A
    ST340810A
    ST320410A

Mikippp

Wlasnie ja tez mam problem wredny L&C technology zabrał SEAGATE 80GB SATA

ST380013as
    FV: 3.19

W dyskach WD wiem na co patrzec ale w seagate nie jestem pewnien do konca... zwłaszcza sata...

Jesli pasowała by elektronika od wersji ATA to tez dobrze.
  • #13 4919135
    doman18
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Hejka!
    Mam taki sam problem jak kolega więc podepne się pod temat. Problem w tym że wogóle nie wiem jaki mam twardy dysk :P . Ale może zacznę od poczatku:

W maju 2007 chciałem sprawdzić sobie wwntylek który miał być założony na kartę graficzną a podpięty pod molexa pod niższe napięcie. Ponieważ jednak byłem lekko podchmielony :D coś poszło nie tak, i dysk nie wystartował po restarcie. Po paru próbach po których nie uruchamia się nawet bios (czarny ekran i słychać jak cd rom cały czas się rozkręca) poczułem lekki swąd gumy. Obejrzałem dysk i stwierdziłem że gumowy pokrowiec w którym był dysk w jednym mejscu sie nadtopił. Zdjąłem więc pokrowiec , jeszcze raz podłączyłem dysk i po uruchomieniu kompa stwierdziłem że dysk się bardzo grzeje (wręcz parzy) w okolicach układu z napisem SMOOTH. Ponieważ stwierdziłem że nic nie zrobię z bólem serca kupiłem drugi dysk. Ostatnio jednak zainteresowałem się artykułem w chipie no i przyszło mi do głowy że może jescze nie wszystko stracone. Ponieważ na dysku miałem troche waznych danych (nie jakieś top secret ale fajnie by było je odzyskać) no i do tego jeszce fakt że 40GB piechotą nie chodzi więc postanowiłem że przynajmniej się dowiem dokładnie co mu jest. Niestety w chmielowym amoku gdzieś zapodziałem ten gumowy pokrowiec z numerem i opisem modelu. Na dzień dzisiejszy mam tylko numery a płytce PCB a mianowicie

100191545 d 72332A25

Szukając w necie zauważyłem że wiele kilka seagate'ów ma taki numer (no może zamiast d mają c i inne) więc nie mam pojęcia jak się dowiedzieć czegoś więcej o dysku który nie pozwala na start biosu. Próbowałem go podpinać zarówno jako master (solo) jaki slave (z drugim dyskiem który kupiłem) i za kazdym razem jest czarny ekran

Ktoś wie co mogło paść? Jakieś rady co robić?
  • #14 4919200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4920214
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Następnym razem jak kolega będzie wkładał ręce po chmielu do komputera to niech kolega uważa na złoto branzolety złote zęby bo może kolega zwarie zrobić. ;)
    Co do zdjęcia może być problem bo jeśli kolega jest bardzo zakochany w chmielu to kiedy przerwę kolega będzie miał to mogą się ręce trząść więc może lepiej nich kolega robi to na statywie.
  • #16 4935832
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4954402
    doman18
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Ej no , wyluzujcie trochę z tym picie koledzy :D. Wspomniałem że byłem podchmielony gdy popsułem dysk i to był pierwszy i ostatni raz kiedy pchałem łapy do bebechów kompa z promilami we krwi. Pozatym nie chodzę jak messerschmitt cały czas bo w przypadku takich praktyk oceny w indeksie niestety bywają odwrotnie proporcjonalne do ilości promili przy zaliczaniu danego przedmiotu. Więc takich rzeczy się wystrzegam

Co do tego dysku to miałem już odpuscić bo przed napisaniem prośby przetrząsłem wszystkie możliwe zakamarki w moim domu. Jednak jak zwykle sprawdziło się powiedzenie "pod latarnią jest najciemniej". Wystarczyło zapytać mamę. Znalazłem gumę a ten dysk to U6 ST340810A F:3.39. Teraz już spokojnie kupię płytkę. Jednak jeszcze zapytam tak dla pewności - czy fakt że dysk nie jest zjarany ale strasznie się grzeje w okolicy układu SMOOTH nie nasuwa nikomu żadnej diagnozy?

PS. Aha , bardzo dziękuje wam za ostrzeżenie mnie przed pójściem radami artykułu w chipie. Nie raz mnie rozśmieszali różnymi głupotami . Ostatnio dali na DVD pełne wersje programów Asmapoo Burning studio 6.5 i Ashampoo BS 2008 z tym że 2008 to okrojona z kilku funkcji 6.5 więc po co było ją dawać gdy zamieścili jej lepszego brata? Oj takich smaczków było więcej (najwięcej w benchmarkach) ale jeszcze wierzyłem że redakcja uratuje się jakimiś profesjonalnymi artykułami a ten z odzyskiwaniem danych miał być jednym z nich. Jak widać wyszło odwrotnie i jeżeli o mnie chodzi to już nie sięgnę nigdy po ot pismo. No chyba że ze względu na jakąć perełkę w pełnych wersjach.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate U6 ST380020A z firmware 3.60 uległ uszkodzeniu po awarii zasilacza, co sugeruje uszkodzenie elektroniki. Elektronikę można wymienić na płytkę z innego dysku Seagate U6 o dowolnej pojemności, pod warunkiem zachowania tego samego firmware (3.60). Po wymianie elektroniki dane na dysku mogą pozostać nienaruszone, jednak ostateczna skuteczność zależy od stanu mechaniki i innych podzespołów. Dysk początkowo spowalniał system, był wykrywany przez BIOS i Windows, lecz po użyciu programu HDD Regenerator przestał być wykrywany, co mogło spowodować uszkodzenie danych podczas próby remapu. Program HDD Regenerator wykonuje remap sektorów, co może prowadzić do utraty danych, jeśli zapis jest błędny lub dane mają nieprawidłową sumę kontrolną. Zalecane jest użycie narzędzia MHDD do diagnozy dysku. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące ryzyka samodzielnej naprawy i konieczności zachowania ostrożności przy wymianie elektroniki oraz krytyka niektórych metod odzyskiwania danych opisanych w artykułach. W przypadku dysków Seagate U6 wymiana elektroniki na model z tym samym firmware jest kluczowa dla zachowania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA