logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B - Zmiana radia na nieoryginalne - czy da się tak podłączyć?

fazzowicz 08 Sty 2015 16:23 10305 8
REKLAMA
  • #1 14306707
    fazzowicz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Panowie jest problem do rozwiązania.
    Mianowicie:
    1) wywaliłem CDR500
    2) Kupiłem Pioneer DEH-2320UB za grosze
    3) Chcę podłączyć żeby działało tak jak CDR500 czyli włączam/wyłączam radio bez kluczyka, ale jednocześnie po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka radio gaśnie. Jak ktoś miał ori radio to wie o co mi chodzi.
    P.S. Uprzedzając pytania odnośnie MID - tak, wiem, że nie będzie wyświetlać nazw utworów. I tak, zamówiłem już interfejs do sterowania z kiery.
    Liczę na Waszą pomoc koledzy.
  • REKLAMA
  • #2 14306779
    bosman116
    Poziom 19  
    Ocena: 150
    Opel Vectra B - Zmiana radia na nieoryginalne - czy da się tak podłączyć?

Wedle schematu pin A4 ze starej kostki odpowiada za stacyjkę. Sprawdź miernikiem z masą czy po przekręceniu kluczyka pojawi się na nim napięcie +12V.
  • #3 14306817
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Poszukaj tematow z "logika zaplonu" ale juz Ci pisze ze tak sie nie da tego Pioneera podpiac.
  • REKLAMA
  • #4 14308648
    bosman116
    Poziom 19  
    Powalla możesz napisać dlaczego nie da się podłączyć?
  • #5 14308858
    powalla
    Moderator CarAudio
    Radio wymaga podania napięcia +12V na obu przewodach plusowych będących w kostce iso aby odpaliło i teraz jeśli wyjmujesz kluczyk, to na jednym przewodzie "traci" się plus 12V i pozostaje tylko kabelek podtrzymujący pamięć w radiu.

Tylko starsze Balupunkty i właśnie radia oryginalnie montowane w samochodach mają tzw "logikę zapłonu" i pozwalają na odpalenie radia po wyjęciu kluczyka.
  • REKLAMA
  • #6 14311944
    bosman116
    Poziom 19  
    "Radio wymaga podania napięcia +12V na obu przewodach plusowych" mówisz akurat o tym modelu pioneera? Do tej pory montowałem kilka radyjek i z tego co pamiętam blaupunkt dalco manta i jakiś inny tani "no name" miał tą "logikę zapłonu" dziwne że pioneer miałby tego nie mieć ?
  • REKLAMA
  • #7 14312101
    powalla
    Moderator CarAudio
    Poczytaj o kostce ISO (chyba 100% markowego sprzętu ją obecnie posiada) , sprawdź jej schemat pinów (szczególnie zwróć uwagę na kabelki czerwony i żółty ) i już moja teoria zacznie Ci bardziej pasować ;)

Miałem dziesiątki radyjek i tylko stareńki Blaupunkt miał opcję "logiki zapłonu" . Opel Vectra B - Zmiana radia na nieoryginalne - czy da się tak podłączyć?
  • #8 14312152
    bosman116
    Poziom 19  
    Przepraszam ale nie zgodzę się z tym. Osobiście posiadam blaupunkt (nie pamiętam modelu) z 2008 roku wcześniej miałem blaupunkt san diego i "logika zapłonu" działała, jak i na tym modelu działa poprawnie - właśnie tak jak chce autor postu wykonać ze swoim pioneerem.
  • #9 14312264
    powalla
    Moderator CarAudio
    No w sumie nie musimy się zgadzać, bo Ty gdybasz i porównujesz do starszego Blaupunkta (wspominam o tym dwukrotnie iż te radia posiadały tę opcję), a ja z praktyki wiem iż tego Pioneera nie da się w ten sposób podłączyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia radia Pioneer DEH-2320UB w Oplu Vectra B, aby działało podobnie jak oryginalne radio CDR500, czyli włączało się i wyłączało bez kluczyka, ale gasło po wyjęciu kluczyka. Odpowiedzi wskazują, że radio Pioneer wymaga podania napięcia +12V na obu przewodach plusowych, co uniemożliwia osiągnięcie zamierzonej funkcji. Wskazano, że starsze radia, takie jak Blaupunkt, miały tzw. "logikę zapłonu", która pozwalała na takie podłączenie. Użytkownicy podkreślają, że niektóre modele Blaupunkt z późniejszych lat również mogą mieć tę funkcję, jednak nie ma pewności, że Pioneer DEH-2320UB to umożliwia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA