logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte 7VT-600RZ - jak naprawić uszkodzone wyjście karty dźwiękowej?

pabus 11 Maj 2005 20:19 1551 6
REKLAMA
  • #1 1483580
    pabus
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Posiadam płyte gigabyte 7VT-600RZ i zaczęło nie łączyć wyjście z karty dźwiękowej. Ktoś ma pomysł co z tym zrobić........(ratujcie-gra bardzo cicho i jak ruszam jackiem to trzeszczy a kable mam na 100%sprawne)
  • REKLAMA
  • #2 1483798
    Beni
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Musisz sprawdzić luty gniazda do płyty i ewentualnie je poprawić. Sprawdź samo gniazdo czy nie jest uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #3 1484237
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Z tego co wiem, to można nabyć w sklepach elektronicznych nowe gniazda (potrójne), ale zrób jak kolega wyżej napisał posprawdzaj luty.
  • REKLAMA
  • #4 1484795
    pabus
    Poziom 11  
    A czy możliwe jest że uszkodziłem karte lutując wzmacniacz podłączony do karty??.
    Objaw jest taki że jak podłącze jacka to przez chwilke jest normalnie a potem dzwięk się zcisza i juz tak zostaje i tylko trzeszczy jak poruszam jackem.
  • #5 1484932
    Striderek
    Poziom 12  
    Tak jest to prawdopodobne że karta została uszkodzona... zależy jeszcze jak to było lutowane ? na włączonym komputerze?? W każdym razie jesli uszkodziles karte to oddaj na gwarancje i napisz ze po prostu przestała działać muzyka. Jeśli gwarancji juz nie ma to wylacz karte w biosie i wsadz jakiegos Sound Blasterka Live 4 kanalowego lub 5.1.. Ewentualnie sterowniki w Windows mozesz sprobowac zmienic.. a powiedz mi co sie dzieje jak bezposrednio do karty muzycznej podlaczysz zwykle sluchawki??? Posluchaj czy dziala.. moze to wina wzmacniacza??

Pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #6 1484949
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Wygląda mi to na upalenie końcówki mocy na wyjściu, bądźniesprawny wzmacniacz do któ¶ego podłączasz ten komputer. Efekt sciszania pojawia się dlatego, że kondensator wyjściowy/ wejściowy się naładowuje. Czy na słuchawkach masz ten sam efekt sciszania ? Bo jeśli tak tzn że wina leży po stronie płyty głównej i należy wymienić scalak od wzmaka wyjściowego do linii lin-out. Wymiana gniazda tu nic nie pomoże.
  • #7 1485146
    pabus
    Poziom 11  
    Na słuchawkach gra lepiej ale tez jakby ciszej no ale jak je podłącze to grają od razu dobrze a jak podłącze wzmacniacz go przez krótką chwile gra dobrze i się mocno zcisza.....

Dodano po 11 [minuty]:

No teraz to już zgłupiałem.
    Włączyłem kompa rano(przez noc był wyłączony) no i jest OK ........:) (mam nadzieje że juz tak zostanie.:)

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Gigabyte 7VT-600RZ ma problem z uszkodzonym wyjściem karty dźwiękowej, objawiającym się cichym dźwiękiem i trzaskami przy poruszaniu wtyczką jack. Zaleca się sprawdzenie i poprawę lutów gniazda audio oraz kontrolę stanu samego gniazda. Można również wymienić gniazdo na nowe, dostępne w sklepach elektronicznych. Istnieje podejrzenie uszkodzenia końcówki mocy lub wzmacniacza wyjściowego karty dźwiękowej, co może powodować zanik dźwięku po krótkim czasie działania. W takim przypadku wymiana gniazda nie pomoże, konieczna jest wymiana scalaka wzmacniacza. Podłączenie słuchawek bezpośrednio do karty daje lepszy efekt, co wskazuje na problem z wyjściem liniowym lub wzmacniaczem. Możliwe, że uszkodzenie powstało podczas lutowania wzmacniacza do karty, zwłaszcza jeśli było wykonywane na włączonym komputerze. W przypadku braku gwarancji sugeruje się wyłączenie karty dźwiękowej w BIOS i zastosowanie zewnętrznej karty dźwiękowej, np. Sound Blaster Live 4-kanałowej lub 5.1. Czasami problem może ustąpić po ponownym uruchomieniu komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA