logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto korzystać z Neostrady Orange? Wysokie koszty i niska jakość usług

SmartBug 10 Sty 2015 15:15 1122 2
REKLAMA
  • #1 14314266
    SmartBug
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Od siebie mogę napisać, że nikomu nie polecam brania internetu od tego operatora. Bo wychodzi to bardzo drogo i się zwyczajnie nie opłaca.
    Żeby nie być gołosłownym wstawiam sceena jak działa owa neostrada.
    Takiego internetu nie życzę nawet najgorszemu wrogowi.
    O słuchaniu muzyki na spotify, czy oglądaniu filmów na youtubie można zapomnieć.
    Czy warto korzystać z Neostrady Orange? Wysokie koszty i niska jakość usług
  • REKLAMA
  • #2 14314286
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 266
    Witam,

Dlaczego nie reklamujesz. Parametry masz takie jak byś mieszkał na końcu świat.
    W życiu na swoje tak złych wyników nie miałem.
  • #3 14314310
    SmartBug
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Reklamuje, ale daja mi upust że zamiast 100 zł płace 60. Ale co mi po tym jak i tak nie da sie korzystać. Napisałem nawet do UKE pismo o treści:
    Wysłałem treść:
    Cytat:
    Chciałem się zapytać co uczynić w przypadku gdy firma Orange nie dotrzymuje warunków umowy. Posiadam podpisaną umowę na internet do 20 Mbitów jednakże minimalna przepustowość jaką firma orange zobowiązała się dostarczać wynosi 10 Mbitów, tymczasem dostarczane mi jest zaledwie 0.2 Mbita co wynosi 200 kilobitów.
    Firma orange twierdzi, że ma przeciążenia na centrali jednak częstotliwość ich występowania jest tak częsta, że można powiedzieć, iż od godziny 13 do godziny 0 (północ) przepustowość nie wynosi więcej niż 2 Mbity. Jest to bardzo uciążliwe bo nie można w ogóle praktycznie korzystać z usługi ponieważ spotify tnie co chwilę muzykę, a filmy na portalu youtube buforują się w nieskończoność. Oczywiście o jakiejkolwiek rozrywce można zapomnieć, bo występuję zjawisko lagów w grach online, pojawiają się również znaczne straty na pakietach sięgające zawrotnych wartości od 10 do 50%.
    Otrzymuję zniżki na abonament od orange, jednak mnie to nie satysfakcjonuje bo połączenie internetowe jest bardzo kiepskiej jakości, które jest nie wystarczające w obecnej dobie opływu informacyjnego.
    W załączniku przesyłam kilka zrzutów ekranowych które pokazują jak beznadziejna jest to sytuacja.
    Mam wrażenie z miesiąca na miesiąc jest zamiast coraz lepiej to coraz gorzej.

Otrzymałem wiadomość:
    Cytat:
    W odpowiedzi na przesłaną przez Pana do Urzędu Komunikacji Elektronicznej wiadomość e-mail z dnia 4 stycznia 2014 r. uprzejmie wyjaśniam, iż obecnie obowiązujące przepisy ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r., poz. 243) nie nakładają na dostawców usług telekomunikacyjnych obowiązku zagwarantowania minimalnej prędkości transferu danych w sieci Internet. Oznacza to, iż faktyczna przepustowość łącza na poziomie 2 Mbit/s przy zapisie umownym wskazującym na prędkość „do 20 Mbit/s” jest przepustowością zgodną z umową.

Niemniej jednak nie ulega wątpliwości, iż znaczny spadek przepustowości łącza względem prędkości maksymalnej wskazanej w umowie może stanowić poważne utrudnienie dla abonenta w korzystaniu z usługi dostępu do Internetu. W związku z tym dostawca usług może w indywidualnych przypadkach zaproponować abonentom obniżenie abonamentu z uwagi na niską szybkość transferu danych. W tym miejscu jeszcze raz pragnę podkreślić, iż działanie takie, polegające na propozycji obniżenia abonamentu, nie jest działaniem wynikającym z obowiązków nałożonych ustawą Prawo telekomunikacyjne lub z warunków umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych.

Biorąc pod uwagę fakt, iż przepisy ustawy Prawo telekomunikacyjne nie nakładają na dostawców usług obowiązku zagwarantowania minimalnej prędkości transferu danych, Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej nie może podjąć interwencji w przedstawionej przez Pana sprawie.

W przypadku pytań bądź wątpliwości zapraszam do kontaktu z naszym Centrum Informacji Konsumenckiej UKE 801-900-853 (koszt połączenia zgodny z cennikiem operatora telekomunikacyjnego) lub (22) 53-49-174 od poniedziałku do piątku w godzinach 08:15 - 16:15.

z poważaniem,
REKLAMA