logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja zaworu EGR pod maską Ford Mondeo – gdzie szukać?

castor_troy 11 Maj 2005 23:22 5060 10
REKLAMA
  • #1 1484382
    castor_troy
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam. co to jest ERG i gdzie tego szukać pod maską w samochodzie ford mondeo
  • REKLAMA
  • #2 1484394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1485503
    adam_sil
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    chyba chodzi ci o EGR
  • #4 1485682
    ssj
    Poziom 13  
    exhaust gas recirculation to EGR
  • #5 1486002
    bj86
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Czyli po polskiemu recylkulator spalin (a dokładnie "recylkulator gazów wydechowych" :D)
  • REKLAMA
  • #6 1525383
    Zaba287
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A Kto z Was wie jak "bezboleśnie" wyeliminować EGR z Mondeo '02 2,0TDDi... Mam uszkodzony mechanicznie układ kontroli (elektr.)
    Pilne.
    Pozdrawiam
  • #7 1534810
    k-arol
    Poziom 2  
    Miałem podobny problem w renówce (zawór sie nie domykał)Ominołem go wprosty sposób, dorabiając uszczelke z blaszki stalowej w taki sposób aby zaślepić kanał sący. uszczelke założyłwm na silikon wysoko temperaturowy . I EGR ominięty.Nie wiem jak sprawa wygląda w twoim fordzie i czy się tak samo da go ominąć.
  • REKLAMA
  • #8 1541278
    Zaba287
    Poziom 11  
    Uszczelka - to pikuś... założyłem. Ale w TDDi jest jeszcze czujnik - potencjometr badający położenie zaworu. To dziadostwo mi urwało.... i teraz muszę "okłamać" ECU ze jest OK.

Pozdrawiam
  • #9 1544579
    rc23
    Poziom 12  
    Zaba287 napisał:
    A Kto z Was wie jak "bezboleśnie" wyeliminować EGR z Mondeo '02 2,0TDDi... Mam uszkodzony mechanicznie układ kontroli (elektr.)
    Pilne.
    Pozdrawiam

Proponuję www.mondeoklubpolska.org poszukaj w wyszukiwarce problem był omawiany pozdrawiam
  • #10 1545018
    Zaba287
    Poziom 11  
    Hmm przeszukałem...
    No nie wiem ... nic n/t TDDi nie znalazłem.
    Wiem że TDCI łatwo sie omija.

Teraz gnębi mnie "pad" czujnika ciśnienia doładowania. :(

Szukam usilnie....

Pozdrawiam
  • #11 1545967
    rc23
    Poziom 12  
    Zaba287 napisał:
    Hmm przeszukałem...
    No nie wiem ... nic n/t TDDi nie znalazłem.
    Wiem że TDCI łatwo się omija.

Teraz gnębi mnie "pad" czujnika ciśnienia doładowania. :(

Szukam usilnie....

Pozdrawiam

Po prostu zadaj pytanie na forum gwarantuje ze jesli ktos zna odpowiedz
    na pewno jej udzieli

Podsumowanie tematu

✨ EGR (Exhaust Gas Recirculation) to zawór recyrkulacji spalin, który w Fordzie Mondeo odpowiada za obniżenie emisji spalin poprzez ponowne wprowadzenie części spalin do układu dolotowego. W dyskusji wyjaśniono, że EGR jest często mylony z ERG. W modelu Mondeo z silnikiem 2,0 TDDi uszkodzenie mechaniczne układu kontroli EGR, w tym czujnika położenia zaworu (potencjometru), może wymagać jego wyeliminowania lub ominięcia. Jednym ze sposobów jest zaślepienie kanału dolotowego za pomocą uszczelki z blaszki stalowej i silikonu wysokotemperaturowego, jednak w silnikach TDDi konieczne jest również "oszukanie" ECU z powodu obecności czujnika położenia zaworu. Wskazano także na forum mondeoklubpolska.org jako źródło dodatkowych informacji i dyskusji na temat EGR w Mondeo. Problemy z EGR są porównywane do podobnych w innych markach, np. Renault, gdzie zawór może się nie domykać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA