logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie wyczyścić EGR w Ford Mondeo MK3 1.8 benzyna?

wrokoma 29 Lis 2011 00:23 46582 10
REKLAMA
  • #1 10195752
    wrokoma
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam.
    Jakiś czas temu zaświeciła się kontrolka check engine, pojechałem do diagnosty, pokazało błąd EGR. Zalecenia to wymiana na nowy, lub czyszczenie.
    Brak kasy zmusza do tego drugiego, jak i do zrobienia tego samodzielnie.

Gdzie znajdę czujnik/zawór EGR i czy bez specjalistycznych narzędzi dam radę zdemontować/zamontować i czym najlepiej wyczyścić?

P.s. Mondeo 1,8 MK3 2004 rok, 110KM/80KW, benzyna + gaz sekwencja.
    Błąd po kasowaniu powraca po jakimś czasie, pojawił się przed instalacją gazu.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 10196001
    paweł chmielinski
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Latwo go namierzyć. łączy go metalowa karbowana rurka z kolektorem ssącym.Ją też by należało wyczyścić. Zdarza się, w zaworach EGR pada elektrowłącznik(chyba, że u Ciebie jest sterowany podciśnieniowo), wtedy czyszczenie nic nie da.
  • REKLAMA
  • #3 10197046
    wrokoma
    Poziom 11  
    hmm tu jest fotka:
    Jak samodzielnie wyczyścić EGR w Ford Mondeo MK3 1.8 benzyna?
    w takim razie będzie to nr1 czy nr2?
    podpatrywałem na allegro i wygląda że to nr1

w takim razie ktoś może wie czy u mnie sterowany jest elektrozaworem czy podciśnieniem?
  • #4 10197119
    paweł chmielinski
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Nr1, sterowany elektrozaworem
  • Pomocny post
    #5 10200142
    Scalak5
    Poziom 23  
    Ocena: 324
    Nr 1. to zawór biegu jałowego często błędnie określany jako silnik krokowy.
    Nr.2. to twój zawór Egr-u .
  • REKLAMA
  • #6 10208984
    wrokoma
    Poziom 11  
    Panowie!
    to który numerek w końcu?
    robicie mi wodę z mózgu ;]
  • REKLAMA
  • #7 10209947
    Scalak5
    Poziom 23  
    2
  • #8 10222968
    wrokoma
    Poziom 11  
    zgadza się to 2 już podejrzałem na allegrze ;]
    tam jest jakaś uszczelka pomiędzy tym egr-em a blokiem, trzeba silikonem posmarować przy zakładaniu?
  • #9 10222998
    Scalak5
    Poziom 23  
    Jest metalowa jak nie masz nowej to warto.Pamiętaj iż przechodzi przez niego oprócz spalin płyn chłodzący .
  • #10 10224267
    wrokoma
    Poziom 11  
    ok, dzięki
    mam jeszcze jedno pytanie, w sumie nie ma objawów uszkodzenia tego EGR - poza błędem i kontrolką check engine
    ale...
    co może dać objawy takie? :
    na biegu jałowym auto pracuje normalnie - trzyma obroty w każdym razie, jednak co jakiś czas falowo - nie wiem co kilkanaście sekund widać jakieś spadki napięcia - zaczynają delikatnie migać wyświetlacze wszystkie i światła
    świece i przewody w miarę nowe - wymienione rok temu, tak samo cewka zapłonowa...
  • #11 10230056
    wrokoma
    Poziom 11  
    alternator, temat do zamknięcia
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Ford Mondeo MK3 1.8 benzyna zgłasza problem z błędem EGR, który powoduje zapalenie kontrolki check engine. W odpowiedzi na pytania dotyczące lokalizacji zaworu EGR, uczestnicy dyskusji wskazują, że jest on połączony z kolektorem ssącym metalową rurką, którą również należy wyczyścić. Ustalono, że zawór EGR w tym modelu jest sterowany elektrozaworem. Użytkownik pyta o uszczelkę między EGR a blokiem silnika oraz o ewentualne objawy uszkodzenia EGR, mimo braku widocznych problemów z pracą silnika. Ostatecznie zasugerowano, że problemy z napięciem mogą być związane z alternatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA