logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Livebox 2.0 rozłącza internet na laptopie po włączeniu dwóch innych komputerów.

Papi1590 10 Sty 2015 21:49 1866 2
REKLAMA
  • #1 14316079
    Papi1590
    Poziom 2  
    Witam, żywię nadzieję, że to odpowiedni dział na to pytanie.

Od kilku tygodni mam problem. Korzystam z neostrady z modemem livebox 2.0. Mam do niego podpięte 4 komputery (jeden win xp, dwa win 7, jeden z vistą (ten praktycznie nigdy nie jest uruchomiony), telewizor i telefony, wszystko przez wifi. Problem występuje z komputerami. Jeden z laptopów (mój, z win7) swobodnie działa w sieci sam. Jeżeli działa mój i jeszcze jeden z komputerów, to także jest ok, natomiast jeżeli włączony jest mój i dwa inne komputery, to mój automatycznie traci połączenie z internetem i nie odzyskuje go po wyłączeniu tamtych - konieczne jest resetowanie liveboxa.

Co już zrobiłem:
    -upewniłem się, że nie przekraczam maksymalnej ilości możliwych urządzeń (jest max 8 ponoć, mam mniej);
    -na wszystkich komputerach ustawiłem stale adresy IP, dla każdego inny, oczywiście;
    -ściągnąłem program inSSIDer i przeskanowałem sieci, jest ich bardzo mało, profilaktycznie zmieniłem kanał i problem wydawał się zniknąć, ale tylko pozornie
    -wymieniłem liveboxa.

Co zauważyłem:
    -po otwarciu okienka dostępnych sieci na zmianę pojawia się łączenie, trwa identyfikacja, brak połączenia z internetem i tak w kółko;
    -po włączeniu inSSIDera okazuje się, że mój livebox rzuca 3 sieci (podaję SSIDy i kanały):
    --Livebox-B9EF kanał 12 (taki, jaki ręcznie ustawiłem w ustawieniach);
    --Orange_FunSpot kanał 12;
    --Livebox-B9EF kanał 8 (nie mam zielonego pojęcia co to jest, dlaczego livebox rzuca 2 sieci o tym samym SSID na różnych kanałach?)
    Livebox 2.0 rozłącza internet na laptopie po włączeniu dwóch innych komputerów.
    -po zalogowaniu się na liveboxa (192.168.1.1) z innego komputera pokazuje mi, że w sieci ciągle zalogowany jest mój komputer mimo tego, że nie ma na nim internetu i nie chce się podłączyć;
    -zawsze wyrzuca tylko mój komputer.

Dzwoniłem na pomoc techniczną do orange, ale wydaje się, że przerasta ich ten problem. Będę wdzięczny za każdą pomoc, bo ja jestem całkowicie zielony w tych sprawach.
  • REKLAMA
  • #2 14323448
    chmuri
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Nie wiem jak się zachowują te livebox y na wifi jak jest dużo połączeń. Pytanie co się dzieje w sieci jak podłączysz komputerki. Miałem kiedyś router tplinka który po odpaleniu torrentów z mnóstwem połączeń klękał do momentu restartu wiec to sprawdź koniecznie. Następnie zobacz czy nie mają wpływu firewalle na liveboxie jeśli jakieś są bądź tez limity połączeń jeśli istnieją.
  • #3 14325819
    Papi1590
    Poziom 2  
    W sieci nie dzieje się nic złego, wszystkie inne komputery działają normalnie i mają normalne połączenie.
    Nie wiem dokładnie co masz na myśli, mówiąc o limitach połączeń. Jeżeli chodzi o ilość podpiętych urządzeń do wifi, to konsultantka stwierdziła, że jest to 8, wyłączyłem więc wifi na tabletach i telefonach, ale to nie zmieniło sytuacji w żaden sposób.
REKLAMA