logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sygnały do kabla Amiga RGB do EuroSCART TV?

krzysztof5 12 Maj 2005 08:06 1788 5
  • #1 1484880
    krzysztof5
    Poziom 11  
    witam
    jakie sa potrzebne sygnaly by zrobic kabel z amigi rgb do euroscart televizora jaki sygnal jest potrzebny oprucz skladniowej koloru rgb czy wystarczy podlaczyc jeszcze composity sync out z amigi z cvbs in telewizora?
  • #2 1485645
    zbynek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    (AMIGA-->TV)
    Analog Red (3-->15) RGB Red In
    Analog Green (4-->11) RGB Green In
    Analog Blue (5-->7) RGB Blue In
    Composite Sync (10-->20) Video In
    Video GND (17-->17) Video GND
    GND (19-->18) Blanking GND
    +12V (22-->16) Blanking (przez rezystor 150 Ohm)
    +12V (22-->8) Audio/RGB switch (przez rezystor 1 kOhm)

Phono Right (-->2) Audio IN Right
    Phono Right GND (-->4) GND
    Phono Left (-->6) Audio IN Left
    Phono Left GND (-->4) GND
  • #3 1486637
    krzysztof5
    Poziom 11  
    wielkie dzieki mam jeszcze jedno pytanie jak zrezygnuje z 12v 22-->8 to bede musial wlaczac av pilotem ? i doczego jest +12v(22-->16 blanking czy moge z niego zrezygnowac
  • #4 1488482
    zbynek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Blanking to sygnał wygaszania. W moim kablu jest tylko 9 żył. Sygnały Blanking i Audio/RGB switch nie były mi potrzebne.
    Powodzenia.
  • #5 1497883
    krzysztof5
    Poziom 11  
    witam zrobilem kabel ale bez sygnalu blanking niemam obrazu po podlaczeniu amiga 10-compozity sync out z 16 scart blacking obraz jest ale jakosc jak z modulatora widze ze nieobedzie sie bez tego sygnalu jeszcze sprubuje przez rezystor tak jak opisales
  • #6 8410413
    zdrapec
    Poziom 1  
    Witam wszystkich.

Mam następujący problem. Zmontowałem sobie kabel RGB - Scart wg. takiego schematu:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany , a także według tego, który jest podany w tym temacie.

Problem polega na tym, że po podłączeniu Amigi do TV (Panasonic Viera 37'') obraz z komputera jest "przesunięty" w lewo w taki sposób, że po prawej widać czarny pionowy pas, a po lewej obraz jest ucięty. Można to oczywiście trochę zniwelować zmieniając w TV proporcje obrazu z panoramicznego na 4:3 i wtedy po prawej i lewej zostają dwa czarne pasy (normalne, bo obraz nie jest panoramiczny), ale na pozostałej "wyświetlanej powierzchni" obraz z kompa przylega tylko do lewego górnego rogu. Chodzi o to, że chciałbym by obraz był wycentrowany (brak proporcji i wynikające z tego tytułu rozciągnięcie to żaden problem), czy da się to jakoś zrobić?
    Dodam jeszcze, że takiego problemu nie ma po podłączeniu przez gniazdo composite, jednak obraz jest czarno-biały.

Z góry dzięki z pomoc

Screeny SCART i Composite:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Post nic nie wnosi do dyskusji. Kosz. Regulamin pkt.8.4. Proszę założyć nowy temat w odpowiednim dziale. [dzimi]
REKLAMA