Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Schemat na kabel S-Video -> euro(RGB)... pomocy:)

Artur22 03 Sty 2006 19:24 93427 14
  • #1 03 Sty 2006 19:24
    Artur22
    Poziom 15  

    Witam

    potrzebuje\szukam schematu jak zrobic kabel S-video-> Euro(rgb) do podlaczenia komputera na TV. W karcie mam wyjscie s-video a tv euro (ale tv ma w tym euro RGB) chcialbym to podlaczyc tylko nie wiem w ktore nozki mam sie wlutowac:/ Szukalem na forum ale nic co by mnie interesowalo nie znalazlem:/ Prosze o jakis schemacik obrazkowy w ktore nozki w s-video i euro mam sie "wlutowac"... z gory dzieki za odpowiedz

    pozdrawiam,artur

  • #3 03 Sty 2006 20:46
    TONI_2003
    Moderator

    Witam ! Posyłam Ci na PW jeszcze inne rozwiązanie Twego problemu .:D

  • #4 03 Sty 2006 21:41
    Artur22
    Poziom 15  

    toni2003 ale ten twoj schemat jest z przlacznikiem a ja chce bez:) i jeszcze jedno pytanko: z tego co wyczytalem na roznych tematach to kabel powiniem miec w euro nozki: 13,15,18,20( audio mnie nie interesuje) i to jest prawidlowo zrobiony kabel z pelna obslugaRGB?
    styk 20 to wejscie CVBS(to chyba to compsib.. cos tam:) a ja chce miec RGB, a co z pozostalym nozkami w euro - 11wejscie sygnalu zielonego,7 wejscie sygnalu niebieskiego... wzoruje sie na wejscu Scart w moim TV (mam instrukcje i opis gniazka EURO) ...

    Dodano po 25 [minuty]:

    dolaczam zdjecie swojego gniazda euro w TV i prosze o podanie w ktore mam sie styki wlutowac azebym mogl wykorzystac zlacze RGB...:)

  • #5 03 Sty 2006 23:01
    TONI_2003
    Moderator

    ... jeśli nie masz ochoty na przeczytanie ze zrozumieniem całego opisu to już nie moja wina ...

  • #6 04 Sty 2006 16:14
    Artur22
    Poziom 15  

    ?? o co ci chodzi Toni? po prostu pytam sie jak to wszystko polaczyc, w svideo mam 4 wyjscia i mase a w euro z mojego obrazka jest 3 kolory + 3 masy do tych kolorow + uziemienie RGB, status RGB... i jak to wszystko polaczyc? nie wiem czy sa potrzebne wszystkie wiec sie "was" forumowiczow pytam:) prosze tylko o odpowiedz w ktore mam sie podpiac i czy wszystkie wymienione
    sa potzrebne...

  • #7 04 Sty 2006 17:28
    TONI_2003
    Moderator

    ... czy to takie trudne skoro masz wszystko kawa na ławę opisane ?
    Zasada jest prosta i jedyna wyjścia sygnału łączysz z wejściami sygnału nie zapominając o masie (GND) .
    :idea: Chodzi mi o te trochę inwencji i samodzielnego myślenia nic więcej czy to aż tak wiele :!:

  • #8 04 Sty 2006 19:15
    Artur22
    Poziom 15  

    ok:) juz wiem musze sie podlaczyc do euro w pin 13,15,17,20 ... ale dalej nie rozumiem kwestii RGB. Jezeli moj tv obsluguje RGB to czy to podlaczenie(pod pin 13,15,17,20 w "pelnym" euro) bedzie wlasnie wykorzystywac wejscie RGB w moim TV?? czy svideo? a moze to to samo,sam juz nie wiem poplatalo mi sie juz:)

  • Pomocny post
    #9 04 Sty 2006 19:23
    tzok
    Moderator Samochody

    We wtyku Euro masz wejścia Composite, S-Video i RGB. Na karcie masz wyjście S-Video - potrzebujesz więc kabel S-Video->Euro(S-Video) a nie S-Video->Euro(RGB). Z karty nie możesz uzyskać (w prosty sposób) sygnału PAL-RGB, więc możesz korzystać tylko z S-Video (no i composite).

  • #10 04 Sty 2006 19:33
    Artur22
    Poziom 15  

    tzok dzieki! o to mi chodzilo krotko i na temat:)) teraz juz lapie , wiec pozostaje mi zrobic kabelek Svideo -euro(svideo- popiac sie w 13,15,
    17,20 w euro i po sprawie) ... aha jeszcze jedno:) przegladajac strony wyczytalem ze niektorzy polecaja wejscie w tv svideo a inni composite... jest jakas roznica? ktore jest lepsze?(lepszy obraz) ::))

  • #11 04 Sty 2006 19:42
    tzok
    Moderator Samochody

    S-Video jest zdecyowanie lepsze, tylko też wymaga lepszego kabla (dobrze ekranowanego).

  • #12 04 Sty 2006 19:52
    Artur22
    Poziom 15  

    Mam tez w domu kabelek YTDY 4X O,50 mm miedziany... moze byc?

  • #13 04 Sty 2006 19:54
    TONI_2003
    Moderator

    Przecież sam napisałeś jakie masz połączenia do wykorzystania .
    Najlepsze było by S-Video =S-Video
    PS.
    Lepiej by byl w ekranie :!:

  • #14 04 Sty 2006 20:01
    Artur22
    Poziom 15  

    tak ale ja mam wejscie svideo poprzez euro tak jak wczesniej pisalem:) ok dzieki za wszystkie odpowiedzi, jutro sprawdze ten kabelek co mam w domu 4x05 mm i zobacze jak to smiga:)

    pozdrawiam,artur

  • #15 08 Wrz 2007 11:19
    pluton19
    Poziom 2  

    witam mam problem z kablem: S-video->Euro ale bez Jacka.
    Gdy podłączam pod Tv mam tylko czarno biały i nie wyraźny obraz.

    Mam następujące kolory kabli: biały, czarny, czerwony i zielony.
    Czy może ktoś mi podać który pod jakim numerem w Euro powinien być podłączony.

    mam tak podłączone:
    biały:19 i jednocześnie połączony z 20
    czarny:17
    czerwony:15
    zielony:13

    PROSZĘ pomóżcie.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME