logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3525w DeskJet - Jak zdemontować głowicę drukującą

ZX-10R 12 Sty 2015 10:14 26058 13
REKLAMA
  • #1 14321372
    ZX-10R
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    witam,

czy ktoś z Was wie jak wymontować głowicę drukująca w HP 3525 (to samo co HP 3520).
    Po uzupełnieniu pojemników tuszami Active Jet jedyną szansą na ratunek tej drukarki jest próba oczyszczenia głowicy i zakup oryginalnych tuszy HP (one mimo wszystko nie zasychały po 3-4 dniach nieużywania, zdarzało się nie używać drukarki przez blisko miesiąc i było OK).

Czy wiecie kto może mieć opanowaną metodę oczyszczania takiej głowicy drukującej bo z tego co się orientuję to HP nie oferuje żadnych części zamiennych do tego urządzenia (zatkana na śmierć głowica to w zasadzie śmierć techniczna urządzenia).
  • REKLAMA
  • #2 14321447
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    I po raz kolejny potwierdza się powiedzenie " tanie mięso psy jedzą".
    Chciałeś zaoszczędzić, a tak faktycznie poszedłeś w spore koszty.
    Rozumiem ze chodzi o kombajn HP Photosmart 3525 i tusze 364.
    Z praktyki podpowiem że masz dwa wyjścia:
    1. Wymiana głowicy.
    2. Zakup nowej drukarki.
    Próba udrażniania głowicy wydaje mi się nie opłacalna ekonomicznie biorąc pod uwagę wartość całego urządzenia.
    Pisz na PW pomogę rozwiązać problem, no chyba ze wybierzesz opcje zakupu nowego sprzętu.
  • #3 14321684
    ZX-10R
    Poziom 12  
    chodzi o model HP Deskjet Ink Advantage 3525 wifi na tusze HP 655

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCa...l&cc=pl&dlc=pl&sw_lang=&product=5241265#N1607

Głowica drukująca z tego co widzę na ebay.com to CN688A i kosztuje ok 30$ + 10$ wysyłka.

A co do przyoszczędzenia to się zgodzę, nie sądziłem jednak, ze takim badziewiem są te tusze AJ i tak szybko zabrudzą głowicę.

Jeśli wymiana głowicy kosztuje więcej niż 150zł to chyba skuszę się na jakiegoś Brothera, bo HP-ka mam dosyć (prawie 9 miesięcy od zakupu musiałem czekać na update softu...). Mam lapka HP do którego HP praktycznie nie wspiera (ostatni stery grafiki mam starsze niż data zakupu lakpa... żenada 2). Wydaje mi się, że afera korupcyjna w jaką zamieszane było HP pokazuje gdzie mają klienta detalicznego, a gdzie "państwowego".

HP? Nigdy więcej.

edit:

z tego co udało mi się właśnie znaleźć w sieci są dwa rodzaje głowic drukujących HP CN688A - jeden rodzaj ze stykami jest zdejmowany po odciągnięciu specjalnej dźwigienki, a drugi rodzaj (tan w HP3520 i HP 3525) ma z tyłu zamiast styków płytkę i nie ma tej dźwigienki która pozwala zdemontować w prosty sposób głowicę drukującą.
    Pierwszy rodzaj udrażniają spsoobem domowym, a drugi... to nowum HP które zdaje się mieć za zadanie ukrócenie przedłużania żywotności urządzenia. Nieładnie, oj nieładnie - taki trick sprzed 15 lat, kiedy korporacjom itp kołchozom odbijało i zaczęli robić jednorazowe drogie urządzenia... na szczęście tylko wybitnie oderwani od rzeczywistości tkwią w tym błędnym stanie (vide HP, Dell).

edit2:

oto jedyny sposób aby udrożnić niedemontowalną głowicę drukującą w HP 3525:

• REKLAMA
  • #4 15525157
    swenson
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam, zaschnięciu głowicy nie zawsze winne są tusze zamienne. Miałem doczynienia już z dwoma taki drukarkami konkretnie 3525, gdzie używane były tylko oryginalne tusze i też pozasychały i to szczególnie czarny. Żywotność tych głowic jest słaba.
  • #5 15525843
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Witam, ta głowica jest demontowalna, niestety trzeba zdjąć skaner oraz górną obudowę. Co do wymiany to 150 chyba nie starczy. Zawsze można zdemontować i wrzucić do myjki ultradźwiękowej z odrobiną płynu do udrożnienia.
  • #6 15566129
    robert997

Poziom 12  
    Ocena: 9
    oczywiście że jest demotowalna sprytny technik nie będzie nawet skanera demontował choć tak będzie łatwiej demontaż głowicy to max 5minut.
    Niestety problem jest z dostępnością takiego cuda i pozostaje jeszcze pytanie czy warto? Dla mnie nie warto choć niektórzy klienci na siłę chcą być szczęśliwi i nakazują takie naprawy ich wybór mój zarobek :)
    Konto firmowe:
    R-Can Robert Koterwas
    Topolowa, Józefów, 05-420
  • REKLAMA
  • #7 15583181
    ZX-10R
    Poziom 12  
    Jako że temat delikatnie odżył to i ja pozwolę sobie na mały "apdejt":

rzeczywiście głowice CN688A są słabe, zarówno na tuszach fabrycznych jak i pirata ulegają zapchaniu (polecam komentarze na forach HP).
    Na ibeju i jego chińskich odpowiednikach można kupić te głowice nowe (mniejszość) lub refurbished czyli regenerowane (większość). Ceny odpowiednio ok. 30-45$ za nowe i ok. 20$ za regenerowane z gwarancją zwrotu kasy jeśliby nie funkcjonowały prawidłowo.

Czy gra jest warta świeczki? Chyba tak. Trudno kupować drukarkę o podobnych parametrach wraz z każdym zużytym kompletem tuszy (ok.1 rok posiadania dla przeciętnego użytkownika). Zwłaszcza że przy obecnym kursie PLN sprzęt o podobnych walorach technologicznych to już nie 280zł, a 400zł. Jeśli więc nasza stara drukarka wymaga tylko wymiany głowicy za te. 150zł, i nie jest zużyta to chyba warto próbować ją ratować.

I aby nie dopuszczać do powtórki sytuacji musi codziennie sobie coś wydrukować w kolorze. W przeciwnym wypadku głowica zaschnie ponownie.
  • #8 17721785
    Agaklo
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Temat stary ale wciąż aktualny, ja właśnie wyciągnęłam drukarkę HP 3525 po 2 latach już miałam ją wywalić z powodu zaschniętych głowic ale nie - przepłukałam głowice płynem miceralnym dla nie wtajemniczonych, jest to płyn do demakijażu i podziałało. Drukarka drukuje jak nowa. Polecam
  • #9 21505352
    ixs
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    Podepnę się tutaj - mam ten sam problem z głowicą- ale to nie problem - może komuś się przyda - zasycha czarny tusz ale wystarczy wybrać papier Photo - jeśli dobrze pamiętam - HP błyszczący i drukarka nadrabia kolorami i pięknie drukuje na czarno....
    U mnie niestety pojawił się inny problem - komunikat - brak lub źle zainstalowany tusz - żółty... - głowica na taśmach chyba nie jest łatwo demontowana - ma ktoś sposób jak ją wymienić albo przywrócić do życia?
  • #10 21505442
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Jeśli inny tusz również nie jest wykrywany to raz miałem przypadek, że trzeba było wymienić karetkę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 21505704
    ixs
    Poziom 16  
    Próbowałem inne podróbki oraz oryginalny pusty-- żadnego nie wykrywa. Jakis czas temu to się zaczęło, ale po wyjęciu włożeniu z powrotem coś załapało i drukowało... Wymieniłbym głowice, ale nie jestem pewien czy się da - kiedyś już to rozbierałem i pamiętam ze taśmy cos trzymały - czytałem ze były 2 wersje z wymienna głowicą i niewymienna. obawiam się że mogę mieć ta druga wersje - chyba ze jest jakiś sposób na te taśmy?
  • #12 21507298
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Tutaj jest głowica wymienna jedynie na używaną. Z tyłu głowicy masz 2 albo 3 taśmy. Wcześniej trzeba zdjąć enkoder karetki. Ale niewykrywanie tuszu nie ma nic wspólnego z głowicą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21522882
    ixs
    Poziom 16  
    Nie wiem czy przyczyna nie jest zalanie tuszem wózka tuszu - pod kardrigami jest płytka z elektronika, była zabrudzona, ciężko dojść do niej bez demontażu, - przemyłem trochę płynem do głowic ile się dało - po tym zabiegu zaczęło działać - wydrukowała kilka stron, następnie inne kardrige nie były wykrywane..... po kilku myciach na razie jest ok - drukuje, a wiec może tu jakaś przyczyna - zalanie elektroniki tuszem...
  • #14 21524331
    Dzida
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Tak, przyczyną błędów tuszy jest zabrudzenie płytki styków do chipów. Ja robię tak, że zdejmuję obudowę, potem srebrną metalową osłonę elektroniki (odchylam zatrzaski), płytka wraz z czterema zespołami złotych sprężynujących styków opada (wypinam taśmę z gniazda), czyszczę płytkę i styki wodą z detergentem, suszę kompresorem, doczyszczam styki na płytce gumką do mazania, odkręcam całą prowadnicę karetki, odwracam i montuję wszystko z powrotem. Przerobione na kilkudziesięciu drukarkach. Głowicy nie trzeba ruszać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy demontażu i oczyszczania głowicy drukującej w drukarce HP DeskJet Ink Advantage 3525 (odpowiednik HP 3520) z tuszami HP 655. Głowica CN688A jest demontowalna, choć wymaga zdjęcia skanera i górnej obudowy, a demontaż może trwać około 5 minut. Wymiana głowicy jest możliwa, lecz oryginalne części są drogie (około 30-45 USD za nowe, 20 USD za regenerowane na platformach typu eBay). Próby udrażniania głowicy, np. myjką ultradźwiękową lub płynem micelarnym, mogą przynieść poprawę, jednak żywotność głowic jest ograniczona, a problem zaschnięcia występuje zarówno przy tuszach oryginalnych, jak i zamiennikach (np. Active Jet). W przypadku problemów z wykrywaniem tuszu często przyczyną jest zabrudzenie elektroniki karetki lub styków chipów, które można wyczyścić po demontażu obudowy i metalowej osłony elektroniki. Zaleca się regularne drukowanie w kolorze, aby zapobiegać zasychaniu głowicy. Warto rozważyć opłacalność naprawy względem zakupu nowej drukarki, zwłaszcza że ceny nowych urządzeń o podobnych parametrach wzrosły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA