logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino - Jak zmniejszyć projekt? Czy Arduino Mini Pro wystarczy zamiast UNO?

Sas1993 12 Sty 2015 13:02 1644 6
  • #1 14321736
    Sas1993
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Hej.
    Własnie skończyłem swój projekt i chciał bym go zatrzymac na pamiątke.. czy jest jakiś sposób aby nie "zamurowac" Arduino UNO? można to na cos zamienić tańszego i mniejszego?
    Czy np: Arduino Mini pro wystarczy? bo z róznymi opiniami się spotkałem jednymi np: ze jest to to samo co UNO lecz mniejsze a inni mówią że nie do końca...
  • #2 14321900
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2206
    Masz schemat swojego układu? To ci powinno dać ostateczną odpowiedź. Jako projektant wyłącznie ty wiesz czy przenieść się da, czy nie. Z drugiej strony biorąc pod uwagę, że Arduino to tylko mikrkiontroler przylutowany do przesadnie dużej płyki i sprzedawany za przesadną cenę, to oczywiście wystarczy sam MCU + elementy, które do płytki dodałeś.
  • #3 14322401
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 14322426
    Sas1993
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Hej.
    Super o Nano nie słyszałem.

Co do zasilania i USB wiedziałem, że musze dolutować odpowednie gniazda.
    Chodziło mi bardziej o kompatybilnośc kodu z płytką
  • #6 14322616
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zmniejszenie projektu opartego na Arduino UNO, aby nie "zamurować" płytki. Zasugerowano, że Arduino Pro Mini może być wystarczające, pod warunkiem, że użytkownik ma możliwość wgrania programu (upload sketch) oraz odpowiedniego zasilania. Wskazano, że Pro Mini nie ma wbudowanego portu USB, co wymaga użycia adaptera USB-TTL. Użytkownik powinien również zwrócić uwagę na kompatybilność kodu oraz konieczność dolutowania odpowiednich pinów. Wspomniano o możliwości programowania Pro Mini za pomocą Arduino UNO, co jest mniej wygodne, ale wykonalne. Dodatkowo, podano linki do porównań produktów oraz instrukcje dotyczące programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA