logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie PC do HDTV -rozmazywanie ekranu/ jakiego kabla użyć?

belmont1990 13 Sty 2015 10:17 1341 9
REKLAMA
  • #1 14324752
    belmont1990
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie, posiadam komputer desktop na platformie mini ITX podłączony kablem VGA-VGA do telewizora HD Ready Samsung LA26B450 (http://www.samsung.com/au/support/model/LA26B450C4DXXY)

Generalnie obraz jest bardzo ładny aczkolwiek mam problem, zauważyłem że pzry przewijaniu stron z ciemnym tłem/ przekręcaniu kamery w grach z ciemnym otoczeniem, jasne fragmenty rozmazują się, dzieje się tak tylko przy wspomnianym przewijaniu ekranu.
    Przykład - jasna czcionka na szarym tle w przeglądarce, białe drogi zaznaczone na ciemno-szarej mapie w grze etc.

Działam na natywnej rodzielczości tego ekranu tj. 1360x768, połączenie kablem VGA-VGA z ekranowaniem i filtrami ferrytowymi, jednak sądzę, że wina leży właśnie po stronie kabla, jak waszym zdaniem?

Pomyślałem że połączę komputer z TV po HDMI, mam pytanie odnośnie tego - mój TV posiada standardowe wejście Pc (VGA) oraz wejście HDMI ozaczone jako HDMI (DVI) i tutaj pytanie - czy mogę podłączyć PC do tego wejścia kablem microHDMI (od strony PC) - HDMI (w wejście HDMI DVI)? Czy lepiej zakupić kabel DVI-HDMI? Myślicie, że to rozwiąże problem z rozmazywaniem ekranu?
  • REKLAMA
  • #2 14325287
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Ogólnie unikaj połączeń analogowych (VGA), skoro masz do dyspozycji złącza cyfrowe (HDMI / DVI).
    -Przewód VGA musi być naprawdę dobrej jakości (gruby i to nie z powodu grubej izolacji) - same ferryty na nim nie pomogą, jeśli żyłki sygnałowe są średnicy nitki...
    Bez znaczenia jest to, czy podłączysz HDMI-HDMI, czy HDMI-DVI. Kup sobie taki przewód aby nie stosować już żadnych przejściówek - jeśli masz w PC złącze MicroHDMI lub DVI, a w TV standardowe HDMI to kup właśnie taki przewód (odpowiedniej długości oczywiście).
  • #3 14325343
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    marcin.waski napisał:
    Bez znaczenia jest to, czy podłączysz HDMI-HDMI, czy HDMI-DVI

Bez znaczenia? A dźwięk?
  • REKLAMA
  • #4 14325397
    belmont1990
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Moja karta graficzna ma do dyspozycji wejścia VGA, DVI oraz micro HDMI, mam nawet nieużywany kabelek microHDMI-HDMI, czy mogę tym kablem podłączyć bezpiecznie PC do wejścia TV oznaczonego HDMI (DVI)? Nie musi być to kabel DVI od strony Pc a HDMI od strony telewizora?

Dzwięk nie jest mi potrzebny z tv gdyż mam podłączone lepszej jakości głośniki zew.
  • REKLAMA
  • #5 14326960
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Polon_us napisał:
    marcin.waski napisał:
    Bez znaczenia jest to, czy podłączysz HDMI-HDMI, czy HDMI-DVI

Bez znaczenia? A dźwięk?

Kolego Polon_us,
    Może nie wiesz tego, ale DVI (zastosowania Pro) różni się od HDMI (zastosowania domowe) tym, że ma o trzy kanały cyfrowe (TMDS) więcej i przekazuje również strumień Audio.
    -Osobiście mam w ten sposób (DVI-HDMI) połączony komputer Media Center z amplitunerem i DTS MasterHD (7.1) śmiga aż miło. Podkreślam - Poprzez złącze DVI z PC.
  • #6 14327958
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Kolego marcin.waski

Dziękuję za informację. Przyjmuję ją do wiadomości.

Oczywiście, że wiedziałem o tym. Również wiem, że kwestia audio przez połączenie DVI to jest swoista ruletka. Nie bez powodu dodaje się wejścia audio w telewizorach oznaczane zwykle PC/DVI IN. To, czy dane urządzenie obsługuje audio przez DVI to indywidualne rozwiązanie danego producenta. Może być dostępne, ale nie musi.
  • #7 14328610
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Polon_us napisał:
    (...) Nie bez powodu dodaje się wejścia audio w telewizorach oznaczane zwykle PC/DVI IN.

Oczywiście mowa tu o analogowym (stereofonicznym) wejściu Audio.

Polon_us napisał:
    To, czy dane urządzenie obsługuje audio przez DVI to indywidualne rozwiązanie danego producenta. Może być dostępne, ale nie musi.

Zgadza się. W większości przypadków, jeśli urządzenie obsługuje cyfrowe strumienie Audio (PCM, AC3, DTS itd.) to i samo złącze DVI również umożliwia obsługę Audio.

Dodano po 7 [minuty]:

belmont1990 napisał:
    Moja karta graficzna ma do dyspozycji wejścia VGA, DVI oraz micro HDMI, mam nawet nieużywany kabelek microHDMI-HDMI, czy mogę tym kablem podłączyć bezpiecznie PC do wejścia TV oznaczonego HDMI (DVI)? Nie musi być to kabel DVI od strony Pc a HDMI od strony telewizora? (...)

Podłącz bez obaw tym MicroHDMI-HDMI. Nic nie uszkodzisz ani w PC ani w TV. Pamiętaj o ewentualnym ustawieniu parametrów obrazu w PC, tak aby ikony i czcionki były widoczne z większej odległości (ustawienie natywnej telewizora, np. 1920 x 1080 może skutkować zbyt małymi elementami pulpitu) - kwestia indywidualnego dobrania ustawień...
  • #8 14328944
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    marcin.waski napisał:

Zgadza się. W większości przypadków, jeśli urządzenie obsługuje cyfrowe strumienie Audio (PCM, AC3, DTS itd.) to i samo złącze DVI również umożliwia obsługę Audio.

Przecież większość producentów kart graficznych ze złączem HDMI i DVI wymaga podłączenia dźwięku bezpośrednio z płyty głównej z wyjścia spdif do przesłania dźwięku przez DVI co nakłada już pewne ograniczenia.
    Dźwięk na złączu HDMI jest pomimo zastosowania spdif a i jest przesyłany przez pci-e.

Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić.
  • #9 14329017
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Mam jedną z najtańszych kart graficznych na niskim śledziu (dedykowaną do Media Center) - Gigabyte GeForce 210 PCI-E (Link) i nie musiałem stosować żadnych innych połączeń poza włożeniem jej do gniazda PCI-Express w MB...
  • REKLAMA
  • #10 14329129
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    Widocznie co producent to inne rozwiązanie.
    NVIDIA stosowało rozwiązanie o którym pisałem powyżej.
    Być może w nowszych kartach NVIDI jest tak jak piszesz i pewnie różnie w zależności od producenta karty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z rozmazującym się obrazem podczas przewijania stron i gier na telewizorze HD Ready Samsung LA26B450, podłączonym przez kabel VGA. Zauważa, że obraz jest ładny, ale jasne fragmenty rozmazują się w ciemnych otoczeniach. Sugeruje, że problem może leżeć w jakości kabla VGA i rozważa przejście na połączenie HDMI. Użytkownicy w dyskusji zalecają unikanie połączeń analogowych (VGA) na rzecz cyfrowych (HDMI/DVI) oraz potwierdzają, że można bezpiecznie użyć kabla microHDMI-HDMI do podłączenia komputera do telewizora. Wspomniano również o kwestiach związanych z przesyłaniem dźwięku przez DVI oraz różnicach w implementacji audio przez różnych producentów kart graficznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA