logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GDN 25/40/3 - Świsty i trzaski po regeneracji głośnika Tonsil. Co robić?

kolibercio 13 Sty 2015 13:02 705 5
REKLAMA
  • #1 14325139
    kolibercio
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Witam. Wczoraj skleiłem głośnik tonsila GDN 25/40/3.
    Dziś po podłączeniu pod końcówke mocy 2x200w słyszę dziwne świsty powietrza przy dolnym zawieszeniu. Na dodatek głośnik lekko trzeszczy.
    Czego to może być wina ? Czy po włożeniu do obudowy te dźwięki zaprzestaną ?
    Cewka przy wychyle górnym nie ociera, przy maksymalnym wciśnięciu membrany do dołu wyczuwalne jest ocieranie, lecz jest to bardzo nisko.
  • REKLAMA
  • #2 14325186
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    kolibercio napisał:
    głośnik lekko trzeszczy.

Znaczy się nie centrycznie złożony i cewka trze Ci o rdzeń. Sprawdź delikatnie naciskając membranę palcami, czy ociera. Jeśli tak - rozbierasz na nowo.
    kolibercio napisał:
    Czy po włożeniu do obudowy te dźwięki zaprzestaną ?

Nie.
    kolibercio napisał:
    głośnik tonsila GDN 25/40/3.
    (...) po podłączeniu pod końcówke mocy 2x200w...

Chyba nie na pełen gwizdek?
    kolibercio napisał:
    wyczuwalne jest ocieranie, lecz jest to bardzo nisko

Nie może ocierać nigdzie.

Miałeś założony pierścień centrujący na rdzeniu gdy wklejałeś membranę? Był wsunięty "do dna" szczeliny? Jeśli tak, czy nie wyjąłeś go za wcześnie (zanim klej stężał)?
  • REKLAMA
  • #3 14325262
    kolibercio
    Poziom 18  
    Może lecz nie napewno wyjąłem go za wcześnie. hmm. Jak teraz go rozebrać by nic nie uszkodzić ?

Dodano po 2 [minuty]:

Ale nie. Sprawdziłem teraz i przy równo miernym naciskaniu nic nie ociera.

Dodano po 1 [minuty]:

Gdy leci pelnym pasmem jest wszystko ok. Gdy zaś pod zwrotką basową slyszalne są wlaśnie takie świsty. Głośnik ogólnie miał slużyć do subwoofera
  • REKLAMA
  • #4 14325292
    Trabi
    Poziom 36  
    kolibercio napisał:
    przy równo miernym naciskaniu nic nie ociera.

Sprawdź jeszcze bardzo delikatnie naciskając go palcami przy środku membrany, ale z jednej strony - a nie z dwóch dwoma rękoma - na całym obwodzie. Nie powinien nigdzie się otrzeć.
    Jak rozebrać? Tak samo jak za pierwszym razem. Rozpuszczasz klej i delikatnie rozklejasz. Tylko że nie wiem co pozostanie z gąbki (resora górnego). Jak się podrze, pofałduje - nowa.
  • REKLAMA
  • #5 14325320
    kolibercio
    Poziom 18  
    No dobra spróbuje. Bo ociera jednak po naciskaniu z jednej strony.

Dodano po 40 [minuty]:

Mam rozpuścić klej rozpuszczalnikiem rozumiem ? Zawieszenie górne lekko podważyłem nożem i uszkodziło się tylko w jednym miejscu ale to nie przeszkadza. Czy jak posmaruję pendzlem zanurzonym w rozpuszczalniku zawieszenie dolne to nic się temu materiałowi nie stanie ?
  • #6 14327279
    Trabi
    Poziom 36  
    Nie wiem czym kleiłeś. Ja dolny resor odklejam namaczając samą krawędź resora wacikiem na patyczku (taki do czyszczenia uszu). Jak klej zmięknie, to delikatnie podważam resor i odchodzi. Sporo musisz go "namoczyć" żeby klej na dole puścił. No i odlutuj linki od styków złącza.
    Opisów jak wyjmować i wklejać całość masz w necie (i tutaj) od groma. Dokładność i cierpliwość wymagana. Powodzenia.
REKLAMA