logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAKITA GBH 4 DFE - Brak udaru, wada włącznika udaru

CONICS 13 Sty 2015 17:49 7158 10
REKLAMA
  • #1 14326016
    CONICS
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam, mam problem z tą wiertarką i proszę o pomoc w tej sprawie. Po włączeniu silnik pracuje normalnie i z normalną głośnością ( jak zawsze ), wyłącznik obrotów ( ten od góry ) też działa. Brak jest udaru na wiertle. Słychać że ten udar chyba jest wytwarzany bo czuć lekkie drgania tylko na wiertle brak jest tych uderzeń. Dodam że włącznik udaru ( ten od strony wyłącznika prądu ) ma trochę inne położenie w pozycjach krańcowych. Po przełączeniu w prawo ( samo wiercenie ) przełącznik ten ustawia się w skrajnym położeniu i daje samo wiercenie. Po przełączeniu w lewo ( wiercenie + udar ), przełącznik ten ustawia się tylko na 45° w lewo od pozycji środkowej i czuć jego zdecydowany opór. Tak jakby ten udar nie był do końca załączony. Proszę o jakieś wskazy od czego zacząć. Pozdrawiam``
  • REKLAMA
  • #2 14328535
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 543
    Masz makitę czy boscha, określ się :D
    Trzeba rozebrać umyć i sprawdzić co jest wyrobione/zniszczone.

Obstawiam że cofną cię cały środek z tulei i uszkodził cylinder, ale to tylko moje przypuszczenia.
  • REKLAMA
  • #3 14328910
    CONICS
    Poziom 10  
    W temacie postu napisałem wyraźnie: "MAKITA GBH 4 DFE" więc chodzi tutaj o MAKITĘ :!: .
    Nie wiem tylko od której strony do niej się dobrać żeby nie rozkręcić jej w "drobny mak", chodzi mi które śruby imbusowe mam odkręcić i sprawdzić to co napisane jest w odpowiedzi. Pozdro
  • #4 14331225
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    CONICS napisał:
    W temacie postu napisałem wyraźnie: "MAKITA GBH 4 DFE" więc chodzi tutaj o MAKITĘ :!: .
    Nie wiem tylko od której strony do niej się dobrać żeby nie rozkręcić jej w "drobny mak", chodzi mi które śruby imbusowe mam odkręcić i sprawdzić to co napisane jest w odpowiedzi. Pozdro

Niema czegoś takiego jak Makita GBH 4 DFE takie oznaczenia modelu w Makicie nie występują pewnie chińska badziewie wciskane laikom.
    GBH to oznaczenia młotków Boscha a HR Makity najlepiej wklej zdjęcie maszyny.
  • #5 14335271
    CONICS
    Poziom 10  
    No więc umieszczam fotki tej wiertarki i dodam że została ona wyprodukowana w UK ale przywieziona została przez właściciela z Holandii jak i wiele innych elektronarzędzi. Przypuszczam że ten model nigdy nie trafił na polski rynek stąd całe zdziwienie :?:

MAKITA GBH 4 DFE - Brak udaru, wada włącznika udaru MAKITA GBH 4 DFE - Brak udaru, wada włącznika udaru MAKITA GBH 4 DFE - Brak udaru, wada włącznika udaru

Też mnie zdziwiło bo szukając na necie coś o tym sprzęcie pod symbolem MAKITA GBH 4 DFE wyskakiwały mi opisy do BOSCH -a. Pozdro
  • #6 14335401
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 543
    Proponuje narzędzie wyrzucić do kosza :D

Jest to jakiś wynalazek z bliskiego wschodu które nie leżało nigdy nawet koło Boscha ani Makity.

Ale tak na poważnie to trzeba rozebrać i zobaczyć co tam jest w środku, może wystarczy wymienić tylko oringi (uszczelniena tłoka i bijaka).
  • REKLAMA
  • #7 14337487
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 326
    Albo tylko nasmarować
  • #8 14342843
    CONICS
    Poziom 10  
    No więc odkręciłem 6 imbusów od góry i zdemontowałem dekiel z wyłącznikiem obrotów i okazało się że tłok pracuje i włącznik udaru działa prawidłowo pomimo tego że ustawia się tylko na 45° w lewo ( o tym pisałem wcześniej ) Okazało się że brak jest kompresji na tłoku i chyba na bijaku ( jeszcze nie sprawdzałem ). Gumka zjechana na maksa że ledwo wystaje poza średnicę tłoka i lekko jest poszarpana. Na fotce rysunek tłoka i proszę o info może ktoś kojarzy wg wymiarów tłoka od jakiego modelu markowego młota taka gumka pasuje. No i czy na bijaku będzie też taka sama ?

MAKITA GBH 4 DFE - Brak udaru, wada włącznika udaru
  • Pomocny post
    #9 14342985
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 326
    Idź do sklepu rolniczego i kup ringi na wymiar, złóż wszystko na smar i będzie hulać. W tego grzmota nie ma sensu więcej inwestować. U mnie pracownicy jak stracili nerwy to podłożyli to badziewie pod koło od busa i rozjechali żeby nie musieć się z tym użerać.
  • REKLAMA
  • #10 14346858
    Furions
    Poziom 15  
    Ocena: 110
    Ale ładny wałek nie widziałem jeszcze takiego połączenia dwóch modeli ;) - Wiertarka warta maksymalnie 150zł jeśli jest na plusa, hehe. Jakiś "Włoch" zapewne cię oszukał bo nie miał na bilet. Jeśli nie pomoże wymiana smaru i oringu to najczęstsza przyczyna w tym modelu to sprzęgło. Jak ktoś za mocno dociska przy kuciu.
  • #11 14366849
    CONICS
    Poziom 10  
    Już pisałem: ... dodam że została ona wyprodukowana w UK ale przywieziona została przez właściciela z Holandii jak i wiele innych elektronarzędzi ...

Po wymianie gumek na tłoku i na bijaku udar powrócił i w tym kontekście jest już ok. Okazała się jeszcze jedna wada tej wiertarki związana z włącznikiem udaru. Sworzeń który zazębia i przenosi napęd na korbowód okazał się z jednej strony "zjechany" o jakieś 1.5 mm i nie "trybił" dobrze z następnym elementem i udar się sam wyłączał. Wystarczyło przełożyć go na drugą stronę ( tą jeszcze całą ) oraz zrobić dystans pod mniejszym kółkiem zębatym, z takiej samej gumki jak na tłoku ( mieści się w środku co do milimetra ), aby to kółko trochę podnieść, i dzięki temu udar włącza się już w połowie położenia włącznika i zachowując pozycję już się sam nie wyłącza. Oczywiście przedtem należało wszystko dobrze wyczyścić i nasmarować. Wiertarka stała się sprawna w 100%. Nie wiem jak długo to pochodzi ale to będzie zależało kto i jak długo będzie ją użytkował. Na razie jest ok i myślę że temat można już zamknąć. Myślę że takich MAKITO-BOSCH-y mogło trafić do Polski więcej, więc niech ten post będzie pomocny na osób które spotka ten sam problem z tym modelem, a będą chcieli ją jeszcze jakiś czas użytkować. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wiertarką MAKITA GBH 4 DFE, która nie generuje udaru, mimo że silnik działa normalnie. Po rozebraniu urządzenia stwierdzono, że tłok działa, ale brak jest kompresji z powodu zużytej gumki. Po wymianie uszczelek na tłoku i bijaku udar powrócił, jednak odkryto dodatkowy problem z włącznikiem udaru, gdzie sworzeń przenoszący napęd był uszkodzony. Po jego przestawieniu i dodaniu dystansu, wiertarka zaczęła działać poprawnie. Użytkownicy sugerowali również, że model może być nieoryginalny, a jego jakość jest wątpliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA