logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS APC Matrix 5000 "no battery communication" po wymianie AKU

greg00 13 Sty 2015 23:43 3663 5
REKLAMA
  • #1 14327752
    greg00
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mam problem z UPS'em APC Matrix 5000. Odkąd pamiętam na wyświetlaczu zawsze wyświetlał się napis 0% load, ale mimo to bateria po zaniku napięcia działała do ok godziny. Ostatnio coraz częściej UPS się sam wyłączał na chwilę, tak jakby był za mocno obciążony, albo baterie były słabe więc wymieniłem akumulatory na nowe. Po włożeniu cały czas widnieje napis no battery communication, ale po wyłączeniu zasilania UPS działa prawidłowo, z tym że nie pokazuje cały czas, że zostało 0 min do wyłączenia UPS'a.

Ściągnąłem PowerChute Plus, zarobiłem odpowiedni kabel DB9 (RS232), program się komunikuje, ale w parametrach baterii pokazuje Battery Discharge.
    Połączyłem się przez Hyperterminal aby dodać UPS-owi info, że ma podłączone dwa PowerPacki, jednak nie mogę wejść w tryb programowania. Po wciśnięciu ctrl+y wyskakuje SM, następnie wciskam 1-1 (z różnymi przerwami próbowałem) jednak nie chce się wyświetlic PROG. Podłączałem drugiego UPS'a na próbę i tam za pierwszym razem weszło w tryb PROG.

Wyczytałem, że jak UPS ma jakieś dodatkowe moduły to trzeba je wyjąć aby wejść w tryb programowania. Przejrzałem całego UPS'a, rozebrałem go nawet, żeby sprawdzić czy nie posiada żadnych dodatkowych kart no i nic nie znalazłem. Wszystkie dodatkowe sloty są puste.

Zdjęcia z zewnątrz UPS'a. Za tymi blaszkami nic nie ma, rozkręcałem wszystko.
    UPS APC Matrix 5000 "no battery communication" po wymianie AKU UPS APC Matrix 5000 "no battery communication" po wymianie AKU
    Szukając w dalszym ciągu rozwiązania problemu, znalazłem gdzieś na rosyjskiej stronie, że bateria, posiada jakiś układ scalony, który trzeba zaprogramować. Rozebrałem baterię ponownie, no i rzeczywiście jest tam jakiś układ, jednak nie posiadam wiedzy ani sprzętu żeby cokolwiek z tym zrobić. Jedyne co to mogę wyjąc tą kość i włożyć drugą.
    Zdjęcie układu scalonego:
    Czy ma ktoś jakiś pomysł jak mi pomóc? Może można gdzieś kupić gotowe takie układy scalone zaprogramowane do tych baterii, ewentualnie ktoś może ma sprzęt i potrafi to zaprogramować.

Na tej rosyjskiej stronie był nawet jakiś plik, chyba z wsadem, który trzeba wrzucić do tego układu scalonego, a może ktoś ma jakieś inne rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • #2 14329661
    rkangur
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    No to po kolei...
    greg00 napisał:
    Odkąd pamiętam na wyświetlaczu zawsze wyświetlał się napis 0% load

To znaczy, że UPS nie był lub nie widział obciążenia, to nie jest informacja o naładowaniu akumulatorów.

Na początek należy rozwiązać problem komunikacji z akumulatorami. Masz dwa pakiety akumulatorów. W każdym pakiecie są dwa gniazdka RJ - to oznaczone jako Out łączysz z UPS-em (lub wcześniejszą baterią).

Zrób taką próbę: podłącz jeden pakiet akumulatorów do UPS-a (kabelek sygnałowy, prądowy może być cały czas podłączony) - pamiętaj Output podłączasz do UPS-a. Potem taką samą próbę zrób z drugim pakietem akumulatorów. Jeśli obu UPS nie będzie widział to raczej jest problem z potem w UPS-ie, a nie z pakietami akumulatorów - mało prawdopodobne jest aby oba padły. Daj znać co stwierdziłeś, będziemy kombinować dalej.
  • REKLAMA
  • #3 14330209
    greg00
    Poziom 12  
    Podłączałem pojedynczo baterie i nie było żadnych zmian.

Odnośnie programowania baterii znalazłem taką stronę:
    http://saprjkin.narod.ru/matrix.htm (tłumacz google całkiem nieźle to tłumaczy).
  • REKLAMA
  • #4 14330407
    rkangur
    Poziom 16  
    Hmm, dziwne, a przed wymianą akumulatorów nie miałeś komunikatu no "battery communication"? Jesteś pewien, że poprawnie podłączyłeś płytki elektroniki w modułach akumulatorów? Może zapomniałeś podłączyć ich zasilanie?
  • REKLAMA
  • #5 14330969
    greg00
    Poziom 12  
    Przed wymianą nie było tego komunikatu. Z tego co pamiętam - wymieniłem akumulatory w jednej baterii, podłączyłem "świeżą" baterię do tej starej i taki komunikat wyskoczył. Podłączałem później raz jedną baterie, raz druga, albo obie naprzemiennie i bez zmian już było. Wymieniłem w drugiej baterii akumulatory i cały czas jest "no battery communication".

Odłączyłem zasilanie UPS-a, podłączyłem obciążenie aby rozładować go całkowicie, następnie ładowałem przez kilkanaście godzin i żadnych zmian.
  • #6 14331838
    rkangur
    Poziom 16  
    Ładowanie, rozładowywanie nie ma tu nic do rzeczy. Ewidentnie nie ma łączności pomiędzy SmartCellami, a $$UPS-em$$. Przyczyna może być albo w module elektroniki $$UPS-a$$ albo w płytkach komunikacyjnych SmartCelli albo w kabelku komunikacyjnym. Kabelek wykluczam, jeśli przed wymianą akumulatorów było OK, a teraz nie jest to raczej wskazywało by na problem w SmartCellach, (ale dlaczego w obu?). Może jednak moduł elektroniki?

Najprostszym rozwiązaniem było by sprawdzenie czy z inną SmartCellą, działającą z innym $$UPS-em$$ jest łączność, wtedy upewnisz się gdzie jest problem. Ale pewnie nie masz dostępu do sprawnego $$UPS-a$$. Nie wiem skąd piszesz, odezwij się na prv, mam takiego $$UPS-a$$ u siebie, można by coś wykombinować.
    Poprawiłem TONI_2003.
REKLAMA