logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV PHILIPS GR2.1, TMP47C1637-U211 – brak obsługi z klawiatury, menu nie działa z pilotem

albino 12 Maj 2005 15:42 3125 15
REKLAMA
  • #1 1485971
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    Procesor TMP47C1637-U211 problem polega na tym,ze z klawiatury telewizora nie mozna go uruchomic ani obslugiwac,tzn po nacisnieciu jakiego kolwiek przycisku jest reakcja diody LED ale TV nie,z pilota uniwersalnego(bo orginalu nie mam)wlacza sie i sa podstawowe funkcje,ale nie mozna wlaczyc strojenia,po wlaczeniu przycisku menu pojawia sie menu jak na zalaczonym zdjeciu,ale nie mozna w zadna z tych czterech pozycji(A,B,C,D) wejsc i nie wiem czy musze miec orginalny pilot czy cos jest uszkodzone?
    Załączniki:
    • TV PHILIPS GR2.1, TMP47C1637-U211 – brak obsługi z klawiatury, menu nie działa z pilotem menu.jpg (11.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1486019
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam. Orginalny pilot wiele by wyjaśnił. Pozostaje podstawić pamięć,ale osobiście stawiam na procesor,miałem podobny przypadek właśnie nie obsługiwał funkcji strojenia.
  • #3 1486037
    albino
    Poziom 24  
    Ale czy na orginalnym pilocie sa specjalne przyciski ABCD do wlaczania podmenu?
  • #4 1486045
    SZserwis
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    gr2.1 -rc7500 ma funkcje instal
  • REKLAMA
  • #5 1486077
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    W oryginalnym pilocie (a myślę, że także w uniwersalnym albo np. dowolnym RC5) te kolorowe przyciski są do także TXT. Każdy kolor na pilocie powinien odpowiadać temu w menu. Sprawdź czy pod klapką, na klawiaturze lokalnej nie uruchamia się menu strojenia. Wydaje mi się, że ten TV ma dwa menu tzn. to z pilota do funkcji jak widać i to z klawiatury do strojenia. Jeśli nie można wywołać menu z klawiatury to funkcja może być zablokowana we funkcjach specjalnych (C) w menu głównym. Tak przynajmniej ja to pamiętam, ale oczywiście mogę się mylić.
    Pozdrawiam Tomek.
  • #6 1486080
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    Jak zklawiatury lokalnej nie możesz wejść w strojenie to masz funkcje hotel mode (przeł na pr 38 i naciśni chyba instal powinien stroić dokł nie pamiętam ale napewno na pr 38 musisz to robić ale koledzy napewno wiedzą)
    miałem to samo musi pomóc
    Jeszcze spr możesz mieć blokade przed dziećmi ściągasz ją normalnie w meni po hotel mode
  • Pomocny post
    #7 1486113
    piotrek 01
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ten TV ma blokadę klawiaturki lokalnej.Dostęp do tej funkcji z żółtej poz. menu gł..Strojenie z menu install z klaw. lok..
  • #8 1486182
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    oryginalny pilot do niego to rc 7535,kosztuje 15zl (w podrobie) tak ze nie rob problemu.
  • REKLAMA
  • #9 1487097
    witv
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam, mialem taki przypadek z tym chassis z tym ze z brakiem mozliwosci strojenia nie bylo tez fonii,ale mialem oryginalnego pilota wiec bylo latwiej dojsc co mu dolega.Byl padniety procesor, a ten pilot moze akurat nie miec takiej funkcji, niektore uniwersalne tak maja- Witv.
  • #10 1487430
    albino
    Poziom 24  
    piotrek 01 napisał:
    Ten TV ma blokadę klawiaturki lokalnej.Dostęp do tej funkcji z żółtej poz. menu gł..Strojenie z menu install z klaw. lok..

Wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem,zeby miec pewnosc,bo w menu trybu serwisowego tez nie chce wejsc i wyczytalem ,ze moze byc zablokowana funkcja "sicherung"w podmenu "sonderfunktionen",czyli pozycja"C",tylko niemoge uruchomic zadnej z tych funkcji,nie wiedzialem tylko czy to brak obslugi z pilota uniwersalnego, w takim razie musze postarac sie o pilota,dzieki.

metal60 napisał:
    oryginalny pilot do niego to rc 7535,kosztuje 15zl (w podrobie) tak ze nie rob problemu.

Czy do tego procka napewno jest RC7535,czy RC 7500

U mnie nie ma na pilocie uniwersalnym tych kolorowych przyciskow od telegazety.
    Dzieki wszystkim pomocnym.Pozdro...
  • Pomocny post
    #11 1487470
    adam12
    Poziom 26  
    Rc7500 na pewno
  • #12 1487516
    albino
    Poziom 24  
    adam12 napisał:
    Rc7500 na pewno

oki,dzieki i dodam jeszcze,ze z tego co wyczytalem to raczej nie chodzi o funkcje hotelowa.Pozdro...
  • #13 1487538
    adam12
    Poziom 26  
    To się okaże jak ściągniesz kindersicherung lub dostaniesz orginała ja miałem zablokowane to i to
  • REKLAMA
  • #14 1487590
    albino
    Poziom 24  
    adam12 napisał:
    To się okaże jak ściągniesz kindersicherung lub dostaniesz orginała ja miałem zablokowane to i to

Dzieki jeszcze raz,odezwe sie.
  • #15 2663375
    fermat
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Jestem skromnym użytkownikiem telewizora marki Philips, ktory nabył drogą kupna nowego pilota rc7535, gdyż oryginalny zużył był się bardzo. Nowy jest jak nowy, z ta różnicą, że był bez instruckji obsługi - nie potrafię nim dokonac strojenia programów, a mam taką pilną potrzebę. Zdaje się, że nie bardzo pamiętam jakich się do tego używa klawiszy, bo pilot chyba jest sprawny (pozostałe funkcje działą bez zarzutu).
    Czy mógłbym prosic kogos o informacje?
  • #16 2665312
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Instrukcja obsługi pilota jest tylko i wyłącznie w instrukcji obsługi telewizora. Pod klapką powinny być dwa przyciski połączone kreską, trzeba je nadusić razem, żeby wejść w menu strojenia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips z procesorem TMP47C1637-U211, w którym nie działa obsługa z lokalnej klawiatury – po naciśnięciu przycisków świeci dioda LED, ale TV się nie uruchamia ani nie reaguje na menu. Z uniwersalnego pilota (brak oryginalnego) działają podstawowe funkcje, jednak nie można wejść w strojenie ani aktywować podmenu (pozycje A, B, C, D). Dyskusja wskazuje, że oryginalny pilot Philips RC7500 (lub RC7535) posiada kolorowe przyciski odpowiadające funkcjom TXT i menu, które mogą być nieobecne w uniwersalnym pilocie. Telewizor posiada blokadę klawiatury lokalnej (hotel mode lub kindersicherung), którą można dezaktywować z poziomu menu (pozycja C – „Sicherung” w „Sonderfunktionen”). W przypadku braku reakcji menu serwisowego i strojenia możliwa jest uszkodzona pamięć lub procesor. Zaleca się użycie oryginalnego pilota oraz sprawdzenie i ewentualne odblokowanie funkcji blokady klawiatury lokalnej. Instrukcja obsługi pilota jest zawarta w instrukcji telewizora, a wejście do menu strojenia wymaga jednoczesnego naciśnięcia dwóch przycisków pod klapką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA