logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV, kino domowe i dekoder - Podłączenie w sposób uzyskania najlepszej jakości

floru85 15 Sty 2015 10:35 17883 26
REKLAMA
  • #1 14332198
    floru85
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    witam, posiadam kino domowe Yamaha RX-V475B, NS-F150/NS-P150, telewizor Samsung UE46F6500 , oraz dekoder CP HD 6000.
    Wymieniony sprzęt mam podłączony następująco : dekoder CP kablem HDMI do telewizora, natomiast z telewizora dźwięk mam wypuszczony do kina domowego kablem optycznym (światłowód z tego co pamiętam toslink).
    Moje pytanie jest następujące czy jest to prawidłowe podłączenie, abym mógł wykorzystać jakość dźwięku wielokanałowego 5.1 z dekodera oglądając kanały HD filmy z DD. czy można z tego zestawu "wyciągnąć lepszą jakość dzwięku"
    Generalnie rozchodzi mi się o to czy ten mój tv kablem optycznym przekaże dźwięk DD 5,1 prawidłowo bez żadnego "naciągania czy tez przerabiania". Chcę dodać ,że jeżeli film nadawany jest w HD DD to działają wszystkie kolumny, ale czytając fora wydaje mi się że moje podłączenie jest błędne i nie wiem jak to sprawdzić.
    chcę dodać ,że kino jak i tv mają Kanał Zwrotny Audio HDMI (ARC).
    Proszę o podpowiedź czy dekoder jeżeli jest podłączony HDMI to wystarczy czy nie powinno się jeszcze wykorzystać gniazda SPDIF wraz z HDMI aby dźwięk był wielokanałowy?
  • REKLAMA
  • #2 14332547
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    W tej konfiguracji jest bardzo dziwne że to działa tak jak opisujesz bo w Samsungach na złączu optycznym wystawiany jest dźwięk DD 2.0 z zewnętrznych źródeł podpiętych do niego.
    Może coś się zmieniło.
    Najlepiej było by połączyć kablami HDMI:
    Dekoder - wejście HDMI Yamaha
    TV - wyjście HDMI Yamaha i skonfigurować ARC.

Sprawdzić możesz pobierając jakić materiał nagrany w 5.1 i odtworzenie go przez pen drive w TV. Powinien być dźwięk wielokanałowy na złączu optycznym. Wcześniej przyciskiem info sprawdź podczas nadawania z dekodera audycji gdy grają wszystkie głośniki jaki dekoder jest używany.
  • #3 14332841
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1282
    grubs napisał:
    Powinien być dźwięk wielokanałowy na złączu optycznym

Nie chciałbym mieszać czy czepiać się, ale to zdanie mi nie pasuje w kontekście całej wypowiedzi tj. zastosowanie ARC :_)
  • #4 14332914
    grubs
    Poziom 32  
    Cytat:
    Generalnie rozchodzi mi się o to czy ten mój tv kablem optycznym przekaże dźwięk DD 5,1 prawidłowo bez żadnego "naciągania czy tez przerabiania".

W tej części odpowiedzi odnosiłem się do tego zdania. Oczywiście tu również należy użyć przycisku info w celu porównania do wyniku w przypadku audycji z dekodera.
    Faktycznie napisanie tego na końcu mogło trochę zamieszać.
  • REKLAMA
  • #5 14332925
    floru85
    Poziom 10  
    czyli jeżeli dekoder jest podłączony kablem hdmi do tv to do tv dociera dźwięk 5.1 dd z dekodera CP HD 6000, następnie w chwili wyjścia z tv do kina domowego kablem optycznym toslink wychodzi jedynie DD 2.2 i przez kino pomimo nadawania programu w surround to dźwięk nie działa tak jak powinien jest gorszej jakości rozbijany na 5 głośników tak mam to rozumieć ??
    grubs tego nie rozumie cyt "Sprawdzić możesz pobierając jakić materiał nagrany w 5.1 i odtworzenie go przez pen drive w TV. Powinien być dźwięk wielokanałowy na złączu optycznym." czyli optyczne przesyła 5.1 z pen drive a nie przesyła z dekodera przez tv?

Mam jeszcze pytanie czy dekoder można podłączyć do TV hdmi, a następnie kino domowe również do tv kablem hdmi wykorzystując ARC, czy dekoder musi być wpięty przez kino domowe ? chodzi mi że ten 2 sposób umożliwia odlądanie CP bez włączonego kina domowego, generalnie rozchodzi mi się o wykorzystanie mojego sprzętu do maximum czyli jak go podłączyć aby uzyskać najlepszy dzwięk i obraz,
    z tego co już wiem to nie może być dzwięk przesłany toslink z tv do kina czy tak?
  • #6 14333019
    grubs
    Poziom 32  
    floru85 napisał:
    czyli jeżeli dekoder jest podłączony kablem hdmi do tv to do tv dociera dźwięk 5.1 dd z dekodera CP HD 6000, następnie w chwili wyjścia z tv do kina domowego kablem optycznym toslink wychodzi jedynie DD 2.2 i przez kino pomimo nadawania programu w surround to dźwięk nie działa tak jak powinien jest gorszej jakości rozbijany na 5 głośników tak mam to rozumieć ??
    grubs tego nie rozumie cyt "Sprawdzić możesz pobierając jakić materiał nagrany w 5.1 i odtworzenie go przez pen drive w TV. Powinien być dźwięk wielokanałowy na złączu optycznym." czyli optyczne przesyła 5.1 z pen drive a nie przesyła z dekodera przez tv?

Dokładnie tak jest w większości Samsungów co najlepiej sprawdzić samemu dla potwierdzenia.
    Dziwi mnie że u ciebie działa 5 głośników przy połączeniu które masz obecnie więc może rzeczywiście masz włączony jakiś tryb. Sprawdź to przyciskiem info. Możesz też użyć dodatkowo przycisku direct to zdaje się usuwa inne efekty i puszcza to co leci w na wybranym wejściu.

Co do 2 pytania to tak można tak wpiąć. Nie jestem przekonany czy wtedy będzie dźwięk ze źródła przekazywany bezpośrednio do kina (wielokanałowy)
    Wiem że kolega Polon_us w jakimś temacie tak sugerował. Można spróbować.
    Niestety nie mam czasu ale wiem że w niektórych amplitunerach jest możliwość przesłania sygnału HDMI bez uaktywniania kina. Może u Ciebie też jest taka możliwość.
  • #7 14333056
    Polon_us
    Poziom 42  
    Czytając powyższe wpisy doszedłem do wniosku, że koledze floru85 zależy
    - najlepsza jakość dźwięku i video
    - podłączenie dekodera powinno umożliwiać oglądanie zarówno "z" i "bez" kina przy zachowaniu warunku jakościowego.

Sądzę, że można to osiągnąć:

1 - nie używałbym ARC
    2 - dekoder podłączony do kina, a kino do telewizora kablami HDMI
    3 - w kinie należy uaktywnić funkcję HDMI-Trough - pozwoli ona przenieść dźwięk i wizję z dekodera w sytuacji, kiedy wzmacniacz jest wyłączony tzn. w czuwaniu (stand-by)

Tu uwagi: cokolwiek kolega będzie podłączał do tego zestawu w przyszłości, to proszę podłączać przez wzmacniacz.
    Nie można niestety tego zrobić dla podręcznej pamięci - pendrive, jeśli mówimy o jakiś filmach ściąganych z Internetu.

Ta opinia dotyczy ściśle tego, co kolega floru85 napisał w swoich wpisach. Nie brałem pod uwagę SmartTV czy innych, temu podobnych wynalazków.
  • REKLAMA
  • #8 14333289
    floru85
    Poziom 10  
    Polon_us zrozumiałem wszystko co napisałeś jedynie nie rozumie dlaczego bez arc ? Czyli nie wpinac w arc w tv tylko użyć innego hdmi bo kino zostaje tylko out .

Dodano po 25 [minuty]:

Jeszcze jedna rzecz jak podlacze dekoder hdmi kino hdmi tv to zostawic kabel toslink aby z USB z tv był dźwięk na kinie ?czy wystarczy hdmi kino tv żeby poszedł dźwięk na kino z USB od tv ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14333549
    grubs
    Poziom 32  
    Nie musi byc tego kabla jak uruchomisz arc.
    Decyzja należy do Ciebie. Połączenie czy optyczne czy ARC warto mieć ze względu na aplikację smart, wykorzystanie dlna czy usb w tv.
  • #10 14335104
    Polon_us
    Poziom 42  
    floru85 napisał:
    Polon_us zrozumiałem wszystko co napisałeś jedynie nie rozumie dlaczego bez arc ? Czyli nie wpinac w arc w tv tylko użyć innego hdmi bo kino zostaje tylko out .

Kolega może używać gniazda oznaczonego HDMI ARC. Dopisek ARC w tym przypadku oznacza tylko, że dane gniazdo współpracuje z tą funkcją.

Przez zrezygnowanie z ARC rozumiałem tylko nie uaktywnienie (lub wyłączenie) tej funkcji. A gniazdo oznaczone w ten sposób można używać bez problemu.

ARC (Audio Return Chanel) jest to pewna funkcjonalność, którą można użyć lub nie.
    Gniazdo oznaczone w ten sposób, nie jest ani lepsze, ani gorsze :_)

A kabel optyczny można oczywiście zostawić. Będzie miał on swoje zastosowanie. Czy do SmartTV, pendrive czy innej aplikacji telewizora.
  • #11 14335821
    floru85
    Poziom 10  
    Ale kiedy zostanie optyk z tv USB lub smart tv dźwięk wypuści jedynie do 2.1 tak przynajmniej ustaliliśmy na tym forum czy tak
  • #12 14335824
    grubs
    Poziom 32  
    Nie z usb i smart bywa różnie ale może być 5.1 w przypadku Samsunga. Należy sprawdzić.
    Nie ma 5.1 z urządzeń podpiętych przez HDMI.
  • #13 14390781
    floru85
    Poziom 10  
    Prawidłowe podpięcie to dekoder hdmi tv , tv kino hdmi jak używasz arc to nie potrzeba dodatkowych kabli.
    Jeżeli nie używasz arc to optycznym z tv wychodzisz na kino aby dźwięk z tv np usb albo smart szedł na kino. W dekoderze audio na hdmi na auto. Pod takimi ustawieniami działa na moim kinie dzwiek DD 5.1 jeżeli jest taki nadawany. Wcześniej jak miałem dekoder hdmi do tv a następnie tv do kina optycznym to na kino przesyłało jedynie stereo pomimo że kanał był nadawany w d.d 5.1, w tym przypadku kino "przerabiało" dzwięk na 5.1 ale nie był to dzwięk takiej jakości jak "wpuszczony" z dekodera pod kino w formacie 5.1 .
  • #14 14407566
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    floru85 napisał:
    05 Lut 2015 17:58 :: floru85
    Prośba o odblokowanie tematu: "wszystko nie zostało do końca wyjaśnione prawidłowo"
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #15 14407675
    floru85
    Poziom 10  
    Dzisiaj badawczo podłączyłem dekoder CP bezpośrednio do tv kablem HDMI, z tv wyjściem audio dźwięk podłączyłem do kina domowego kablem optycznym Toslink. Następnie w ustawieniach tv włączam głośniki zewnętrzne ,a następnie włączam w menu tv dźwięk, wyjście cyfrowe audio i mam możliwość PCm, dolby digital, DTS, i DTS Neo 2:5, włączam to ostatnie czyli DTS Neo 2:5 i co powstaje:
    1. dźwięk wychodzący z tv na kinie jest DTS 3/2/0.1 na każdym kanale tv CP (nawet jeżeli nie jest kanał HD) , na kinie przyciskam klawisz straight/direct co powoduje ,że dźwięk idzie dokładnie taki jak jest podawany bez żadnych ulepszeń i gra 5.1
    Jedyny problem w tej konfiguracji to że dzwięk przerywa szczególnie podczas "skakania" po menu

2. jeżeli podłącze tak jak na forum mi polecono dekoder CP do kina HDMI a następnie kino do tv HDMI to dzwięk (5,1) mam na kilku kanałach m.in TVP hd, MTV HD, National G hd, Discovery hd , na pozostałych kanałach zdarza się Dolby Digital 2/0/0, a pozostałe kanały pcm jedynie stereo, które mogę na kinie "przerobić" na 5 głośników ale to nie ta jakość.

Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego tak jest jak opisałem w pkt 1 , na przewodzie optycznym dźwięk na każdym kanale jest odbierany na kinie 3/2/0/1 czy to tv "przerabia" ze stereo na 5.1 i taki podaje na kino , Nie wiem również dlaczego po podłączeniu dekodera do kina po hdmi dzwięk jest na wiekszości kanałów PCM a na optycznym na tych kanałach pokazuje 3/2/0/1, Dodam również ,że z usb dzwięk zwykłej MP3 podawany jest na kino 3/2/0/1 jakość tego zestawienia jest bardzo dobra uważam ,żę gra to lepiej niż podłączone po HDMI,
    czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić ? bo z moich testów wynika ,żę kablem optycznym można przesyłać dzwięk wielokanałowy taki jak 3/2/0/1
  • #16 14407810
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 617
    Punkt pierwszy to wymysł samsunga który przerabia (konwertuje) dzwiek do postaci 5.1 i tyle.
  • #17 14408002
    floru85
    Poziom 10  
    czyli optyk z tv do kina (w takiej konfiguracji podpięcia jak pkt 1) nie przekaże z dekodera CP DD 5.1 , pomimo ,że dekoder kanał tvp HD takowy nadaje bez konwertowania?
  • #18 14408086
    intenso
    Poziom 39  
    Nie, nie przekaże.
    Na logikę jak możesz mieć Dts na kinie z tv po optyku, przy dźwięku podanym do tv za pomocą Hdmi z dekodera Polsatu skoro żaden kanał nie nadaje w Dts-ie?
    Proste konwerter pełną gembą
    Sam się zdziwiłem jak film w dolby digital puściłem z dysku a tv wypuszcza mi i Dolby Digital i wspomiany przez Ciebie Dts Neo.
  • #19 14409576
    Polon_us
    Poziom 42  
    mam parę wątpliwości, co do paru wypowiedzi i pozwolę sobie je wyrazić :_)

intenso napisał:
    Punkt pierwszy to wymysł samsunga który przerabia (konwertuje) dzwiek do postaci 5.1 i tyle.

Z całym szacunkiem, kolega jest pewien tego, co napisał? Pierwsze słyszę, żeby telewizor konwertował wyjściowy optyczny sygnał do postaci 5.1 O degradacji dźwięku na tym wyjściu do postaci DD2.0 to owszem, słyszałem.
    floru85 napisał:
    czyli optyk z tv do kina (w takiej konfiguracji podpięcia jak pkt 1) nie przekaże z dekodera CP DD 5.1 , pomimo ,że dekoder kanał tvp HD takowy nadaje bez konwertowania?

intenso napisał:
    Nie, nie przekaże.
    Na logikę jak możesz mieć Dts na kinie z tv po optyku, przy dźwięku podanym do tv za pomocą Hdmi z dekodera Polsatu skoro żaden kanał nie nadaje w Dts-ie?

Pozwolę sobie nie zgodzić się z wypowiedzią kolegi intenso. Autor wyraźnie pyta o DD5.1 - Dolby Digital 5.1 . Jesli taki sygnał pojawiłby się na wyjściu optycznym telewizora, to bez problemu byłby przekazany do kina.
    Nie przeniesie DTS bo takowego sygnału nie może mieć na wyjściu telewizora. W przypadku innych urządzeń sygnał DTS jest bez kłopotu przenoszony.
    floru85 napisał:
    Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego tak jest jak opisałem w pkt 1 ..

Podstawowa rada - wyłączyć DTS Neo 2:5 - Jest to ulepszacz, który tylko powoduje zamieszanie, moim zdaniem. Jest to układ, który tworzy dźwięk pseudo-przestrzenny mając do dyspozycji tylko dwa kanały stereo. Innym słowy, jest to ulepszona (cyfrowa) wersja system Dolby ProLogic. To, co kolega widzi na wyświetlaczu wzmacniacza, to efekt działania układu Neo, a nie tego, co wzmacniacz otrzymuje z telewizora. Trzeba zdawać sobie z tego sprawę. I nie sadzę, żeby użycie przycisku STRAIGHT powodowało ominięcie/wyłączenie układu DTS Neo - prosze to sprawdzić.

Moim zdaniem, kolega floru85 powinien jasno i precyzyjnie określić, co chce osiągnąć. Ja już się pogubiłem :_(

Czy:

- jakość dźwięku przede wszystkim w formacie zgodnym z źródłem sygnału

czy

- dźwięk na 5 kolumnach niezależnie od sygnału źródłowego

Czy może coś jeszcze innego.
  • #20 14409610
    floru85
    Poziom 10  
    mnie interesuje uzyskanie jakości dźwięku przede wszystkim w formacie zgodnym z źródłem sygnału

Proszę poprawić wszystkie swoje posty odnośnie pisowni!
    Początki/ końce zdań, spacje itp..
    [_P_]
  • #21 14410094
    Polon_us
    Poziom 42  
    floru85 napisał:
    mnie interesuje uzyskanie jakości dźwięku przede wszystkim w formacie zgodnym z źródłem sygnału

Jeżeli to jest priorytetem kolegi, to proszę pozostać przy opcji nr 2, którą kolega opisał w swoim wpisie #15.

Osobiście, przyjąłbym dźwięk nadawany w sygnale telewizyjnym, takim jaki jest. Jego "przestrzenność", o ile jest nadawany w 5.1, jest dyskusyjna. Tyle wiem z różnych wpisów na forum.
    Tak samo jest w USA - w sieci kablowej którą używam. Także, przestałem się tym przejmować. Istotna jest dla mnie jakość dźwięku tylko wtedy, kiedy oglądam film z BR/DVD.
    A to, co jest w telewizji jest mi zupełnie obojętne.

Takie jest moje zdanie "w wtem pakecie tematów" :_)
  • #22 14412583
    intenso
    Poziom 39  
    @Polon_us lubię z kolegą dyskutować więc...

Polon_us napisał:
    mam parę wątpliwości, co do paru wypowiedzi i pozwolę sobie je wyrazić :_)

intenso napisał:

Polon_us napisał:
    Z całym szacunkiem, kolega jest pewien tego, co napisał? Pierwsze słyszę, żeby telewizor konwertował wyjściowy optyczny sygnał do postaci 5.1 O degradacji dźwięku na tym wyjściu do postaci DD2.0 to owszem, słyszałem.

Tak jestem pewien, ma tv serii H i dokładnie jest tak jak to kolega floru85 to opisuje, sam to sprawdziłem aby to potwierdzić, podaje do tv stereo, zmieniam w tv z głośników na wyjście audio i mogę włączyć Dts Neo , na amplitunerze wyświetla się DTS, nie ma innej opcji jak konwertowanie sygnału.
    Sam się dziwie ale tak właśnie jest.

Polon_us napisał:
    Pozwolę sobie nie zgodzić się z wypowiedzią kolegi intenso. Autor wyraźnie pyta o DD5.1 - Dolby Digital 5.1 . Jesli taki sygnał pojawiłby się na wyjściu optycznym telewizora, to bez problemu byłby przekazany do kina.
    Nie przeniesie DTS bo takowego sygnału nie może mieć na wyjściu telewizora. W przypadku innych urządzeń sygnał DTS jest bez kłopotu przenoszony.

Kolega napisał o tym tu

floru85 napisał:

Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego tak jest jak opisałem w pkt 1 , na przewodzie optycznym dźwięk na każdym kanale jest odbierany na kinie 3/2/0/1 czy to tv "przerabia" ze stereo na 5.1 i taki podaje na kino , Nie wiem również dlaczego po podłączeniu dekodera do kina po hdmi dzwięk jest na wiekszości kanałów PCM a na optycznym na tych kanałach pokazuje 3/2/0/1, Dodam również ,że z usb dzwięk zwykłej MP3 podawany jest na kino 3/2/0/1 jakość tego zestawienia jest bardzo dobra uważam ,żę gra to lepiej niż podłączone po HDMI,
    czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić ? bo z moich testów wynika ,żę kablem optycznym można przesyłać dzwięk wielokanałowy taki jak 3/2/0/1
  • #23 14412608
    Polon_us
    Poziom 42  
    @intenso

Przyjąłem do wiadomości, co kolega napisał. Niestety, nie mam ani telewizora Samsung, ani wzmacniacza z DTS Neo, tylko zwykły DTS. Także nie mam możliwości przetestowania owego zjawiska.

Prosiłbym tylko o opinię w poniższym aspekcie:

Polon_us napisał:
    Podstawowa rada - wyłączyć DTS Neo 2:5 - Jest to ulepszacz, który tylko powoduje zamieszanie, moim zdaniem. Jest to układ, który tworzy dźwięk pseudo-przestrzenny mając do dyspozycji tylko dwa kanały stereo. Innym słowy, jest to ulepszona (cyfrowa) wersja system Dolby ProLogic. To, co kolega widzi na wyświetlaczu wzmacniacza, to efekt działania układu Neo, a nie tego, co wzmacniacz otrzymuje z telewizora.

Byłbym wdzięczny za tę opinię.
  • #24 14412619
    intenso
    Poziom 39  
    Nie trzeba mieć amplitunera z DTS Neo ponieważ ten dekoder włącza się w tv a z tv wychodzi zwykły Dts, dziwne to wszystko ale na amplitunerze wyświetla się DTS Surround tak ja z filmu DVD lub Bluray.

Polon_us napisał:
    Podstawowa rada - wyłączyć DTS Neo 2:5 - Jest to ulepszacz, który tylko powoduje zamieszanie, moim zdaniem. Jest to układ, który tworzy dźwięk pseudo-przestrzenny mając do dyspozycji tylko dwa kanały stereo. Innym słowy, jest to ulepszona (cyfrowa) wersja system Dolby ProLogic. To, co kolega widzi na wyświetlaczu wzmacniacza, to efekt działania układu Neo, a nie tego, co wzmacniacz otrzymuje z telewizora.

I tu się z kolegą zgadzam w stu procentach, dla mnie to cyfrowe oszustwo i nie ma nic wspólnego z prawdziwym dźwiękiem przestrzennym tym bardziej z prawdziwym DTS-em.

Myślę ze Samsung to zrobił aby ludzie nie wydzwaniali do nich czemu nie ma dźwięku 5.1 na wyjściu optycznym z podłączonych urządzeń po Hdmi.
    Teraz już jest, oszukany ale jest.
  • #25 14412696
    floru85
    Poziom 10  
    Wracając do tematu chcę dodać ,że po optyku z tv idzie "wypuścić" każdą ścieżkę w DTS neo czy to z usb czy smart dzwięk odbierany na kinie to DTS neo lecz jak kolega intenso napisał cyfrowe oszustwo. Natomiast sprawdzałem po hdmi z włączoną opcja ARC i z usb-tv dzwięk na kino wypuszcza oryginalnie taki jaki jest zapisany mp3 idzie w PCM , film DVD w DD 5.5 , nie ma możliwości tak jak po optyku z mp 3 zrobić DTS neo na kino Sprawdzałem na swoim zestawie.
  • #26 14412884
    intenso
    Poziom 39  
    Nie ma możliwości przerobić Oryginalnego DD i Dts-u dekoderami Dts Neo jak i Dolby Prologic II.
    Nie tylko po Hdmi Arc da się wypuścić dźwięk w oryginale, po optyku również.
    Możesz również włączyć film z dysku z dźwiękiem DTS Hd Master Audio lub Dolby True Hd a tv poda ci do amplitunera czysty Dolby Digital i Dts, bez żadnego oszustwa. :)
  • #27 14586576
    floru85
    Poziom 10  
    temat rozwiązany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kino domowe Yamaha RX-V475B, głośniki NS-F150/NS-P150, telewizor Samsung UE46F6500 oraz dekoder CP HD 6000. Obecnie dekoder jest podłączony do telewizora przez HDMI, a dźwięk z telewizora do kina domowego przez kabel optyczny. Użytkownik pyta, czy to połączenie zapewnia prawidłowe przesyłanie dźwięku wielokanałowego 5.1 z dekodera. Odpowiedzi sugerują, że optyczne wyjście telewizora może ograniczać dźwięk do DD 2.0, a lepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie dekodera do kina domowego przez HDMI, a następnie kina do telewizora, co umożliwiłoby wykorzystanie funkcji ARC. Użytkownicy podkreślają, że dźwięk 5.1 można uzyskać tylko przy odpowiednim podłączeniu i konfiguracji, a także że niektóre telewizory mogą konwertować dźwięk do DTS, co może wprowadzać w błąd.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA