Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz PW 8010, czy padla końcówka?

12 Maj 2005 16:41 1614 13
  • Poziom 10  
    Mam w domu stary wzmacniacz PW 8010. Po włączeniu zasilania wszystko gra ale wzmacniacz chrapoli na dwa kanały. Zmierzylem napiecie na duzym kondesatorze i ma on po ok.30 Volt na kazdym wyjsciu. Z tego co zauważyłem grzeją sie tranzystory sterujące, reszta koncowek mocy jest chłodna Wzmacniacz gra niezbyt głośno i slychac zniekształcony dzwiek. Głośniki są napewno ok. wiec nie tutaj lezy przyczyna. Moze ktoś pomoże i wskaze odpowiednią metode wykrycia błedu?
  • Poziom 24  
    Jeśli jest taka możliwość odepnij przedwzmacniacz i podaj na samą końcówkę mocy sgnał jeśłi będzie zniekształcony to wina lezy w końcówce mocy.Wiec tylko do niej będziesz mógł ograniczyć poszukiwania,jeśli tranzystory w końcóce nie są drogie to podstaw nowe,może pomoże też wymiana kondensatorów elektrolitycznych.Sprawdź też zasilacz.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Tylko jak odseparowac sygnał z przedwzmacniacza? Końcowka jest oryginalna na Polskich trazystorach. Zerkne czy byla kiedykolwiek zmieniana.Pozdro!
  • Poziom 24  
    Tranzystory sterujące zawsze się grzeją, ale nie aż tak żeby parzyły, "na palec" powinny być lekko ciepłe (ok 35-40*C). Na 99% tranzystory końcowe do wymiany. Jakie są tranzystory końcowe (nie znam wszystkich schematów na pamięć)? jeżeli BDP395/396, wymień na BD911/912 i masz spokój, jeżeli BD649/650 na BDW83/84 i to samo :) Jeżeli inne, daj znać, a poszukamy zamienników.
  • Poziom 10  
    Tranzystory w koncówce to BDP 285 i 286.Własnie zmierzyłem i po jeden w kazdym kanale nie ma przejscia pomiedzy bazą a emiterem i kolektorem jakby byla zatkany ale zwarte nie są to chyba na 99% padla końcowka lub byla dość mocno przegrzana. Jakie dac najlepsze zaminniki? i czy wymieniać tr.sterujące? Do tej pory grzaly sie dosc mocna parzyly palce.
    Dzieki za podpowiedzi i pozdrawiam!
  • Poziom 24  
    Zamienniki tychże tranzystorów to mocniejsze i tanie prawie jak barszcz, :) a przy tym łatwe do zdobycia (będą w każdym elektronicznym, cena od 1,50 zł do 3 zł, zależnie od sklepu) BD911(NPN) i BD912(PNP) PS. Sorry że pytam o banał: bezpieczniki całe?

    PS. Tranzystory sterujące wymień również, kosztują grosze a masz pewność że konstrukcja "zapali" - tr. końcowe mogły paść przez awarię sterujących. Można wymienić np. na BD139/140 (pewnie takie już tam są :) )
  • Poziom 10  
    Bezpieczniki całe. Wzmacniacz gra tylko lekko chrapolil, i nie ma takiej mocy jak powinien.Sprawdze jeszcze sterujące ale chyba są ok. bo inaczej nie wydałby nawet dzwieku . DZieki za pomoc jutro kupie czesci i wlutuje zobaczymy czy odpali..Pozdrawiam!
  • Poziom 27  
    Może elektrolit w zasilaczu wysechł?
  • Poziom 15  
    Gdyby wyschła elka w zasilaczu , wzmacniacz grałby normalnie , ale bylby słyszalny przydźwięk sieci przy normalnej głośnosci i przy braku wysterowania .
    Sprawdź tranzystory sterujące i końcowe , sprawdź rezystory w obwodzie końcowym i rezystory w obw. sterwania .
    Sprawdź zasilanie w gałęzi "+" i " - " , to samo zrób dla przedwzmacniacza .
    Daj znać , jak już pomierzysz .

    Pozdrawiam !
  • Poziom 10  
    Witam ponownie!
    Wzmacniacz chodzi jak trzeba ale wydaje mi sie ciut mocno sie grzeje,moze to przez te mocniejsze tranzystory lub moje przewrazliwienie zobaczymy co będzie dalej.Dzieki wszytskim za pomoc i pozdrowienia!
  • Poziom 27  
    daniel28kutno napisał:
    Witam ponownie!
    Wzmacniacz chodzi jak trzeba ale wydaje mi się ciut mocno się grzeje,moze to przez te mocniejsze tranzystory lub moje przewrazliwienie zobaczymy co będzie dalej.Dzieki wszytskim za pomoc i pozdrowienia!


    A prąd spoczynkowy ustawiłeś?
  • Poziom 10  
    Nie ustawialem! A jak to zrobić ?Podaj krotką instrukcję?Z góry dzieki!
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Najłatwiejszy sposób(choć nie mówie ze najlepszy) - zmierz napiecie na rezystorach obok końcowek mocy, przy odlonczonych glosnikach, bez podawania sygnalu, wszystkie potencjometry na 0. Na kazdym powinien byc spadek 10-20mV stalego. Jesli tak nie jest to krec potkami w poblizu tak by spadek na kazdej PARZE rezystorow(tam są po 2 łączone szeregowo) wynosil 30mV.
  • Poziom 10  
    Dzieki za pomoc wzmacniacz chodzi jak nalezy.Pozdrawiam!