logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD20EARS 3,5 nie jest wykrywany przez BIOS po awarii - co robić?

Bacak86 15 Sty 2015 22:49 1323 8
REKLAMA
  • #1 14334900
    Bacak86
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z dyskiem WD20EARS. Jest to dysk 3,5' kupiony jako dysk zewnętrzny. Podczas gdy ten dysk był podłączony do komputera wyskoczył błąd i od tego momentu dysk przestał działać.
    Chwilę wcześniej przeszedł po nim kot, ale ponieważ dysk był w plastikowej obudowie nie powinno być to przyczyną awarii.
    Wyjąłem dysk z obudowy i podłączyłem do komputera za pomocą kabla SATA. Bios nie wykrywał dysku(ale długo próbował go znaleźć). Po restarcie komputer wreszcie bios wykrył nazwę dysku, ale informacje o szczegółach były niedostępne (liczba głowic, sektorów itp.), system też nie widzi dysku.
    Założyłem że siadła elektronika. Kupiłem więc taki sam dysk, podmieniłem elektronikę. Po podłączeniu do komputera objawy są podobne do wcześniejszych z tą tylko różnicą ze bios od razu znajduje nazwę dysku(wcześniej szukał jej długo),ale również nie wyświetla o nim żadnych informacji.
    Przełożyłem starą elektronikę do nowego dysku, dysk nie działał. Po przełożeniu z powrotem nowej elektroniki do nowego dysku, dysk działa.
    Wniosek stara elektronika nie działa nowa elektronika działa, ale dalej nie można uruchomić starego dysku.

Czy ktoś ma pomysł co sie jeszcze mogło stać z tym dyskiem i jak to można naprawić?

Inne spostrzeżenia:
    - Mam wrażenie że podczas uruchamiania dysk się rozkręca a potem nagle zwalnia.
    - W czasie gdy dysk jest podłączony cały czas się obraca.
    - Gdy dysk jest podłączony jako zewnętrzny przez usb rozkręca się po podłączeniu do portu usb.
    - Po wyciągnięciu wtyczki usb dysk dalej chodzi, a gdy był sprawny odrazu się wyłączał (zasillanie jest podpięte innym kabelkiem.)
  • REKLAMA
  • #2 14335180
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Głowica mogła paść.
    Nieopłacalna naprawa.
    Miałem podobnie tylko z dyskiem USB.
  • REKLAMA
  • #3 14335193
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 14337132
    Bacak86
    Poziom 2  
    To rom też należy wymienić? Bez tego nie wyświetlą nawet informacje o dysku w biosie?

Awaria głowicy wydaje mi się prawdopodobna. Co można z tym zrobić. Zależy mi na odzyskaniu danych z tego dysku.
  • #5 14337158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14338697
    winmap
    Poziom 38  
    Bacak86 napisał:
    To rom też należy wymienić? Bez tego nie wyświetlą nawet informacje o dysku w biosie?

Awaria głowicy wydaje mi się prawdopodobna. Co można z tym zrobić. Zależy mi na odzyskaniu danych z tego dysku.

Jeżeli to głowica odzysk danych nie opłacalny.
    Za to płaci się bardzo duże pieniądze.
  • #7 14341024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14342116
    winmap
    Poziom 38  
    Ok. No zobaczymy co z tego wyniknie ale i tak z reguły dysków nie opłaca się naprawiać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem WD20EARS, który przestał być wykrywany przez BIOS po awarii. Po podłączeniu dysku do komputera przez SATA, BIOS początkowo nie wykrywał go, a po restarcie wyświetlał jedynie nazwę dysku bez szczegółowych informacji. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie elektroniki i wymienił ją na identyczną, jednak objawy pozostały podobne. W dyskusji poruszono możliwość uszkodzenia głowicy oraz konieczność przelutowania ROM, aby uzyskać dostęp do danych. Wskazano, że naprawa głowicy może być nieopłacalna, a nie wszystkie modele WD Elements są szyfrowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA