logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa silnik BLDC? Wyjaśnienie zasady wytwarzania pola magnetycznego

cyber90 16 Sty 2015 00:42 2994 5
REKLAMA
  • #1 14335171
    cyber90
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam chciałbym zagłębić się w jaki sposób działa silnik BLDC. To jak jest zbudowany to wiem, nie znalazłem informacji gdzie było by opisane w jaki sposób na uzwojeniach wytwarzane jest pole magnetyczne. Znalazłem taką stronę:

http://www.edn.com/design/sensors/4406682/Bru...Part-I--Construction-and-Operating-Principles

,ale tak naprawdę już całkiem mam mętlik w głowie. Możecie podsunąć jakieś materiały, albo wytłumaczyć na tych obrazkach z strony w prosty i zrozumiały sposób jak to działa?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14347624
    cyber90
    Poziom 15  
    Na podstawie tego rysunku, i tekstu wynika że:
    Ogólnie prąd w danym momencie płynie przez dwa zwoje. W momencie A prąd płycie od zwoju G (zielonego) do zwoju B (niebieskiego). Widać to też na wykresach. Według tekstu zwój oznaczony jako "001" na jego końcu będzie biegun N, a na niebieskim oznaczonym jako "010" będzie biegun S. Zgodnie z zasadą że w uzwojeniach (w przewodniku z wieloma zwojami) pole magnetyczne układa się w sposób podobny do magnesu trwałego (rys poniżej)

na przeciwległych końcach zwojów o tych samym kolorze mamy bieguny odwrotne czyli takie:

tutaj jest wszystko jasne dla mnie. Dalej w artykule piszą, że:

"Because of this excitation, the SOUTH pole of the rotor aligns with the GREEN winding and the NORTH pole aligns with the RED winding labeled “100”. In order to move the rotor, the “RED” and “BLUE” windings are energized in the direction shown in figure 4(B). This causes the RED winding to become the NORTH pole and the BLUE winding to become the SOUTH pole. This shifting of the magnetic field in the stator produces torque because of the development of repulsion (Red winding – NORTH-NORTH alignment) and attraction forces (BLUE winding – NORTH-SOUTH alignment), which moves the rotor in the clockwise direction."

Co do tego że biegun S magnesu "wyrównuje się" z zielonym biegunem stojana, to nie rozumiem dlaczego piszą że czerwony biegun "100" przyciąga biegun N magnesu??

• REKLAMA
  • #5 14347879
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6027
    Jak działa? tak samo jak silnik prądu stałego, tylko że tym razem magnes jest w wirniku a uzwojenie na stojanie, zamiast komutatora mechanicznego jest elektroniczny.

Cytat:
    Dzięki za podanie tych stron, jednak dalej nie rozumiem do końca, jakie otrzymujemy biegun na poszczególnych zwojach w konfiguracji gwiazdy.

Chodzi o to żeby uzyskać wirujące pole magnetyczne za którym podąża wirnik, niezależnyie od ilości faz, fazy najczęściej są trzy, bo przy dwóch fazach są duże pulsacje momentu, a powyżej trzech elektronika sie znacząco komplikuje,

Jak masz trzy ramiona z cewkami, czyli to jest jedna para biegunów, to możesz im przyporządkować sześć sposobów namagnesowania (zakładając stałą wartość napiecia zasilanącego cewki) bo jest sześć sposobów jak można podłączyć (+) i (-) do trzech wyprowadzeń stojana.
  • #6 14347921
    cyber90
    Poziom 15  
    Tak, znam zasadę bardziej chodzi mi w jaki sposób przepływający prąd przez uzwojenia wytwarza pole. Zaktualizowałem swoją wypowiedz powyżej, możesz się do niej odnieść?
REKLAMA