logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrzewanie płaskowników aluminiowych o grubości 2-3mm

Nemo 16 Sty 2015 02:30 6918 3
  • #1 14335218
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Potrzebuję jak najtańszym sposobem zgrzać dwa płaskowniki aluminiowe o grubości 2 do 3 mm. Zgrzanie w postaci kilku(nastu) punktów na odcinku powiedzmy 2-3cm. Komercyjne zgrzewarki do tego celu kosztują na tyle dużo, że nie biorę ich pod uwagę. Być może się mylę, choć uważam, że najlepsza byłaby do tego zgrzewarka kondensatorowa. Najprawdopodobniej wykonana własnoręcznie. Czy może ktoś już rozwiązał podobny problem?

Jak określić energię konieczną do zgrzania dwóch elementów aluminiowych o grubości powiedzmy 2mm przy średnicy zgrzeiny 2mm? W jednym z tematów znalazłem informację, że potrzeba około 600A/mm² do zgrzewania miedzi, choć w przypadku aluminium byłoby to pewnie ciut mniej. Może 500A/mm²? Zgrzeina o średnicy 2mm miałaby nieco powyżej 3mm² powierzchni, zatem prąd powiedzmy 1500A.

Jak dobrać parametry baterii kondensatorów? Jakiego napięcia użyć? Jakiego użyć tyrystora?

Pozdrawiam.
  • #2 14340689
    ojcio
    Poziom 18  
    Ocena: 164
    Zgrzewanie aluminium jest bardziej skomplikowane niż może się wydawać poszukaj firmy w której będziesz mógł to wykonać - z góry zaznaczam że niewiele firm zgrzewa aluminium.
  • #3 14343026
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Witam. Zgrzewanie aluminium z uwagi na dużą przewodność cieplną i elektryczną oraz niską temperaturę topnienia w praktyce raczej się nie stosuje. Często do zgrzewania stopów aluminium stosuje się zgrzewarki o modulowanym prądzie zgrzewania, ale prąd zgrzewania zwiększa się o minimum 50%, oraz moc zgrzewania o 100% w stosunku do zgrzewania blach stalowych o tej samej grubości. W takich przypadkach prąd zgrzewania dla grubości blach 3 mm może sięgać wartości 40000 A.
  • #4 14345530
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    O trudnościach ze zgrzewaniem aluminium słyszałem i czytałem już z wielu źródeł. Skądinąd wiem, że jest to możliwe i praktykowane, choć niezbyt popularne. Skorzystanie z zakładu usługowego do zgrzania kilku elementów to trochę przerost formy (i kosztów) nad treścią. Wolałbym mieć taką zgrzewarkę u siebie, choćby ze względu na swobodę działania - czasami mam potrzebę zrobić coś "już" i to nie tylko w swoim otoczeniu. Dlatego pomysł na zrobienie czegoś takiego we własnym zakresie.

Pozdrawiam.
REKLAMA