logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

piec kondensacyjny, woda/kondensat w komorze zasysania powietrza

jado2009 16 Sty 2015 08:45 7617 9
  • #1 14335407
    jado2009
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    dzień dobry
    mam piec gazowy kondensacyjny.
    odprowadzenie spalin do komina systemem 60 / 100 blacha nierdzewka
    według pomiaru spalin wszystko szczelne a jednak kondensat zbiera sie
    w rurze wlotu powietrza, co wedlug serwisanta nie powinno miec miejsca.
    Jaka może być jeszcze przyczyna takiego stanu, oprócz nieszczelnego
    przewodu kominowego (bo to by musiało wykazać przy analizie spalin)?
    Czy miał ktoś podobne problemy?
  • #2 14335920
    GETomek
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Za mały spadek rur w kierunku kotła.
  • #3 14337054
    jado2009
    Poziom 10  
    dzięki za odpowiedz. Musze dodać że rura w 8 metrach prowadzona jest pionowo w góre, jedynie doprowadzenie do komina (okolo 80cm) w poziomie, wiec to chyba nie ta przyczyna.
    Deszcz ani śnieg też odpadają jako przyczyna, bo od kilku dni nie padało.
  • #4 14337547
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 968
    Żeby sprawdzić czy komin jest szczelny trzeba zrobić analizę powietrza zasysanego. Obowiązkowo kocioł musi mieć zamkniętą i przykręconą odbudowę.
    Nie ma innej możliwości przedostawania się kondensatu aniżeli poprzez nieszczelny komin.
  • #5 14338714
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    jado2009 napisał:
    dzięki za odpowiedz. Musze dodać że rura w 8 metrach prowadzona jest pionowo w góre, jedynie doprowadzenie do komina (okolo 80cm) w poziomie, wiec to chyba nie ta przyczyna.
    Deszcz ani śnieg też odpadają jako przyczyna, bo od kilku dni nie padało.

Proszę mi powiedzieć jaki producent dopuszcza prowadzenie komina o przekroju 60/100 na długości 8 mb, gdzie według twojego opisu wywnioskowałem, że po drodze są jeszcze dwa kolana - co wg obliczeń daje nam kolejne 2 mb rury, więc suma wypadkowa całego komina to 10 mb. Przy takiej długości komin powinien mieć średnicę 80/125.
  • Pomocny post
    #6 14338721
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 635
    60/100
    Np. Termet Ecocondens Gold 20 - 20m
    Termet Ecocondens Gold 25 - 15m

W razie wątpliwości zapraszam do cennika Termet na stronie 31.
  • #7 14390862
    jado2009
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedzi.
    Jako że wszystkie pomiary na szczelność przewodu kominowego wypadły ok.
    a woda nadal pojawiała sie w przewodzie dopływu powietrza,
    nie było innego wyjścia jak dodatkowo w komorze dopływu powietrza zrobić skraplacz na kolanku.
    Szkoda że żaden sprzedawca lub producent nie podaje takiej wersji przy zakupie.
    Ale jak sie przekonałem, to sprawa wykonawcy a mój najwyraźniej mało doświadczony.
  • #8 20634456
    mariooszdee
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Podepnę się pod temat. Do kotła zakupiony zestaw do wyprowadzania spalin z kotła przez ścianę poziomy, taki jak ten:https://allegro.pl/oferta/poziome-wyprowa-przez-dach-sciane-60-100-vaillant-12592928878
    Nie było tylko w tym zestawie tej obejmy, co montuje się na połączeniu kolanka z piecem. Czy ta obejma jest niezbędna? Czy lepiej dokupić tą obejmę?
  • #9 20635950
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Spaliny lecą środkową rurą, zewnętrzną zasysane jest powietrze, kup obejmę albo uszczelnij czym innym np. taśmą szarą lub aluminiową. Ktoś musiał wyciągnąć Ci tą obejmę - nie ładnie
  • #10 20636284
    mariooszdee
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    No właśnie pudełko kartonowe wyglądało na nienaruszone, pospinane takimi zszywaczami. Szare pudełko, więc nie wiem czy nawet oryginalne. Ale zakupiłem obejmę i powinno być ok :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem gazowym kondensacyjnym, w którym kondensat gromadzi się w rurze wlotu powietrza, mimo że pomiary szczelności przewodu kominowego wykazały poprawne wyniki. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być niewłaściwy spadek rur, nieszczelność komina lub zbyt długa długość przewodu kominowego. Użytkownik zauważył, że rura ma 8 metrów długości, z poziomym odcinkiem do komina. W końcu, w celu rozwiązania problemu, zdecydował się na dodanie skraplacza w komorze dopływu powietrza. Dodatkowo, inny uczestnik dyskusji poruszył kwestię braku obejmy w zestawie do wyprowadzania spalin, co również może wpływać na szczelność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA