logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pętla rozmagnesowująca jakie parametry powinna mieć?

Maly 20 Mar 2003 09:05 6179 15
REKLAMA
  • #1 140232
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Witam. Prosze o pomoc w nastepującym temacie. CZy ktos wie jakie parametry powinna miec petla rozmagnesowujaca. Chcialbym ja sobei wykonac samemu, czy jest to mozliwe i jak sie do tego zabrac?
    Z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 140420
    doktorek
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    witam..aby zrobic pentle trzeba cierpliwosci ,skoro ja masz to trzeba nawinac 600zwoi drutem 0,3mm .srednica cewki ma miec 30cm.pentle podlacza sie do 220v najlepiej przez wlacznik impulsowy.cewka moze sie grzac dlategotaki wlacznik .pozdrawiam i milego nawijania.
  • REKLAMA
  • #3 140510
    Maly
    Poziom 33  
    Dzieki, ale mam jeszcze niejasnosc. Petla ma byc okragla, czyli nawijajac drut na czyms elastycznym mam to pozniej wygiac w kolo. Czy sposob nawijania jest wazny, tzn, nawijajac drut na palak, jak dojade do konca to moge wrocic (nawinac druga powrotna warstwe) jak jeszcze zostanie mi drutu, czy tez mam tak nawijac abym mial tylko jedna ciagla warstwe, tzn, pierwszy zwoj mam na poczatku palaku, a ostatni akurat na jego koncu.
    PS. Nie wiem czy ktos zrozumie co tu napisalem...
  • #4 140513
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Nie możesz podczas nawijania zawrócić z kierunkiem. Wtedy zrobisz cewkę o znoszącym się oddziaływaniu pola magnetycznego. Tak się robi rezystory drutowe bezindukcejne. Tobie chodzi o to , żeby ta indukcyjność była jak największa.
  • REKLAMA
  • #5 140536
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Nie mozesz wrocic drutem powstanie wtedy tzw. uzwojenie bifilarne tzn. bezindukcyje.
    A nie lepiej sprobowac wykorzystac do tego cewki rozmagnesowujace z jakiegos TV i z nich zrobic petle...
  • #6 140539
    Maly
    Poziom 33  
    Dzieki, sluszna uwaga z tym kierunkiem nawijania...
  • REKLAMA
  • #7 140675
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Jak jestes leniwy to mozesz wykorzystac stara petle rozmagnesowujaca tylko zwinieta 2 razy ciasniej z zainstalowanym mikrowylacznikiem. Zanim ja zakleisz tasma to postaraj sie zrobic to tak by pola magnetyczne dwoch polowek wzmacnialy sie wzajemnie(sprawdz to eksp. na TV)Swietna jest cewka od Jowisza albo Heliosa. W srodek wklej drewniana poprzeczke z wylacznikiem, zebys sie nie oparzyl bo po minucie jest juz troche ciepla. zreszta wystarzy tylko 10sek zeby kineskop rozmagnesowac.
  • #8 141793
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Post przeniesiony z działu TV
    :arrow: Maly
    Uprzejmie proszę o zapoznanie się z Regulaminem forum Elektrody
    i tematem Warunki otrzymania Upomnienia Pętla rozmagnesowująca jakie parametry powinna mieć?
  • #9 141978
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Ja nawinalem paredziesiat zwojow drutu ok 0.5 - 0.8 na nogach od taboretu. Potem to poskejalem tasma. A na koniec uformowalem okrag i podlaczylem to wszystko w szereg z farelka (taka trzy stopniowa - mialem od razu regulacje mocy pola el.magnetycznego).
  • #10 143839
    Maly
    Poziom 33  
    :arrow: Do pana DWASERWIS
    Prosiłbym o sprecyzowanie wypowiedzi. Znam warunki upomnienia.
  • #11 144167
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    :arrow: Maly
    powiadomiłem ciebie że umieściłes post w niewłasciwym dziale forum, a w regulaminie jest o tym :
    - Notoryczne zakładanie nowych tematów, w niewłaściwym dziale Forum
    a każde przeniesienie postu jest rejestrowane, i masz na swoim koncie pierwszy drobny błąd.
    Dodatkowo gdybyś użył funkcji Szukaj to byś znalazł kilka tematów na temat pętli rozmagnesowywującej.
    np.:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic20171.html
  • #12 145036
    Maly
    Poziom 33  
    Oki, zwracam honor, szukalem tematow "petla" tylko ze tylko na forum TV, a temat wydal ni sie na tyle pokrewny, ze pytanie umiescilem tez na tym forum. Zreszta wtedy nie zauwazylem forum "WARSZTAT"
  • #13 337121
    hebehr
    Poziom 12  
    Wykorzystalem plastykowa szpulke od drutu spawarki drutowej. Nawinalem 600zw.DNE 0,3. W srodek wkleilem rurke PCV instalacyjna w mikrolacznikiem. Dziala do dzis chociaz juz tak bardzo do nowych telewizorow nie jest niezbedna. Opis znalazlem w starym funkamateur z czasow DDR
  • #14 344590
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    a czy trafo toroidalne spełni też taką samą funkcje? Czy ktoś to już sprawdził?
  • #16 344974
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    Zgadza sie ale gafe strzelilem :oops: , a wystarczylo troche pomyslec i mialbym odpowiedz gotową :lol:

Podsumowanie tematu

✨ Pętla rozmagnesowująca powinna mieć około 600 zwojów drutu o średnicy około 0,3 mm nawiniętych na cewkę o średnicy około 30 cm. Nawijanie musi być jednokierunkowe, bez zawracania drutu, aby uniknąć uzwojenia bifilarnego, które znosi pole magnetyczne i zmniejsza indukcyjność. Pętlę można wykonać samodzielnie, np. nawiniętą na plastikowej szpulce z rurką PCV w środku oraz zainstalowanym mikrowyłącznikiem do sterowania zasilaniem 220 V, najlepiej przez włącznik impulsowy, aby ograniczyć nagrzewanie się cewki. Alternatywnie można wykorzystać cewki rozmagnesowujące z kineskopów telewizyjnych, np. od marek Jowisz lub Helios, które po odpowiednim złożeniu i zabezpieczeniu mogą służyć jako pętla. Do regulacji mocy pola magnetycznego można zastosować farelkę podłączoną szeregowo z pętlą. Transformator toroidalny nie spełni funkcji pętli rozmagnesowującej, ponieważ strumień magnetyczny zamyka się w rdzeniu i nie oddziałuje na zewnątrz. Pętla działa skutecznie do rozmagnesowywania kineskopów, choć w nowoczesnych telewizorach jest już mniej potrzebna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA