Heinzek napisał: Widać że obowiązuje już umowa do 10Mbit/s ( upload ponad 640kbps).
No dobra masz rację długość linii itp. ale co do tłumienia tym bardziej ze ta linia stara nie jest to obstawiał bym raczej na inna przyczynę tak dużej tłumienności.
Mogę się tez zgodzić z tym i to jest normalne że ile by mu nie dali to zawsze mieści się w prędkości DO.
Ale nie mogę się zgodzić z twierdzeniem że ma włączone 10 mb, powiedz po czym ty widzisz te 10 mb? po upload powyżej 640 ?. To żadna wskazówka tym bardziej że od dawna przy podpisaniu umowy z automatu i to nawet już tego samego dnia włączali teoretyczną prędkość pokazywaną przez router a w dodatku właśnie najczęściej zaniżoną w jedna stronę bardziej, więc to żaden argument, ja podpisując nowa umowę trzy tygodnie wcześniej tego samego wieczoru miałem podniesione parametry linii ale teoretyczne czyli widoczne na routerze a dopiero jak nastał czas nowej umowy to zsynchronizowało się jeszcze wyżej czyli to co według umowy miało być, i dlatego podejrzewam że kolega coś sobie źle przeliczył z tymi umowami i tez dlatego widząc jakieś zmiany wyszukuje sobie sam problemy zamiast zadzwonić i się grzecznie dopytać to nie jest takie trudne, a za kilka dni wyjdzie na to że mu się szybkość podniesie tak jak wskazywałem na to wcześniej a do tego jeszcze przełączą mu na ADSL2+ i nawet bym był skłonny się zakładać o to że właśnie jest w okresie przejściowym i wszelakie wyświetlane prędkości ma tylko teoretyczne.Up stream 960 czyli podniesione dla oka jak to zazwyczaj w okresie przejściowym, Down stream 4992 jak widać pozostawiony zapewne taki jaki miał wcześniej i tyle to tylko mnie utwierdza w przekonaniu i słuszności założenia że jeszcze docelowej prędkości nie ma włączonej.
A tutaj potwierdzenie ze wcześniej większej prędkości nie miał o czym w tym temacie kolega próbuje nas przekonać że miał zawsze do 10 mb co jest nieprawdą-
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2950472.html#14233465#14233465
damianh6 napisał: Tydzień temu, przedłużyłem bo miałem już 2 lata.
damianh6 napisał: Stara już wygasła, tydzien temu i ta weszła w życie.
damianh6 napisał: Zawsze miałem prędkość do 10mb/s
No wreszcie kiedy została ta umowa podpisana? i kiedy weszła ta nowa? niby tego samego dnia? od razu po podpisaniu, chyba raczej nie bardzo wykonalne.
Jak widać na powyższym koledze po podpisaniu podnieśli wartości wyświetlane a nie właściwą prędkość i zakładam się że zmiany nastąpiły zapewne tego samego dnia lub następnego po podpisaniu umowy i wklepaniu jej w system i z stąd u kolegi błędne myślenia zapewne że ta umowa weszła już w życie a to jest okres przejściowy i tyle.