logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TD-W8970 - CZemu nie moge się połączyć w ADSL2+

damianh6 16 Sty 2015 17:41 1572 27
REKLAMA
  • #1 14336870
    damianh6
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam, zakupiłem nowy routher i zamierzałem nieco przyspieszyć swój internet przejściem z ADSL_g na ADSL2+. Lecz nie mogę się połączyć w tej technologii. Mam Neostrada a Pani z infolinii nic nie wie, i to na pewno wina mojego świeżo od foliowanego routera. Co może być przyczyną braku połączenia. Na ile nawiązanie go przyspieszy mój internet?
    TD-W8970 - CZemu nie moge się połączyć w ADSL2+
  • REKLAMA
  • #2 14336897
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Jesteś na karcie adsl-wej która nie obsługuje adsl2+ lub automat w celu poprawy stabilności i zmniejszenia błędów transmisji wyłączył na porcie modulacje adsl2+.
  • #3 14336956
    damianh6
    Poziom 15  
    Jak przełączam na konfigurację ADSL2+ to nie ma połączenia, czego może być to wina , zbyt dalekiego połączenia ?
  • #4 14337073
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Przecież wyżej nakreśliłem możliwe przyczyny.
  • REKLAMA
  • #5 14337087
    miroix
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    damianh6 napisał:
    Jak przełączam na konfigurację ADSL2+ to nie ma połączenia, czego może być to wina , zbyt dalekiego połączenia ?

Po pierwsze uzupełnij dane,jakie łącze? jak umowa na jaką prędkość? mniej więcej jaka linia w jakim stanie? jaka odległość?
    Tak po prostu nie przyspieszysz ADSL2+ jest przypisany do Neostrady od 10 do 20mb a ty jaką masz umowę na jaka prędkość? a z tego co widzę prawdopodobnie masz starą do 6 mb, jak tak to zapomnij, najpierw musisz podpisać nową umowę i zarazem zwiększyć prędkość.
    A jak byś miał już umowę na co najmniej od 10 mb to po prostu zgłaszasz że nie masz ADSL2 i cie panowie technicy podłączyli by tam gdzie potrzeba, i tyle żadnych kombinacji, po prostu wtedy zgłaszasz brak dostępu do internetu wcześniej przełączając na sztywno na ADSL2+ i załatwione pod warunkiem że masz umowę od 10mb, a ty chyba masz co najwyżej do 6mb jak się nie mylę więc zacznij od przyspieszenia samego dostępu a dopiero jak by cię nie przełączyli na ADSL2+ działaj jak napisałem wcześniej. A tak na 6 mb nic z tego i dziwne że ciebie nikt na infolinii nie uświadomił. Mam nadzieje byłem pomocny.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 14337140
    damianh6
    Poziom 15  
    Mam umowę do 10mega. Linia ma około 3 km i ma z 10lat. W obecnie idzie około 5 mb. A chciałem wykorzystać całe 10. Tylko nie wiem czy to nie wina linii, gdyż Pani w słuchawce twierdzi że u nich jest routher z adsl2+, . A nie podpisałem umowy na większy bo nie mogłem brak warunków technicznych. Coś poradzicie żeby orange się wysiliło ?
  • #7 14337153
    miroix
    Poziom 20  
    Dawno podpisałeś umowę może jeszcze nie weszła w życie? bo twoja linia wygląda jak byś miał do 6mb a nie do 10mb? może jeszcze ciebie nie przełączyli? a jak byś miał już działającą linie i łącze do 10 mb to wystarczy zrobić tak jak napisałem.
  • #8 14337164
    damianh6
    Poziom 15  
    Tydzień temu, przedłużyłem bo miałem już 2 lata.
  • #9 14337194
    miroix
    Poziom 20  
    damianh6 napisał:

I wszystko jasne ty poczekaj jak się stara umowa skończy i sami ci włączą większa prędkość z dniem wejścia nowej umowy w życie, a jak by zapomnieli ciebie dopiero wtedy przełączyć na ADSL2+ to robisz tak jak pisałem.
    Kiedy nowa umowa u ciebie się zaczyna jaki termin? i zarazem kiedy wygasa stara?

P.S. w grudniu pisałeś Witam, posiadam routher pirelli drg a125g z modememem ADSL, posiadam NEOSTRADE, z dość słaba linią wpina się na ok 6mb/s.
    czyli dobrze trafiłem z tymi 6 mb a dalej z tego wynika że twoja nowa umowa jeszcze żyć nie zaczęła i dalej masz 6 mb czyli pierwsze co robisz to czekasz.
  • #10 14337214
    damianh6
    Poziom 15  
    Stara już wygasła, tydzien temu i ta weszła w życie. Tylko ze zawsze była taka prędkość. A nawet przez zwykłe ADSL nie moge się połączyć, więc może to wina lini, bo ta technologia zapewnia do 8mb/s a mi idzie ledwie 5. Może tłumienie powoduje iż adsl nie działa ?? Zawsze miałem prędkość do 10mb/s wiec się nic nie zmieni.
  • #11 14337255
    miroix
    Poziom 20  
    damianh6 napisał:
    Stara już wygasła, tydzien temu i ta weszła w życie. Tylko ze zawsze była taka prędkość. A nawet przez zwykłe ADSL nie moge się połączyć, więc może to wina lini, bo ta technologia zapewnia do 8mb/s a mi idzie ledwie 5. Może tłumienie powoduje iż adsl nie działa ?? Zawsze miałem prędkość do 10mb/s wiec się nic nie zmieni.

Jeżeli jesteś pewien że nowa umowa już weszła to robisz tak jak ci napisałem nic więcej po prostu czasami tak bywa że zapominają o przełączeniu, więc ustawiasz na sztywno ADSL2+ dzwonisz zgłaszasz że nie masz internetu z powodu nie zwiększenia prędkości i niepodłączenia ciebie do karty ADSL2+ i czekasz jak majster w szafce ciebie podłączy tam gdzie potrzeba, i żadnych kombinacji nie musisz tworzyć, żadne tłumienie tu akurat nie jest niczemu winne jak otrzymasz odpowiednie łącze i będziesz podpięty pod odpowiednia kartę to wtedy i tłumienie ci się zmieni.a na razie u ciebie jest widoczne łącze do 6 mb i tyle. I na spokojnie dzwoń na infolinię i zgłaszaj.
    P.S. Zadzwoń i pierwsze co się zapytaj czy faktycznie twoja umowa już jest a jak jest to dlaczego nie masz jeszcze szybszego łącza a jak nawet to kiedy mają zamiar zwiększyć ci prędkość, bo ja już nie pamiętam ale tam był zawsze jakiś termin, czyli nie tak od zaraz.
  • #12 14337287
    damianh6
    Poziom 15  
    OK. dzięki zrobię tak jak radzisz zrobię w poniedziałek. Byle tylko nie odcieli mnie od neta jak przemajstrują coś :D Pzdr.
  • #13 14337310
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Widać że obowiązuje już umowa do 10Mbit/s ( upload ponad 640kbps). To co masz to jest maksimum dla Twojej linii. Masz 50dB tłumienia na download, pełne do 10Mbit/s jest szacowane na maksymalne tłumienie 28,5dB. Tyle to ty masz ale na upload.

Przy synchronizacji na ADSL2+ miał bys jeszcze mniejszą prędkość a tłumienie by delikatnie wzrosło, co skutkowało by błędami na łączu.
  • #14 14337323
    damianh6
    Poziom 15  
    Czyli nic nie ruszać ....
  • Pomocny post
    #15 14337328
    Heinzek
    Możesz dzwonić do operatora, jeśli mieszkasz w mieście to jest szansa że gdzieś bliżej znajduje się szafa ONU i możesz zostać przełączony aby skrócić linię telefoniczną i poprawić prędkość.
  • #16 14337345
    miroix
    Poziom 20  
    damianh6 napisał:
    OK. dzięki zrobię tak jak radzisz zrobię w poniedziałek. Byle tylko nie odcieli mnie od neta jak przemajstrują coś :D Pzdr.

Spokojnie nic nie zrobią jak będziesz uparty to będą musieli robić do skutku i tyle, a dzwoń dziś i niech to będzie w systemie w soboty i niedziele tez pracują czasami a jak nawet nie to będziesz miał zgłoszenie na poniedziałek, a poza tym zwiększenie samej prędkości to robią na odległość zdalnie a monter jest potrzebny do tego aby przyjechać i w szafce ciebie podłączyć do odpowiedniej karty.Więc nie czekaj twoje zgłoszenie w systemie ma być i tyle.Musisz tez być troszkę upierdliwy abyś nie został z ADSL2+ i prędkością 6mb czy nawet 5 mb jak teraz bo mogą dziwaczyć że się nie da, da się i pilnuj aby tą prędkość z umowy dostać.

Dodano po 25 [minuty]:

Heinzek napisał:
    Widać że obowiązuje już umowa do 10Mbit/s ( upload ponad 640kbps). To co masz to jest maksimum dla Twojej linii. Masz 50dB tłumienia na download, pełne do 10Mbit/s jest szacowane na maksymalne tłumienie 28,5dB. Tyle to ty masz ale na upload.

Przy synchronizacji na ADSL2+ miał byś jeszcze mniejszą prędkość a tłumienie by delikatnie wzrosło, co skutkowało by błędami na łączu.

Bzdura panie kolego jest to górna prędkość dla linii 6 mb
    Dla ADSL2+ miało by mu się pogorszyć kolejna nieprawda.I też nie musi mu się nawet tłumienie zwiększyć.
    Poczytaj moje stare posty w sprawach właśnie ADSL2+ i zobacz jakie wyniki mieli ludzie przed i po przełączeniu więc ja wiem że tak może być ale nie wprowadzaj kolegi w błąd i nie wmawiaj mu że to jest u niego max bo za rok podłączy sobie VDSL i się okaże że na tej samej linii będzie mieć ponad 40 mb.
    Jedyną dobrą rzecz to co napisałeś że jak będzie wymagający to go do innej szafki podłączą.
    A poza tym wszelakie takie spekulacje i wmawianie nic nie rób bo się więcej nie da uważam za bardzo głupie a dlatego że ma prawo wymagać płaci za to i w sumie nie obchodzi go jak mu ten internet dostarczą co jak poczytasz starsze posty było udowadniane nieraz że się jakimś cudem dało i działa, a jak zagłębisz się więcej to wyczytasz że ludzie mieli większe tłumienia i problemy z liniami długimi. I proszę nie brać tego bardzo do siebie ja wiem ze takie suche wyliczenia to tylko wyliczenia i nie zarzucam niewiedzy a wręcz przeciwnie ale wiele razy udowadniałem ze na gorszych liniach dało się całą prędkość uzyskać tylko niestety trzeba mieć nerwy na wodzy i być bardzo upierdliwym klientem, w sumie człowiek ma prawo wymagać jak za coś płaci.
  • Pomocny post
    #17 14337525
    Heinzek
    miroix napisał:
    Bzdura panie kolego jest to górna prędkość dla linii 6 mb

Górna granica dla 6Mbit to synchronizacja na 7456/640 kbps
    miroix napisał:
    Dla ADSL2+ miało by mu się pogorszyć kolejna nieprawda.I też nie musi mu się nawet tłumienie zwiększyć.

Zawsze tłumienie na ADSL2+ jest większe niż na g.DMT ( ADSL) ze względu na to że łatwiej stłumić 2MHz niż 1MHz.
    miroix napisał:
    Poczytaj moje stare posty w sprawach właśnie ADSL2+ i zobacz jakie wyniki mieli ludzie przed i po przełączeniu więc ja wiem że tak może być

Oczywiście przełączenie na ADSL2+ pomoże dla tłumienia <~40dB powyżej już nie ma sensu. Więcej błędów i zrywania łącza, a o to tu nie chodzi.
    miroix napisał:
    za rok podłączy sobie VDSL i się okaże że na tej samej linii będzie mieć ponad 40 mb.
    W życiu na tej linii ( 3km, 50dB tłumienia ) nie uruchomi VDSL'a, po skróceniu to już inna rozmowa.

Od strony operatora to synchronizacja jest powyżej 1,3Mbit więc prędkość mieści się w "do 10Mbit/s" Jeśli nie ma zerwań, trzasków w słuchawce itp, instalacja do pierwszego gniazdka jest sprawna, ułożona kablem YTKSY lub UTP to nic nie zrobią. Fizyki nie załamią.
  • Pomocny post
    #18 14338404
    miroix
    Poziom 20  
    Heinzek napisał:
    Widać że obowiązuje już umowa do 10Mbit/s ( upload ponad 640kbps).

No dobra masz rację długość linii itp. ale co do tłumienia tym bardziej ze ta linia stara nie jest to obstawiał bym raczej na inna przyczynę tak dużej tłumienności.
    Mogę się tez zgodzić z tym i to jest normalne że ile by mu nie dali to zawsze mieści się w prędkości DO.
    Ale nie mogę się zgodzić z twierdzeniem że ma włączone 10 mb, powiedz po czym ty widzisz te 10 mb? po upload powyżej 640 ?. To żadna wskazówka tym bardziej że od dawna przy podpisaniu umowy z automatu i to nawet już tego samego dnia włączali teoretyczną prędkość pokazywaną przez router a w dodatku właśnie najczęściej zaniżoną w jedna stronę bardziej, więc to żaden argument, ja podpisując nowa umowę trzy tygodnie wcześniej tego samego wieczoru miałem podniesione parametry linii ale teoretyczne czyli widoczne na routerze a dopiero jak nastał czas nowej umowy to zsynchronizowało się jeszcze wyżej czyli to co według umowy miało być, i dlatego podejrzewam że kolega coś sobie źle przeliczył z tymi umowami i tez dlatego widząc jakieś zmiany wyszukuje sobie sam problemy zamiast zadzwonić i się grzecznie dopytać to nie jest takie trudne, a za kilka dni wyjdzie na to że mu się szybkość podniesie tak jak wskazywałem na to wcześniej a do tego jeszcze przełączą mu na ADSL2+ i nawet bym był skłonny się zakładać o to że właśnie jest w okresie przejściowym i wszelakie wyświetlane prędkości ma tylko teoretyczne.Up stream 960 czyli podniesione dla oka jak to zazwyczaj w okresie przejściowym, Down stream 4992 jak widać pozostawiony zapewne taki jaki miał wcześniej i tyle to tylko mnie utwierdza w przekonaniu i słuszności założenia że jeszcze docelowej prędkości nie ma włączonej.
    A tutaj potwierdzenie ze wcześniej większej prędkości nie miał o czym w tym temacie kolega próbuje nas przekonać że miał zawsze do 10 mb co jest nieprawdą-
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2950472.html#14233465#14233465

damianh6 napisał:
    damianh6 napisał:
    Stara już wygasła, tydzien temu i ta weszła w życie.
    damianh6 napisał:
    Zawsze miałem prędkość do 10mb/s

No wreszcie kiedy została ta umowa podpisana? i kiedy weszła ta nowa? niby tego samego dnia? od razu po podpisaniu, chyba raczej nie bardzo wykonalne.
    Jak widać na powyższym koledze po podpisaniu podnieśli wartości wyświetlane a nie właściwą prędkość i zakładam się że zmiany nastąpiły zapewne tego samego dnia lub następnego po podpisaniu umowy i wklepaniu jej w system i z stąd u kolegi błędne myślenia zapewne że ta umowa weszła już w życie a to jest okres przejściowy i tyle.
  • Pomocny post
    #19 14339822
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    damianh6 napisał:
    Na ile nawiązanie go przyspieszy mój internet?
    Na zero lub bardzo niedużo. ADSL2+ daje "wysokie" częstotliwości, a tam masz tłumienie pewnie 80 dB na początku i ponad 100 dB na końcu. Pchanie się w to nie ma sensu, nawet jeśli wejdą tam jakieś bity to zwykle niestabilnie (nawet u gościa z super linią i stabilnością przy Margin 0,4 dB to gdy się dostał na częstotliwości sztucznie stłumione maskami PSD to od razu uzyskał znacznie więcej błędów, mimo lepszych osiągów niż twoje).
    damianh6 napisał:
    obecnie idzie około 5 mb
    Źle mierzysz, obecna synchronizacja pozwala na ok. 3,7 Mb/s. Synchronizacja ma narzut, nawet gdyby dokonać cudu i go zlikwidować (lub zmniejszyć jak w VDSL2) to max to 4,4 Mb/s.

Ponadto:
    -skoro twierdzisz, że miałeś 6 Mb/s na starym routerze to go podłącz, bo możliwe, że nowy jest gorszy
    -DLM obserwuje twoją linię i jeszcze chyba nic nie zrobił (z synchro nic, może z modulacją), tak więc nie myśl o przyśpieszeniu, ale o decyzji DLM-u (4096? 3072? 2496? 1920? 1536? 1312? BTW. dla ADSL2+ zwykle by uciął mocniej na podstawie większej ilości błędów).
  • #20 14340446
    damianh6
    Poziom 15  
    Zgłosiłem że internet chodzi mi wolno, i cos pozmieniali i działa w adsl2+ jest nieco lepiej dołaczam obrazek, co teraz Panowie o tym powiecie ? TD-W8970 - CZemu nie moge się połączyć w ADSL2+
  • Pomocny post
    #21 14340469
    Heinzek
    Narazie jest jak jest. poczekaj aż linia się troszkę ustabilizuje.
    Download się troszkę poprawił i przekroczył nawet maksymalna szacowaną prędkość routera, bo margines jest poniżej 6dB.
    Upload masz delikatnie pogorszony.
    Poczekaj aż się ustabilizuje ( około 10 dni)
  • #22 14340598
    miroix
    Poziom 20  
    I widzisz wystarczyło zadzwonić jak pisałem :spoko: , teraz jak ci Heinzek pisze poczekaj na ustabilizowanie, ale i tak będę obstawał dalej przy swoim ja bym ich męczył nękał składał reklamacje zgłaszał aż do polepszenia parametrów.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #23 14340683
    damianh6
    Poziom 15  
    Dzięki, będe starał się tępić orange, pozdrawiam.
  • #24 14340809
    miroix
    Poziom 20  
    damianh6 napisał:
    Dzięki, będe starał się tępić orange, pozdrawiam.

Tu nie chodzi aby tępić bo to dziwnie brzmi :cunning: ale o to aby tak nie zostawić i zrobić wszystko aby mieć jak najlepiej bo w końcu za to ludzie płacą, a uwierz mi że da się.Powodzenia.
  • #25 14347457
    damianh6
    Poziom 15  
    Ponowne zgłoszenie do orange znów się prędkość podniosła, myślicie że coś można jeszcze wydusić ? TD-W8970 - CZemu nie moge się połączyć w ADSL2+
  • #26 14347497
    miroix
    Poziom 20  
    damianh6 napisał:
    myślicie że coś można jeszcze wydusić ?

A co ja napisałem? a duś co ci zależy niech doprowadzają do stanu jak najlepszego i zapewne bez marudzenia się nie da bo to jest normalne że jak nie pomarudzisz to ciebie oleją i będziesz wysłuchiwał standardowych wyuczonych formułek. A wiem z własnego doświadczenia że wszystko się da tylko trzeba zgłaszać i zgłaszać aż do skutku i nie zapomnij o tym aby zapisywać numery zgłoszeń to wszystko ma być udokumentowane i nie dawaj się spławić.
    I co spadło tłumienie, i kto miał rację, a teraz dla ciebie nawet niech kabel nowy kładą to ciebie w końcu nie interesuje jak to załatwią i tak jak napisałem jak nie uzyskasz górnej nawet chwilowo prędkości to nie wywiązują się z umowy. tu krótki cytat "Jeśli jest napisane do 10 Mb/s to w mojej ocenie taki jest standard i tyle musi wynosić maksymalna przepustowość sieci do użytkownika. Jeśli mimo podpisania takiej umowy, nie będzie mógł osiągać takich prędkości to jest to nieuczciwa praktyka rynkowa.'' jest to ocena prawnika. A technik był u ciebie i zrobił pomiary? bo jak nie to domagaj się technika.
  • #27 14350436
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    miroix napisał:
    I co spadło tłumienie, i kto miał rację
    Heinzek. Teraz tłumienie spadło, bo coś naprawili albo samo się naprawiło (np. po przedzwonieniu linii).

damianh6 napisał:
    myślicie że coś można jeszcze wydusić ?
    Można wydusić prognozowane przez router 6 Mb/s (ten mały zapas Marginu na to pozwoli). Ale mnie bardziej interesuje STABILNOŚĆ, 6144 to synchronizacja DLM-u (ale 8.4 jest tak blisko 6.0 dB, że nie wiadomo czy to już DLM).

BTW: tu masz ciekawy przykład jak to działa na tłumieniu 37 dB https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1972777-390.html#14347434 . Jeśli dasz radę zrobić taki wykres dzięki DMT Tool to zobaczysz ile pasma ADSL2+ używasz (ten z wykresu korzysta z połowy górnego pasma do tłumienia 79 dB).
  • #28 14359277
    damianh6
    Poziom 15  
    Ok. dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił nowy router TD-W8970 w celu przejścia na technologię ADSL2+, jednak napotkał problemy z połączeniem. Po konsultacjach na forum, zidentyfikowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym nieodpowiednią kartę ADSL, zbyt dużą odległość od centrali oraz niewłaściwe ustawienia. Użytkownik miał umowę na prędkość do 10 Mb/s, ale jego linia była w złym stanie, co ograniczało prędkość do około 5 Mb/s. Po zgłoszeniu problemu do operatora, prędkość wzrosła, a użytkownik został przełączony na ADSL2+. Forumowicze zalecili dalsze monitorowanie stabilności łącza oraz kontakt z operatorem w celu uzyskania lepszej jakości usług.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA