logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Zafira A 2.2 Z22SE – jaki zamiennik regulatora ciśnienia paliwa do listwy?

miroix 08 Sty 2026 23:02 204 6
REKLAMA
  • #1 21803352
    miroix
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Zafira A 2.2 benzyna, silnik Z22SE. Padł regulator ciśnienia paliwa.
    Witam. Szukam jakiegoś zamiennika, bo nie mogę znaleźć pasującego do tej listwy, a nigdzie nie można kupić. Jak ktoś mi może podpowiedzieć, od czego pasuje, to byłbym wdzięczny. Zdjęcia poglądowe, bo już kilka razy wmawiano mi, że ja na listwie tego nie mam. Za pomoc w znalezieniu odpowiednika dziękuje. Wiem że te listwy i silniki Z22E występowały w Astrach, Zafirach , Vectrach B i C
    P.S. Z powodu osoby niepełnosprawnej, temat raczej z tych pilnych. A jak ktoś ma taki niedrogi na zbyciu to zapraszam.
    Zbliżenie uszkodzonego regulatora ciśnienia paliwa z oznaczeniem na przewodzie
    Regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej Z22SE Zafira A
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21803443
    miroix
    Poziom 20  
    >>21803370 >>21803399 Dzięki że chciałeś dobrze, ale te z drugiej odpowiedzi nie są dostępne , a ten z pierwszej nawet nie wezmę pod uwagę , bo jednak ponad 350-360 złotych w przeliczeniu i zapewne przesyłka, jednak to przesadzona cena za używaną część więc odpada. za jedną trzecią można kupić cała listwę kompletną, ale dzięki.

Jak ktoś się zna, bo ja niestety nie, inaczej bym nie pytał , i ma możliwość porównania w tym temacie to wdzięczny będę , bo z opisów wynika że w wielu oplach były te same pasujące zamiennie regulatory.
  • REKLAMA
  • #6 21803507
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2374
    Do Z22SE powinien pasować regulator od Z20NET, ale tego też ciężko znaleźć
    https://z22se.co.uk/threads/differences-between-fuel-regulators-on-vectra-b-and-c.25295/
    Na brytyjskim forum Z22SE część osób przerabia układ i montuje uniwersalne regulatory.
    https://z22se.co.uk/threads/adjustable-fuel-pressure-regulator.8038/
    https://z22se.co.uk/threads/fuel-pressure-mod-with-modified-inlet-systems.5580/
    Wymaga to trochę dłubania ale cena chińskich regulatorów nie jest znowu zabójcza.
  • #7 21803554
    miroix
    Poziom 20  
    Temat nie rozwiązany do końca, czyli zakupiłem całą listwę używaną. Ale nadal będę poszukiwał pasującego regulatora na naszym rynku, nowego, w rozsądnej cenie.
    Jak ktoś z szanownego grona użytkowników ma taką wiedzę, zapraszam, temat otworzę ponownie, bo w tym kraju, gdzie nie można zakupić podstawowych części, więc jest to też pomoc przydatna dla wielu właścicieli Opli i wielu aut innych marek z silnikami z tej serii o różnej pojemności z tym systemem wtryskowym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pojeździe Opel Zafira A z silnikiem benzynowym 2.2 Z22SE uszkodził się regulator ciśnienia paliwa montowany na listwie wtryskowej. Autor poszukuje zamiennika tego regulatora, ponieważ oryginalny element jest trudno dostępny, a w dostępnych źródłach nie można znaleźć odpowiedniego odpowiednika pasującego do tej konkretnej listwy. Dołączone zdjęcia mają potwierdzić obecność regulatora na listwie, co było kwestionowane przez innych. W dyskusji nie pojawiły się konkretne propozycje zamienników ani modeli regulatorów, jedynie krótka odpowiedź zawierająca numer, który może odnosić się do części lub katalogu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA