logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enkoder w obrabiarce - wrzeciono wariuje poniżej 200 obr/min

leszek_w 12 Maj 2005 20:18 2049 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1488549
    rrobert
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    witam

czy mazna okreslic co to znaczy wariowac

w jakim napedzie - producent typ i jaki uklad to steruje

ale z mojej praktyki wynika ze nie. enkoder jest caly czas kontrolowany przez uklad. jesli uklad odczytu jest bezposrednio na silniku to jest to mozliwe bo czly uklad regulacji predkosci jest kontrolowany gzieki enkoderowi. czasani w silnikach simensa nie ma enkodera tylko kontrola predkosci odbywa sie za pomoca tacho 3 fazy i 3 czujnikow szczelinowych

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1488774
    KrzysiekG
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witaj.

Nie bardzo wiem co rozumiesz pod pojęciem "wariuje" - zwalnia, przyspiesza, falują obroty, drżenie podczas obrotów? Problemy występują z obciążeniem czy bez niego?

Generalnie z mojej praktyki wynika raczej sytuacja odwrotna - coś nie tak z enkoderem efekt przy wysokich obrotach, niesprawny napęd efekt przy wolnych obrotach.
    Kiedyś miałem ciekawy przypadek uszkodzenia enkodera w napędzie osi - wysyłał dodatkowe impulsy przy stukach mechanicznych w osi - uderzając w silnik na oscyloskopie można było na jednym kanale zaobserwować dodatkowwe impulsy. Czasmi powodowało to zadziałanie zabezpieczeń a czasami jedynie błąd w pomiarze.

Pozdrawiam
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #5 1488869
    robnar
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Z mojego doświadczenia wiem że jak padnie enkoder to przy wyższych obrotach będą na pewno kłopoty, jeżeli tylko przy niższych masz to zjawisko to sprawdź napęd mechanicznie i elektrycznie
  • REKLAMA
  • #6 1489054
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Sprawdz element sprzęgający enkoder z wałem silnika oraz wał silnika z wrzecionem.
  • #7 1490632
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    OK. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Też mi się wydaje, że problemy z enkoderem
    wystąpią przy wysokuch obrotach.
    W przyszłym tygodniu będziemy sprawdzać
    Jak ustalę co to był za problem to dam znać

Leszek

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilnej pracy wrzeciona obrabiarki przy prędkościach poniżej 200 obr/min, gdzie podejrzewany jest enkoder zamontowany na silniku wrzeciona. Dyskusja wskazuje, że typowo uszkodzony enkoder powoduje problemy przy wyższych obrotach, natomiast niestabilność przy niskich prędkościach może wynikać z innych przyczyn mechanicznych lub elektrycznych. Zalecane jest sprawdzenie elementów sprzęgających enkoder z wałem silnika oraz wał silnika z wrzecionem. W systemach takich jak Sinumerik 810D enkoder jest integralną częścią napędu wrzeciona, a jego sygnał jest wykorzystywany do regulacji prędkości. W niektórych silnikach (np. Siemens) zamiast enkodera stosuje się tacho i czujniki szczelinowe do kontroli prędkości. Ostatecznie problem wymaga diagnostyki mechanicznej i elektrycznej napędu, gdyż enkoder rzadko powoduje niestabilność przy niskich obrotach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA