logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 46ZF355D - Pas pionowy kolorowy oraz pas pomarańczowy z solaryzacją po l

birut 20 Sty 2015 17:31 1392 4
REKLAMA
  • #1 14350929
    birut
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Mam TV Toshiba 46ZF355D. Od 2 lat pojawiły się cienkie pasy w kilku miejscach po włączeniu TV, po 30 minutach ginęły. od 6 miesięcy pojawił się po lewej stronie pas czarny lub w kolorze treści obrazu występującej na górze ekranu po jakimś czasie (2 godz) ginie. Teraz mam nowy pas całkiem po lewej stronie pomarańczowy a obraz na nim jest jak by w dużo gorszej rozdzielczości i w innych kolorach (solaryzacja, posteryzacja). Dołączam rysunek.
    Czy ktoś wie co ta za pas ten pomarańczowy, bo pozostałe to się już doczytałem że to przerwane połączenie miedzy driverami a matrycą.
    Załączniki:
    • Toshiba 46ZF355D - Pas pionowy kolorowy oraz pas pomarańczowy z solaryzacją po l 20150119_190131.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14352159
    birut
    Poziom 21  
    Czytałem inne posty ale nie bardzo odpowiadały mojemu problemowi. Ten czarny pas i cienkie pasy giną, najgorszy jest ten pomarańczowy. Czy są jakieś szanse naprawy? Ten TV ma niespotykanie bardzo ładny obraz (kontrast, barwa, niespotykane w obecnych modelach), mimo braku różnych funkcji to zależy mi na naprawie.
    Na ruskiej stronie piszą że taką solaryzację można naprawić po resecie EEPROM, dotyczy to całego ekranu a nie części (pasek) jak w moim przypadku.
    http://monitor.net.ru/forum/viewtopic.php?t=238992#1892612

Następny TV Toshiba 47Z3030DB się kończy. Przez 2 godziny ma połowę obrazu tak jakby zamrożoną, obraz na tej części ma opóźnienie w czasie a czasami się nakłada z tym z przed 5 sekund. Jakieś odświeżanie wysiadło czy co?

Dla admina: Zajmuję się od 50 lat zawodowo serwisem RTV.
    Od elektrody oczekuję podpowiedzi od czego zacząć i co sprawdzić bo przyznaję się że nie miałem jeszcze takiego problemu w LCD.
  • REKLAMA
  • #4 15206227
    birut
    Poziom 21  
    Może na początek ktoś napisze jak dojść do połączeń matrycy.
    Czy da się zdjąć osobno przednia ramka ekranu.

Odświeżam temat bo nie mogę doczekać się fachowej odpowiedzi.
    Na wymianę TV nie mam co liczyć bo jak na razie żaden nowoczesny TV nie dorównuje jakością obrazu mojemu staremu.

Kto nie pyta - nie błądzi ale też i nie rządzi jak to powiadają.
  • #5 15221707
    birut
    Poziom 21  
    Udało się zdjąć obudowę i niestety folie łączące matrycę z (brązowe) są odklejone. Wystarczy lekko dotknąć i niby jest wszystko OK. ale jak ostygnie to jest to samo. podkładałem gumki i na chwilę było dobrze. z Tym telewizorem dam sobie spokój. Martwi mnie ten drugi Toshiba 47Z3030DB. Może z tym coś się uda zrobić. Jak wspomniałem przez pierwszą godzinę na zamrożenie prawej części ekranu, oczywiście nowy obraz się nakłada a ten stary po czasie 10 sek zanika i pojawia się inny. Nie spotkałem się z opisem takiego uszkodzenia. Może ktoś to naprawił.
REKLAMA