logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CANON EOS 700D brak numeru seryjnego po zakupie na eBay - co robić?

Adamsen99 23 Sty 2015 23:48 2460 5
REKLAMA
  • #1 14361925
    Adamsen99
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, kupiłem nowy ze sklepu internetowego na ebay aparat CANON EOS 700D i zauważyłem, że nie ma numeru seryjnego. Miejsce na etykietkę z numerem jest, ale jest puste. Na pudełku miejsce na naklejkę body no. jest również puste ale wygląda na to, że naklejka z pudełka na numer seryjny została usunięta, pozostały ślady kleju. Próbowałem wyszukać numer seryjny na zrobionym próbnym zdjęciu w opcjach właściwości i w opisie był napis numer seryjny ale numeru nie pokazało. Próbowałem również wyszukać numer seryjny za pomocą programu EXIF READER 3.00 i również numeru seryjnego mi nie pokazało. Co ciekawe wcześniej używałem CANON 500D i na tym modelu była etykietka z numerem seryjnym i zdjęcie z tego aparatu otworzone w EXIF READER odczytało numer seryjny.

Chciałem dodać, że kupiłem aparat ze sklepu który działa kilka lat i sprzedaje elektronikę. Dostałem 3 letnią gwarancję na ten aparat i pokwitowanie zakupu.

Czy ktoś może pomóc mi w rozwiązaniu tego problemu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14361995
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Niby jak dostałeś 3-letnią gwarancję skoro nie wpisano w nią numeru seryjnego sprzętu??? Poza tym jak się zepsuje to serwis autoryzowany może nie przyjąć ci tego aparatu do naprawy! Lepiej wyjaśnij to sobie wszystko ze sprzedawcą dopóki jeszcze jest uchwytny. Natomiast co do oczytania samego numeru seryjnego to spróbuj przetestować co najmniej kilka stron w sieci na których sprawdza się przebieg migawki, niejako przy okazji jest wyświetlana masa informacji z numerem aparatu włącznie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14362008
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Irfan View + dodatek exif.dll.
  • REKLAMA
  • #4 14363483
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Aparat najprawdopodobniej nie pochodzi z polskiej dystrybucji lub innego mniej legalnego źródła. Numery seryjne są nadawane fabrycznie - sprzedawca nie ma prawa ich zrywać!
  • REKLAMA
  • #5 14363563
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Aparat kupiony na ebay prawdopodobnie został wysłany z Chin. A tam na nocnej zmianie wyprodukowano go na tej samej linii na której produkowane są oryginalne Canony. Stąd brak jakichkolwiek numerów fabrycznych w celu utrudnienia identyfikacji źródła pochodzenia. Brzmi jak żart, ale w Chińskich fabrykach jest to prawie norma.
  • #6 15538920
    Adamsen99
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Problem został rozwiązany. Zakupiłem ''GREY IMPORT'' dostałem potwierdzenie od Canon, że nie jest to oryginalny produkt. Aparat został zwrócony do sklepu, były problemy przy zwrocie należności ale otrzymany dokument od canon i płatność kartą kredytową szybko przekonało to sprzedawcę do pełnego zwrotu należności.
REKLAMA