logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon EOS 700d - Przestał działać, nie włącza się.

Zoo12 18 Sty 2018 10:34 5646 9
REKLAMA
  • #1 16970242
    Zoo12
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam, aparat kupiony ze sporym zestawem akcesorii przez znajomą na olx sprzedający opisywał, że czasem aparat ma problemy z uruchomieniem jednak okazało się, że sprzedający nie był uczciwy, bo aparat ani razu się nie uruchomił.
    Brak śladów zalania, uderzenia wygląda jak nowy mimo to po włożeniu akumulatora zero reakcji.
    Pytanie czy na stykach obiektywu jest jakieś napięcie w przypadku uszkodzenia płyty zasilania lub płyty głównej? Porównywałem uszkodzony 700D z moim sprawnym 750D napięcia na stykach obiektywu w uszkodzonym aparacie są identyczne jak w sprawnym w momencie otwarcia klapki pamięci lub klapki baterii. Przed otwarciem którejś z klapek w sprawnym napięcia są wyższe a w uszkodzonym nie ma różnicy w napięciach czy klapki są otwarte czy zamknięte.
  • REKLAMA
  • #2 16972208
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    W pierwszej kolejności to bym wyjął baterię główną i podtrzymującą pamięć (jeżeli jest) i zostawił go na godzinę, dwie. Poskładał do kupy i próbował go uruchomić bez obiektywu i karty pamięci.
    Wiem, że to brzmi prozaicznie ale niejednokrotnie pomogło w rozpoczęciu diagnozy.
  • #3 16972621
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 16977213
    Zoo12
    Poziom 12  
    Zmierzyć napięcie bez obciążenia ale czego? Jedna z krańcówek jest na pewno sprawna tzn ta od klapki baterii zmienia się napięcie po jej otwarciu na styku wewnątrz pojemnika na baterie. Jest tam 16 styków na jednym następuje zmiana napięcia z 0 na 3,1v po zamknięciu krańcówki. Niestety nie wiem jak bez rozbierania sprawdzić krańcówkę od klapki pamięci. Napięcia na stykach obiektywu są nawet w momencie wyłączenia aparatu ale tak samo jest w sprawnym aparacie. Nie chce rozbierać aparatu bo w takim stanie znajoma ma możliwość sprzedania go jako nie sprawny nie grzebany po rozebraniu to już nie bardzo a chciała by odzyskać chociaż część pieniędzy jeżeli naprawa będzie nie opłacalna.
  • #5 16977231
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Kolejny dowód że nie kupuje się na olx. Może by tak zwrócić kupiony towar do sprzedawcy albo pozwać go?
  • REKLAMA
  • #6 16977295
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 16977455
    Zoo12
    Poziom 12  
    Sprzedający mieszka daleko i jego zdaniem aparat był sprawny w momencie wysyłania więc można go oddać do sądu 😁. Aparat wygląda dosłownie jak nowy ja mam swój rok i widać już śladu używania. Co do kupowania na OLX mój aparat wraz z obiektywem 50mm też był kupiony na OLX tylko że z odbiorem osobistym za 2tys.zł miał zaledwie 3 miesiące kupiony w sklepie za ponad 3tys. poprzedni właściciel myślał że jak kupił drogi aparat to on sam robi zdjęcia. A co do oszustw to mam sąsiadkę starszą osobę która wybrała się sama w grudniu do sklepu który reklamował się w mediach że ma raty 0% i kupiła tv za niecałe 2500zł w styczniu po spłaceniu pierwszej raty okazało się że ma naliczone odsetki na łączną kwotę 5000zł. zgodnie z prawem bo nie przeczytała umowy a miała na to 14dni.
  • #8 16990994
    Zoo12
    Poziom 12  
    Aparat w końcu jednak został rozebrany (brak jakichkolwiek śladów zalania, uszkodzenia, ingerencji) napięcie na baterii wewnątrz aparatu ok bez baterii jedna noc ale nic to nie dało. Zmierzyłem wszystkie elementy przypominające bezpieczniki ale dalej nic. Zmierzyłem przełącznik oraz wyłączniki krańcowe też sprawne. Kondensator lampy błyskowej ładuje się. Niestety nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
    Odnośnie starszej sąsiadki nie odpowiadało mi to w jaki sposób została potraktowana przez sklep więc napisałem w internecie opinię w formie zapytania na temat rat 0% oraz sposobu traktowania klientki tego sklepu. Następnego dnia otrzymałem e-maila z danymi kierownika sklepu wraz z jego nr telefonu i prośba o kontakt w celu wyjaśnienia sytuacji oczywiście sklep zrzucał winę na bank a bank na sklep. Generalnie sprawa została pozytywnie załatwiona.
  • #9 16999644
    Zoo12
    Poziom 12  
    Szukałem na necie czegoś odnośnie napraw tego aparatu, ale jedyne, co znalazłem to naprawy polegające na wymianie całych płytek wygląda, że niestety nikt nie bawi się w naprawy.
  • #10 18032485
    jimijot
    Poziom 1  
    Zoo12 jak się zakończyła ta sprawa? Mam tak samo w 600D. Podobno jest to układ sterowania chyba na procku TI. TO on załącza napięcia tak wynika z połączeń pomiędzy płytkami. Nowa płyta główna to 600 zł. Płacić tyle jeżeli wystarczy wymienić jakiś tranzystor to dla elektronika bez sensu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Canon EOS 700D, który nie włącza się pomimo braku widocznych uszkodzeń. Po wymianie akumulatora i sprawdzeniu napięć na stykach obiektywu, użytkownik zauważa, że napięcia są identyczne z tymi w sprawnym aparacie Canon 750D. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak wyjęcie akumulatorów na kilka godzin oraz pomiar napięcia na stykach. Użytkownik rozważa również kwestie związane z zakupem aparatu na OLX oraz ewentualne kroki prawne wobec sprzedawcy. Po rozebraniu aparatu, użytkownik nie znalazł śladów uszkodzeń ani zalania, a napięcia na elementach były w normie. Wskazano, że naprawy często polegają na wymianie całych płytek, co może być kosztowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA