logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuje program do zapisu równań matematycznych itp.

infinity 13 Maj 2005 18:22 6129 8
REKLAMA
  • #1 1489730
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Witam Panów,

Muszę stworzyć kilka pdf w których bede mial zapisane zadania matematyczne.
    Zadania te zazwyczaj sprowadzaja sie do rozwiazania całki oznaczonej + jakis wykres[np. sygnał prostokątny]

Do tej pory gdy chcialem stworzyc rownanie posługiwalem sie Narzedziem z Worda "Equation 3.0" jest jednak ono troche mozolne, tzn wolno sie w tym działa, trzeba sie na klikac myszka itd. Przy 50 zadaniach mozna sie wykonczyc!....

Czy jest jakis w miare prosty, darmowy, [trailowy] program do tworzenia rownan matematycznych [w moim przypadku prawie zawsze całkowych] ?

Waznym elementem jest tez aby ten program miał mozliwośc zapisu zwykłego tekst, bo bede chcial umiescic przy kazdym zadaniu Treść, komentarze, odpowiedz.. [Ewentualnie mozna wyciac rownania stworzone w tym programie i opisac w Wordzie].

Aha. Zdaje sobie sprawe ze do tworzenia wykresów sygnałow bede musial uzyc innego programu, no i zeby zrobic z tego pdf-a tez.
    Mam obecnie pdf955 - dziala jak wirtualna drukarka.

Pozdrawiam :-)
  • REKLAMA
  • #2 1489783
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

Może spróbuj programu MathCad tylko nie jestem pewien czy jest on trail'owy czy nie. Myślę, że znajdziesz tam wszystkie narzędzia zarówno do całek jak i do wykresów...

Pozdro...
  • REKLAMA
  • #3 1490071
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    MathCad jest ok, ale w nim raczej nie zrobisz tego co chcesz. Jeśli chcesz program prosty to np. mathematica albo coś w tym stylu. Jednakże jeśli chcesz to zrobić naprawdę profesjonalnie to naucz się pisać w Tex'u.
  • REKLAMA
  • #4 1490757
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    chlo napisał:
    MathCad jest ok, ale w nim raczej nie zrobisz tego co chcesz. Jeśli chcesz program prosty to np. mathematica albo coś w tym stylu.

To MathCAD jest skomplikowany, a Mathematica jest prosta? Ciekawe, ciekawe,....
  • #5 1491565
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Polecam LaTeX i jego zajebisty tryb matematyczny.
    PS Od razu można generować pliki PDF.
  • REKLAMA
  • #6 1491853
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam,
    zgadzam sie ze Latex bylby najlepszy, jak sie w nim pisze mozesz zobaczyc na .... tym forum :D
    Przyklad:
    $$\frac{\Psi}{2}d\Psi=\frac{1}{4}\Psi\Psi$$

A oprocz tego to Open Office ma dosc ciekawy edytor rownan, w ktorym nawet bardzo skomplikowane rownanie pisze sie bardzo prosto.

Pozdrawiam.
  • #7 1499320
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Dzięki panowie za podpowiedzi!

To juz wiem czego szukac.

Pozdrawiam!
  • #8 1499941
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Kończyłem wyższą matematykę i pisałem pracę w Scientific WorkPlace.
    "Jest to profesjonalny edytor tekstu przeznaczony do tworzenia dokumentacji naukowych i technicznych. Tworzy pliki w formacie LaTeX, umożliwiaja uzyskanie dokumentów z elementami hypertekstu oraz publikowanie na stronach WWW Internetu. Scientific WorkPlace pozwala na wykonywanie obliczeń matematycznych stosując zaimplementowane w edytorze narzędzia matematyczne."
  • #9 1976447
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Dałem rade dodatkiem z offica, poki co dizekuje za porady.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał prostego i darmowego programu do tworzenia równań matematycznych, głównie całkowych, z możliwością dodawania tekstu i eksportu do PDF. W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: MathCad (choć nie do końca spełniający oczekiwania), Mathematica, a także LaTeX jako profesjonalne narzędzie do zapisu matematyki i generowania PDF. Wspomniano również OpenOffice z wbudowanym edytorem równań, który umożliwia łatwe tworzenie skomplikowanych wyrażeń matematycznych. Dodatkowo polecono Scientific WorkPlace, profesjonalny edytor tekstu oparty na LaTeX, umożliwiający tworzenie dokumentacji naukowej z obliczeniami matematycznymi. Autor ostatecznie zdecydował się na użycie dodatku z pakietu Office. Wskazano także, że do tworzenia wykresów sygnałów konieczne będzie użycie osobnego programu, a do generowania PDF można wykorzystać wirtualną drukarkę PDF955.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA