logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać panel fotowoltaiczny do pompy 12V 20W?

matchek 25 Sty 2015 21:39 1443 14
REKLAMA
  • #1 14368268
    matchek
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,

na początek przyznam się bez bicia, iż obecnie moja wiedza z zakresu elektroniki jest bardzo podstawowa. stąd moja prośba o pomoc.

Chcę zbudować zestaw: ogniwo fotowoltaiczne, prostownik i pompa.
    Pompa posiada zasilacz 12V 20W.
    Byłoby dobrze by pompa "zyskiwała na mocy" wraz ze zbliżaniem się do południa a następnie się wyciszała. W nocy nie musi pracować.

1) Czy ogranicznik diodowy to dobry kierunek ?
    2) Ilu watowy panel fotowoltaiczny powinien zostać podłączony uwzględniając polskie pochmurne dni by dojść do 12V 20W.
    3) Czy zbyt niski prąd może uszkodzić pompę ? Może powinno być dodatkowe organicznie w postaci prądu min ?
  • REKLAMA
  • #2 14368293
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    matchek napisał:
    Witam,

na początek przyznam się bez bicia, iż obecnie moja wiedza z zakresu elektroniki jest bardzo podstawowa. stąd moja prośba o pomoc.

Chcę zbudować zestaw: ogniwo fotowoltaiczne, prostownik i pompa.
    Pompa posiada zasilacz 12V 20W.
    Byłoby dobrze by pompa "zyskiwała na mocy" wraz ze zbliżaniem się do południa a następnie się wyciszała. W nocy nie musi pracować.

1) Czy ogranicznik diodowy to dobry kierunek ?
    2) Ilu watowy panel fotowoltaiczny powinien zostać podłączony uwzględniając polskie pochmurne dni by dojść do 12V 20W.
    3) Czy zbyt niski prąd może uszkodzić pompę ? Może powinno być dodatkowe organicznie w postaci prądu min ?

Bez akumulatora nie ma szans na normalna pracę, silnik przy rozruchu pobiera większy I,
  • #3 14368367
    matchek
    Poziom 9  
    Czy musi to być akumulator, kondensator nie wystarczy ? Jeśli musi być akumulator to jaki byś proponował ? I co w przypadku gdy będzie ciemno ? Po niespełna 2ch latach akumulator będzie do wymiany. No i co z ładowaniem akumulatora ?
  • #4 14368480
    karolark
    Poziom 42  
    Akumulator niezbędny, koszt tej instalacji spory - panele 40-50W ,aku, stabilizator
    Sam tego nie zrobisz, jeżeli masz możłiwość doprowadzenia zasilania to podaruj sobie fotowoltaike.
  • REKLAMA
  • #5 14368510
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    Ta pompka to pewnie pompka do oczka wodnego. Mam taki zestaw z ogniwem 20W, a pompka ma 10W. Pompka spokojnie da sobie radę, Pewnie pompka nie zblizy się do tych 20W, ale będzie działać. I ruszy bez problemów, tak jest zwykły silniczek DC. Panel 40W da rade.
  • REKLAMA
  • #6 14368558
    matchek
    Poziom 9  
    CommonRail napisał:
    Ta pompka to pewnie pompka do oczka wodnego. Mam taki zestaw z ogniwem 20W, a pompka ma 10W. Pompka spokojnie da sobie radę, Pewnie pompka nie zblizy się do tych 20W, ale będzie działać. I ruszy bez problemów, tak jest zwykły silniczek DC. Panel 40W da rade.

Jak masz to podłączone ? stosowałeś ograniczniki ?
  • #7 14368612
    CommonRail
    Poziom 27  
    To fabryczna chińszczyzna. Nie potrzeba żadnych ograniczników. Panel ma wyprowadzony + i - które idą bezpośrednio do silnika. Słońce świeci, silnik kręci. Nie ma słońca nie kręci.
  • #8 14368691
    karolark
    Poziom 42  
    CommonRail napisał:
    To fabryczna chińszczyzna. Nie potrzeba żadnych ograniczników. Panel ma wyprowadzony + i - które idą bezpośrednio do silnika. Słońce świeci, silnik kręci. Nie ma słońca nie kręci.

Czyli bez aku i ukłądu ładowania cały układ jest do d..y.
  • #9 14368734
    matchek
    Poziom 9  
    Common a co jeśli jest ostre słońce ? nie "kręci" ci pompą ponad normę ?

Karolak dlaczego cały układ jest do dupy ? Rozwiń proszę...
  • #10 14368754
    karolark
    Poziom 42  
    Bez akumulacji energii działać będzie tylko wtedy jak jest słońce - lekka chmurka i przestaje działać - jak mawia klasyk sorry taki mamy klimat :-)
    Jak pompka ma działać skokami lub wcale to uważasz że to jest sensowne?
  • #11 14368788
    matchek
    Poziom 9  
    karolark napisał:
    Bez akumulacji energii działać będzie tylko wtedy jak jest słońce - lekka chmurka i przestaje działać - jak mawia klasyk sorry taki mamy klimat :-)
    Jak pompka ma działać skokami lub wcale to uważasz że to jest sensowne?

Praca raz mocniej raz słabiej jest nawet wskazana. Natomiast jeśli przy zachmurzeniu ma nie działać wcale to nie jest to pożądany efekt, ale czy większy panel nie rozwiąże tego problemu ? Tylko co z nadmiarem energii w słoneczne dni ?
  • #12 14368920
    CommonRail
    Poziom 27  
    Nie ma nadmiaru pradu. Panel da Ci 12, max 14, wiec w porzadku.
  • REKLAMA
  • #13 14369167
    karolark
    Poziom 42  
    CommonRail napisał:
    Nie ma nadmiaru pradu. Panel da Ci 12, max 14, wiec w porzadku.

O czym ty piszesz nadmiar prądu podajesz w V :D
  • #14 14371493
    matchek
    Poziom 9  
    Tylko dwie osoby, nikt nic więcej nie dorzuci od siebie ?
  • #15 14587332
    reklama17
    Poziom 10  
    Witam
    Są takie gotowe zestawy. Mówię o zestawie fontannowym do oczka wodnego.
    Sam się nad tym bardzo zastanawiam.
    Tylko zamiast fontanny chce zrobić wolny wylew na kaskadzie.

Nie wiem jak to jest z tą mocą. Ile jej potrzeba żeby podnieść wodę na 1m.
    powiedzmy wąż 1/2 cala.

Dodano po 2 [minuty]:

Powiedzmy ogniwo fotowoltaiczne do pompy wody o takich parametrach:

Napięcie robocze 12-24 V
    Pobór mocy (P1) 12 W
    Wydajność zasilania 470 - 750 l/h
    Wysokość tłoczenia 0,8 - 2,0 m

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat doboru panelu fotowoltaicznego do pompy 12V 20W. W dyskusji podkreślono, że akumulator jest niezbędny do stabilnej pracy systemu, ponieważ pompa wymaga większego prądu przy rozruchu. Użytkownicy sugerują, że panel fotowoltaiczny o mocy 40-50W będzie odpowiedni, aby zapewnić wystarczającą moc, nawet w pochmurne dni. Zwrócono uwagę, że bez akumulatora system będzie działał tylko w słoneczne dni, co może być nieefektywne. Wspomniano również o braku potrzeby stosowania ograniczników, ponieważ panel bezpośrednio zasila silnik. Użytkownicy zastanawiali się nad wpływem nadmiaru energii w słoneczne dni oraz nad wymaganiami dotyczącymi wysokości tłoczenia wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA