logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki panel solarny 10W/12V do pompy 12V bez regulatora? Fontanna solarna

rafaczo 04 Mar 2019 21:07 933 10
REKLAMA
  • #1 17820287
    rafaczo
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam
    chciałbym zlożyc fontannę solarną kupilem pompe 12v, czy panel 10w/12v będzie dobrym wyborem .Istnieje duzo takich zestawow jedne mają regulator i akumulator by dzialalo bez słońca inne nie mają
    pytanie czy bez reguatora i baterii bedzie dzialac sprawnie w sloneczne dni?
  • REKLAMA
  • #2 17820349
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Nie podałeś mocy pompy...
  • REKLAMA
  • #3 17820430
    rafaczo
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    W specyfikacji nie widze tego ale podobna tylko 800l ma 19w
    Jaki panel solarny 10W/12V do pompy 12V bez regulatora? Fontanna solarna
    Załączniki:
    • Jaki panel solarny 10W/12V do pompy 12V bez regulatora? Fontanna solarna Screenshot_20190304-214227.png (538.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17821682
    Rafal1106
    Poziom 7  
    Czyli panel musi miec tyle samo watt tak? Obejdzie sie bez regulatora?
  • REKLAMA
  • #5 17822554
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2947
    Pompa może działać między 8 i 24V więc przy panelach 12V (tak naprawdę Umpp w okolicy 18V) będzie OK. Trzeba ustalić moc pompy bo od tego zależy moc PV. Nie wiem do czego ta pompa więc nie można powiedzieć czy sterownik i aku jest niezbędny. Jak ma napędzać jakąś fontannę czy inne urządzenie pracujące wyłacznie w słoneczne dni to nie. Wystarczy wybrać PV o mocy ok. 2x wyższej niż moc pompy i nawet niewielkie zachmurzenie nie powinno jej zatrzymać. Przy większym zachmurzeniu napięcie na pompie spadnie poniżej 8V i sie zatrzyma. Jak moc PV będzie równa mocy pompy napięcie spadnie przy niewielkim zachmurzeniu więc bez aku i jakiegoś regulatora ładowania nie będzie dobrze działała.
  • #6 17823053
    jaskiniowiex
    Poziom 19  
    Ocena: 226
    Jak dla mnie.
    Możesz zastosować przetwornice DC-DC. Na allegro tego od groma ustawisz sobie napięcie wyjściowe - czyli obroty pompy itp. Co do paneli jak ma to działać w słoneczne dni to 50wat panel, w pochmurne 260-300wat panel. Jak dasz przetworniczkę to nie musisz kombinować z napięciami.
    A z drugiej strony jak podłączysz to bezpośrednio pod panel 50-100wat to możesz mieć fajny efekt zmieniania się wydajności pompy w zależności od nasłonecznienia.
  • #7 17823114
    gaz4
    Poziom 34  
    Niestety z przetwornicami DC-DC nie jest tak prosto. Sprawdzą się tylko z mocno przewymiarowanymi panelami, wtedy na DC-DC należy obniżać napięcie. W takim układzie obroty będą trzymane na stałym poziomie do czasu znacznego spadku nasłonecznienia. Wtedy napięcie z PV spadnie poniżej ustawionego na DC-DC. Jak PV będzie miał za małą moc napięcie i tak spadnie, podwyższanie na DC-DC nic nie da bo brakującej energii nie wyczarują. IMHO bez aku najlepszy kompromis to moc PV 2x wyższa niż pompy.

12V PV mają Uoc w okolicy 22V i Umpp w okolicy 17-18V. Oznacza to, że PV 2x większy niż moc pompy w słoneczne dni będzie dawał 17-20V co w przypadku wielu zastosowań nie ma znaczenia bo obroty zmienią się nieznacznie. Takie napięcie będzie od zupełnie czystego nieba po "przymglone Słońce" bez widocznych chmur. W miarę spadku nasłonecznienia proporcjonalnie będzie spadało napięcie co w przypadku 2x większego PV oznacza zatrzymanie pompy (<8V) gdy zza chmur nie widać zarysu tarczy słonecznej. Dochodzą też takie takie "drobiazgi" jak kąt padania promieni na PV ale gdy pompa ma zasilać fontannę lub służyć do czerpania wody do podlewania to większość w/w nie ma znaczenia.
  • #8 17833454
    Rafal1106
    Poziom 7  
    Chcialem zrobic fontanne solarną zamiast kupowac badziewia w sklepie ale chyba złą pompe dobralem ma ok 18w wiec czytam ,ze panel musi miec dwa razy tyle...a takowy juz nie kosztuje malo.Ciekawi mnie jak to jest z pompami zasilanymy panelami 5w
  • #9 17835052
    gaz4
    Poziom 34  
    Pewnie są tam miniaturowe pompeczki. Kiedyś kupiłem taką zabawkę ale całkiem dobrze dawała sobie radę. Służyła do pompowania wody ze studni i dawała radę ją podnieść na jakieś 3-4 m. Tyle mi wystarczało, podłączałem ją via stary zasilacz komputerowy do PV (mam napiecie ok 150V) i szedłem robić co innego. Mniej więcej po godzinie miałem pełną 200l beczkę. Tempo nie było zabójcze ale w tym wypadk czas nie grał żadnej roli.

Jeżeli ta pompa przy 8V ma mniej niż 10W to w słoneczne i chłodne dni może zadziałać nawet na 10W PV. Ale będzie bardzo słabo pracowała, przy 20W PV powinna stanąć dopiero gdy Słońce będzie przymglone. IMHO 20W do tej pompy to absolutne minimum ale można spróbować pomierzyć prąd pompy przy różnych napięciach. Wtedy okaże się czy należy celować w min. 40W PV czy 20W jeszcze da radę.
  • #10 17835809
    jaskiniowiex
    Poziom 19  
    Ocena: 226
    Tylko małe panele. Mają podaną moc w wersji chińskiej. Mam taki panel kupiłem na alledrogo. Ma realnie połowę tego co na nim pisze. Po całej zabawie i eksperymentach ze sterownikami różnej maści, po to go tylko kupiłem. Więcej z niego nie potrafiłem wycisnąć. Taki 50 wat panel sobie kup.
  • #11 17891973
    Rafal1106
    Poziom 7  
    Male 50w??nie widzialem takich

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować fontannę solarną z pompą 12V i zastanawia się, czy panel solarny 10W/12V będzie odpowiedni bez regulatora i akumulatora. W dyskusji podkreślono, że moc panelu powinna być co najmniej dwukrotnie wyższa niż moc pompy, aby zapewnić jej prawidłowe działanie w słoneczne dni. Pompa może działać w zakresie napięcia 8-24V, a przy panelach 12V napięcie robocze wynosi około 18V. W przypadku braku regulatora i akumulatora, zaleca się wybór panelu o mocy przynajmniej 20W, aby uniknąć zatrzymania pompy przy zachmurzeniu. Użytkownicy sugerują również zastosowanie przetwornic DC-DC, ale podkreślają, że najlepiej sprawdzają się one z przewymiarowanymi panelami. Wskazano również na problemy z rzeczywistą mocą paneli, które mogą być niższe od deklarowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA