logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do konwersji dźwięku na sygnał cyfrowy?

szymen123 13 Maj 2005 23:05 1656 8
REKLAMA
  • #1 1490543
    szymen123
    Poziom 12  
    bawiłem się już w przesyłanie dźwięku analogowo (przez fm), ale chciałbym zrobić układ który przerobi dźwięk na sygnał cyfrowy, który prześle przy pomocy kodera z cyferek na fale radiowe potem w eter.
    problem polega na tym ze nie wiem skąd wźąść schemat układu który dźwięk przetwowrzy na cyfry.
    są 3 warunki jakie musi spełniać ten układ
    1) jak najmniej elementów indukcyjnych
    2) minimalne opuźnienie
    3) jak największa jakość (nie mówie że odrazu taka jak CD:P ale taka że bez żadnej męczarni ani wysiłku słychać co było pierwowzorem)
    4) najmniejsza możliwa cena
    (waga tych warunków jest odzwierciedlona w kolejności:D)
    czy ktoś to robił?? czy ktoś potrafi mi pomóc?? jeśli to już było gdzieś na elektordźe to przepraszam.
    zaznaczam, że z ele. cyfrowej nie jestem mocny, dopiero zaczynam.
    niepogardze mikrokontrolerem w tym układzie (ale błagam podajcie wtedy również kod w C++)
    z gury dzięki, pozdr.
    p.s. był bym wdzięczny również za urządzenie które to "odczyta"
  • REKLAMA
  • #2 1491191
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Proponuję poczytać o przetwarzaniu analogowo-cyfrowym jak i o cyfrowo-analogowym (bo później bedziesz chciał to spowrotem w postaci dźwięku usłyszeć) ;)

:twisted:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1491414
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 1492578
    szymen123
    Poziom 12  
    bardzo dziękuje za pomoc
    ja zawsze porywam sie z motyką na słońce (bez wiedzy na coś trudnego), ale zwykle tą wyboistą drogą osiągam cel.
    jeszcze raz bardzo dziękuje
    jak zakończe to produkować to pochwale się wynikami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1492608
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 1494910
    szymen123
    Poziom 12  
    dzięki, błędu niezauważyłem dopóki o nim nie powiedziałeś
    ale zaczołem sobie pisać co jutro trzeba kupić w elektronicznym i mnie przystawiło. otuż, jakiego elementu powinienem użyć jako Shift Register??
    w katalogu na elektrodzie znalazłem tylko jeden który niema napisane że jest wielo bitowy (74f164a), problem polega na tym że nie wiem która nóżka to D.
    nie udało mi się tego znaleść w opisie.
    bardzo proszę o pomoc
    z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1495125
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 1497337
    szymen123
    Poziom 12  
    noto już wszystko rozumiem chyba, jak skończe lekcje to kupie części i złoże.
    wielkie dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy układu do konwersji sygnału dźwiękowego analogowego na cyfrowy z minimalną liczbą elementów indukcyjnych, niskim opóźnieniem, wysoką jakością dźwięku oraz niskim kosztem. Proponowane rozwiązanie opiera się na prostym i tanim układzie typu Delta/Slope-modulator, który realizuje konwersję A/C bez użycia rejestru przesuwnego (shift register). Zamiast niego stosuje się pojedynczy przerzutnik typu D (np. 74HC74, CD4013, 7474), którego wyjście Q podaje się bezpośrednio na modulator nadajnika. Po stronie odbiorczej sygnał z detektora podaje się na punkt "D" układu, co umożliwia odtworzenie dźwięku. Układ wymaga wysokiej częstotliwości zegara (≥100 kHz), co wpływa na szerokość kanału transmisyjnego (~300 kHz). Wskazano również na możliwość zastosowania bardziej zaawansowanych technik modulacji (QAM, PSK, Bi-PSK) oraz konieczność poznania podstaw przetwarzania analogowo-cyfrowego i cyfrowo-analogowego. Podano linki do materiałów teoretycznych i schematów oraz zalecenia dotyczące wyboru elementów i programowania mikrokontrolera w C++ dla dalszej rozbudowy układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA