bawiłem się już w przesyłanie dźwięku analogowo (przez fm), ale chciałbym zrobić układ który przerobi dźwięk na sygnał cyfrowy, który prześle przy pomocy kodera z cyferek na fale radiowe potem w eter.
problem polega na tym ze nie wiem skąd wźąść schemat układu który dźwięk przetwowrzy na cyfry.
są 3 warunki jakie musi spełniać ten układ
1) jak najmniej elementów indukcyjnych
2) minimalne opuźnienie
3) jak największa jakość (nie mówie że odrazu taka jak CD:P ale taka że bez żadnej męczarni ani wysiłku słychać co było pierwowzorem)
4) najmniejsza możliwa cena
(waga tych warunków jest odzwierciedlona w kolejności:D)
czy ktoś to robił?? czy ktoś potrafi mi pomóc?? jeśli to już było gdzieś na elektordźe to przepraszam.
zaznaczam, że z ele. cyfrowej nie jestem mocny, dopiero zaczynam.
niepogardze mikrokontrolerem w tym układzie (ale błagam podajcie wtedy również kod w C++)
z gury dzięki, pozdr.
p.s. był bym wdzięczny również za urządzenie które to "odczyta"
problem polega na tym ze nie wiem skąd wźąść schemat układu który dźwięk przetwowrzy na cyfry.
są 3 warunki jakie musi spełniać ten układ
1) jak najmniej elementów indukcyjnych
2) minimalne opuźnienie
3) jak największa jakość (nie mówie że odrazu taka jak CD:P ale taka że bez żadnej męczarni ani wysiłku słychać co było pierwowzorem)
4) najmniejsza możliwa cena
(waga tych warunków jest odzwierciedlona w kolejności:D)
czy ktoś to robił?? czy ktoś potrafi mi pomóc?? jeśli to już było gdzieś na elektordźe to przepraszam.
zaznaczam, że z ele. cyfrowej nie jestem mocny, dopiero zaczynam.
niepogardze mikrokontrolerem w tym układzie (ale błagam podajcie wtedy również kod w C++)
z gury dzięki, pozdr.
p.s. był bym wdzięczny również za urządzenie które to "odczyta"