logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop poleasingowy do 620zł, seria biznesowa, matryca 14-15, Core 2 Duo, 4GB RAM

luqoo 27 Sty 2015 12:32 1158 8
  • #1 14373224
    luqoo
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam, naczytałem się tego w internecie sporo, ale jest tyle tego, że nie wiem co wybrać, moje wymagania odnośnie sprzętu:

Matryca 14 - 15
    Pamięć ram 4096mb
    Karta graficzna dedykowana, lub zintegrowana jak nie da rady
    Czytnik kart pamięci, Matryca LED, Obsługa standardu 802.11n, Podświetlana klawiatura
    Procesor Intel Core 2 Duo 2 rdzeniowy
    Pamięć dysku 160gb
    Gwarancja minimum 3 miesiące
    Windows 7 lub brak systemu
    Rodzaj matrycy, koniecznie matowa
    wi-fi
    Bateria sprawna trzymająca minimum 3 - 4h, zasilacz w zestawie

Laptopa będę używał do przeglądania internetu, słuchania muzyki, oglądania filmów 480p - 720p - 1080p, DVD, w tym online youtube, ipla, tvn player, do konwertowania plików video, muzycznych i sprawdzania poprawności odpowiedniego formatu FLAC za pomocą aucdtecttaskmanager, przeglądania dokumentów i zdjęć, najlepiej allegro, i tylko sprzedawcy w 100% pozytywnymi komentarzami, bez żadnych negatywów, to będzie awaryjny sprzęt, i chce wybrać jak najlepiej.

W oko wpadł mi jak na razie tylko Dell Latitude E6400 P8700 2x2,53 4GB 160GB Win7, brać go ? czy coś lepszego dostane, co radzicie, proponujecie ?
  • #2 14373278
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Polecam którychś Lenovo ThinkPad. Jest tego trochę na "alledrogo". Plus z nimi jest taki że mają obudowę z twardego tworzywa, które się nie niszczy, zawiasy metalowe też mogą swoje przeżyć. Super wygodna klawiatura. Prawie każdy ma matrycę matową. Reszta w zależności od tego jak poszukasz...
  • #3 14373466
    luqoo
    Poziom 14  
    kuuczoo napisał:
    Polecam którychś Lenovo ThinkPad. Jest tego trochę na "alledrogo". Plus z nimi jest taki że mają obudowę z twardego tworzywa, które się nie niszczy, zawiasy metalowe też mogą swoje przeżyć. Super wygodna klawiatura. Prawie każdy ma matrycę matową. Reszta w zależności od tego jak poszukasz...

Możesz podać konkretne serie ?, i czym te lenovo są oprócz pancerza lepsze od tego Della ?
  • #4 14373509
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    W czym są lepsze to nie wiem, bo della nie miałem. Miałem natomiast Lenovo R61i, starszy i słabszy niż ty szukasz, z procesorem c2d 5250, z doświadczenia więc wiem że są to laptopy solidne, którym niestraszne kilka lat użytkowania. Mój służył mi do pracy i w domu. Był na prawdę pancerny, często używałem go w pracy na budowach i mimo tego wyglądał ok. Po 5 latach przekazałem go bratu z baterią trzymającą ~2h.
    Jeśli chodzi o serię to sporo jest na alledrogo modeli z serii R lub nawet T (R61, T61, widziałem T410). Jeśli wielkość ekranu nie jest sprawą zasadniczą to sporo jest również mobilnych X200 12" (wcześniejsze serie ze względu na charakter obudowy do najlżejszych niestety nie należą, średnia masa 2.5-2.9kg).
  • #5 14373616
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    Dobrze kolega radzi. Lenowo z serii Thinkpad to komputery nie do zdarcia. Używam w firmie tylko takich, seria T wyposażona jest np. w akcelerometr który po wykryciu przechyłu komputera parkuje głowice HDD aby w razie uderzenia nie stracić danych. Seria T przeważnie ma kanaliki zabezpieczające płytę główną przed zalaniem klawiatury (przetestowałem organoleptycznie). Do tego jak poprzednik wspomniał nietuzinkowe materiały, zaiwasy nie do zniszczenia i rama ze stopu magnezu. Osobiście polecam szukać w tej cenie T400 lub T410 przy odrobinie szczęścia się uda niezły model wyrwać. R to są trochę "kastraty" ale nadal solidne maszyny.
  • #6 14373993
    luqoo
    Poziom 14  
    T410 odpada, modele ze słabą baterią, zostaje T400, ale nie znalazłem na allegro sprzedawcy solidnego w 100% pozytywami, więc jest ryzyko, a wolałbym sobie je darować, do Della jestem przychylniej nastawiony, znalazłem sprzedawcę który ma 100% pozytywów i ani jednego negatywa, na dodatek sprawdziłem ostatnio 2 jego komentarze i było odnośnie właśnie tych laptopów, pozytywne, Dell mi się bardziej podoba, bo ma 4 porty USB, jest lżejszy i wyświetlacz niby lepszy, czy zrobiłbym bym sobie dużą krzywdę gdybym wybrał Della ?
  • #7 14374064
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Miałem kilka Delli w ręku, są masywne, ciężkie i ewentualne części do nich są masakrycznie drogie.
    Ostatni mój Dell w firmie był dość wypieszczony a mimo to klawiatura "gubiła" nieustanie wciskane litery w sposób losowy, niewiele używany dysk zaczynał się buntować i nieraz laptop wymagał kilku restartów by ruszyć.
    Do tego czytnik DVD typu połykacz płyt nie za bardzo chciał czytać płyty a niektóre wprost niszczył, poszukiwałem zamiennika na Allegro ale ceny przerażały, nowy czytnik zewnętrzny na USB był wielokrotnie tańszy niż używany wewnętrzny do Della.
    Z własnego doświadczenia nie podzielam zdania że laptopy Della są warte zakupu.
    Pozdrawiam
  • #8 14374123
    bloodyman
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    weź ThinkPada. miałem jeden (r60) i żałuję że sprzedałem. Postawił bym linuxa i komputer chodziłby do tej pory.... życie uczy by nie sprzedawać thinkpadów.
  • #9 14374310
    luqoo
    Poziom 14  
    A macie jakiś zaufanych sprzedawców nie koniecznie z allegro, żeby tego T400 dostać ? może jakieś inne sklepy ?

Edit:
    Na razie pasuje z zakupem, dzięki wszystkim za dobre rady i pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje laptopa poleasingowego do 620 zł, z wymaganiami dotyczącymi matrycy 14-15 cali, procesora Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM, matowej matrycy LED, dedykowanej lub zintegrowanej karty graficznej, czytnika kart pamięci, podświetlanej klawiatury oraz sprawnej baterii. W dyskusji polecane są laptopy marki Lenovo, szczególnie z serii ThinkPad, które charakteryzują się solidną konstrukcją, matowymi matrycami oraz dodatkowymi funkcjami zabezpieczającymi. Użytkownik rozważa również modele Dell, ale otrzymuje ostrzeżenia o ich wadach, takich jak ciężar, drogie części zamienne oraz problemy z jakością. Ostatecznie użytkownik poszukuje zaufanych sprzedawców, aby znaleźć odpowiedni model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA