logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei G630-U20 - Użycie smartfona jako modem do Internetu

t.marynski 29 Sty 2015 08:00 3555 9
REKLAMA
  • #1 14379283
    t.marynski
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Po podłączeniu smarta do komputera jest dosłownie taka sama sytuacja jak w przypadku modemów USB tejże firmy. Uruchamia się instalator mobilepartner.
    Niestety po zainstalowaniu Mobile Partnera i sterowników komputery PC go nie widzą. Nie ma nazwy sieci, zasięgu i możliwości podłączenia. Próbowałem na WindowsXP, 7 i 8 no i wczoraj na nowym Win10. Nic.

Posiadam internet w Play i jako modem używam właśnie tego Huawei. Jedyny sposób w jaki mogę się połączyć to stworzenie punktu WIFI w smartfonie, nadanie hasła, zabezpieczenie WPA2 i wtedy mogę stacjonarką i laptopami łączyć się z internetem. Chciał bym łączyć się nie przez WIFI lecz przez kabel USB. Jest na to jakiś sposób?

Próbowałem już z:
    * HIsuite
    * ActiveSync4.5

W telefonie podczas podłączania widnieją trzy opcje. MTP, PTP i zwykłe SD. Nie ma podłącz jako modem.
    Próbowałem różnych opcji i pojawiło mi się nowe urządzenie w menedżerze urządzeń "windows mobile based internet sharing device"
    Niestety jest bez sterownika a samo znalezienie w internecie pod to sterownika graniczy z cudem.

Wszystkie opcje sprawdzałem w różnych opcjach tj. z debugowaniem, bez debugowania itp. itd. HIsuite łączy telefon z PC przez WIFI i USB lecz nie ma tam opcji POŁĄCZ Z INTERNETEM. Brak mi słów już. Gdy ktoś będzie to kiedyś czytał w poszukiwaniu informacji przed zakupem jakiegoś smarta to niech sobie Huawei daruje! Gorszego bubla programowego nie ma na świecie! Naprawdę! Zrootowanie to był jeden koszmar. Teraz drugi bo internet możemy mieć tylko przez WIFI. Jakaś "Chińska" paranoja. Oczywiście wszystkie sterowniki itp. w systemie mam od ADB począwszy na PTP/MTP skończywszy.
  • REKLAMA
  • #2 14379421
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Zobacz w telefonie ustawienia --> sieci ... --> i tam powinna być opcja udostępniania internetu (Tethering i przenośny hotspot).
    Aby było udostępnianie po USB musi być podpięty kabel, możesz przez WIFI, ewentualnie bluetooth.

Nie spotkałem się jeszcze w żadnym telefonie na Androidzie aby była do wyboru opcja podłączenia jako modem, w tym OS jest troszkę inaczej.
  • REKLAMA
  • #3 14379481
    t.marynski
    Poziom 17  
    Tethering jest i uaktywnia się po podłączeniu USB lecz na tym koniec. HIsuite go widzi lecz nie mam gdzie dodać APN i nr.tel. (*99#) bo nawet w Windows z ust. sieci system nie widzi jakiegokolwiek modemu.
  • REKLAMA
  • #4 14379602
    blekis
    Poziom 27  
    W przypadku połączeń telefonów na androidzie nie wpisujemy takich danych...nie tworzymy połączeń.
    To działa tak że podpinasz telefon, uruchamiasz udostępnianie i w komputerze ma działać.
    Telefon jest jak by cały czas połączony z internetem, i nie trzeba tego w żaden sposób inicjować.
    Wspomniałeś że masz w komputerze wifi...może udostępnij sobie w ten sposób.
    Omijasz ewentualny problem z sterownikami na komputerze/laptopie.
  • #5 14382543
    t.marynski
    Poziom 17  
    blekis napisał:
    uruchamiasz udostępnianie
    Gdzie to zrobić w G630-U20?
    blekis napisał:
    Wspomniałeś że masz w komputerze wifi...
    Stara karta WIFI a w nową do stacjonarki nie chcę inwestować. Za wolne łącze i bardzo dużo problemów z kartą RaLinkTurbo.
  • REKLAMA
  • #6 14382721
    blekis
    Poziom 27  
    W telefonie wybieramy: ustawienia --> sieci zwykłe i bezprzewodowe --> więcej -->tethering i punkt dostępu --> tu powinieneś mieć do wyboru: USB, przenośny punkt wifi, ustawienia przenośnego punku ..
    Przynajmniej tak powinno to wyglądać.
  • #7 14382750
    t.marynski
    Poziom 17  
    I tak też jest. Tethering włączony. Powiązano z USB ale PC nic nie widzi. Nie ma modemu, w ustawieniach sieciowych nic.
  • #8 14389799
    blekis
    Poziom 27  
    Bo modemu nie będzie.
    Po podłączeniu po usb, sprawdź czy nie ma jakichś nierozpoznanych urządzeń.
  • #9 14389828
    t.marynski
    Poziom 17  
    Są, MTP, PTP lub AndroidDevice. Wszystkie zainstalowane i mają sterowniki. Próbuję ustawić Windows tak by znalazł jakiekolwiek urządzenie sieciowe i nic.
  • #10 16330002
    rehcab
    Poziom 1  
    Witam, połączenie się z internetem przez smartfon jest bardzo proste. Generalnie sprowadza się do podłączenia smarta do peceta i włączenia tetheringu przez usb. Powinna się wtedy włączyć sieć pod tytułem Publiczna/Internet. Jeśli się jenak nie pojawi, postępujemy, jak poniżej.

UWAGA nr 1: Użytkownicy urządzeń innych niż Huawei powinni poszukać sterowników odpowiednich dla swojego modelu. Sterowniki mogą być z instalatorem lub bez, dlatego podaję obie metody :) )

1. Najpierw musimy zainstalować sterowniki modemowe Huawei.

UWAGA nr 2: Najlepiej ściągnąć pliki w postaci instalatora (plik .exe), bo wtedy oszczędzimy sobie kombinacji w Menedżerze urządzeń.
    Ściągamy paczkę zip i rozpakowujemy ją do dowolnego folderu na dysku (trzeba zapamiętać jego nazwę). W przypadku instalatora uruchamiamy go i postępujemy według wskazówek, a następnie przechodzimy od razu do pkt. 5. W przypadku plików "luzem" przechodzimy do poniższych kroków.

2. Następnie podłączamy smartfona do peceta i czekamy, aż system skończy automatyczną instalację sterowników.

3. Wywołujemy okno Menedżera urządzeń. Na samej górze drzewa urządzeń powinna widnieć pozycja: Inne/nieznane urządzenie -> Nieznane urządzenie (lub podobna). Klikamy ją dwukrotnie i wybieramy Sterownik -> Aktualizuj sterownik. W nowym oknie klikamy na "Przeglądaj mój komputer..." i w następnym "Przeglądaj", po czym wskazujemy lokalizację folderu z poprzednio rozpakowanymi sterownikami. System powinien znaleźć teraz i zainstalować sterownik. W takim wypadku przechodzimy do punktu 4.. Jeśli Windows nie znajdzie sterownika, wracamy do okna "Przeglądaj mój komputer" i wybieramy pozycję "Pozwól mi wybrać sterownik", następnie "Z dysku" i wskazujemy plik sterownika w rozpakowanym folderze.

4. Po pomyślnym zainstalowaniu sterownika zamykamy Menedżer urządzeń.

5. Wywołujemy okno Centrum sieci i udostępniania i sprawdzamy, czy pojawiła się nowa sieć pod tytułem Publiczna. Jeśli nie, to odłączamy i ponownie podłączamy smartfona i włączamy tethering (rozłącza się automatycznie po odłączeniu smartfona od peceta).

6. Gotowe!

Miłego surfowania ! :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z użyciem smartfona Huawei G630-U20 jako modemu USB do połączenia z internetem. Po podłączeniu telefonu do komputera i uruchomieniu tetheringu, komputer nie rozpoznaje urządzenia jako modemu, co skutkuje brakiem możliwości połączenia. Użytkownik próbował różnych systemów operacyjnych (Windows XP, 7, 8, 10) oraz aplikacji (HIsuite, ActiveSync 4.5), ale nie udało się skonfigurować połączenia. W telefonie dostępne są opcje MTP, PTP i SD, ale brak opcji "podłącz jako modem". Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień tetheringu w telefonie oraz instalację odpowiednich sterowników modemowych Huawei. Wskazówki obejmują również możliwość korzystania z połączenia Wi-Fi jako alternatywy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA