logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Huawei E5, by działał bez podłączenia do komputera?

Reevers 19 Gru 2010 17:11 15477 17
REKLAMA
  • #1 8888629
    Reevers
    Poziom 10  
    Witam.Mam problem z internetem,mam modem USB z WLAN Huawei E5 Blueconnect Gdy podlaczam go do komputera internet dziala a po odlaczeniu usb od komputera nie dziala a powinien.Jak go skonfigurować aby dzialal po odlączeniu od komputera prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 8888932
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Dobrze zrozumialem? Jesli odlaczysz modem od zrodla zasilania to przestaje dzialac?
  • #3 8889045
    Reevers
    Poziom 10  
    gdy odłączam modem od komputera internet sie rozłącza .
  • #4 8889360
    $Przemek$
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Ekhmm, bezprzewodowo to ten modem łączy się z siecią, ale z komputerem bezprzewodowo nie działa.
    Nie wiem dlaczego twierdzisz, że powinien.

Podczas korzystania z internetu modem musi być cały czas podłączony. Nie ma innej opcji.
  • #5 8889781
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    A właśnie że powinien działać bo ma baterię.
  • REKLAMA
  • #6 8890644
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    Ocena: 225
    A czy łączysz się poprzez Wi-Fi z routerem?
  • REKLAMA
  • #7 8890941
    spoko_janko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    ociz napisał:
    A właśnie że powinien działać bo ma baterię.

A sprawdzałeś w jakim stanie jest (o ile w środku wogóle jest) owa bateria ? ;)
  • #8 8892624
    Reevers
    Poziom 10  
    Bateria jest naladowana .Na odwrocie jest klucz ale niewiem gdzie go wpisac moze wiecie to powiedzcie.
  • #9 8895409
    spoko_janko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    A sprawdzałeś w instrukcji /user manual'u ?
    Modem USB to modem USB, musi siedzieć w USB, by nie musiał siedzieć w porcie musisz mieć dwie rzeczy:
    router WLAN i kartę do WiFi w komputerze /laptopie

Skoro chcesz bezprzewodowo z komputerem tego używać (jeśli posiadasz nie tylko modem ale też i router WLAN, bo sam modem bez kabelka nie zadziała) - posiadasz WiFi w komputerze ?

Więc albo skombinujesz sobie router WLAN do tego albo używasz kabla USB.

http://blog.brightpointuk.co.uk/installing-huawei-e5832-imo-usb-3g-modem-windows

http://apps.era.pl/productApp-web/user/jsp/pr..._details.jsp?market=P&type=all&productId=1497
  • REKLAMA
  • #10 8950305
    Bags_Bunny
    Poziom 11  
    Huawei E5 ma dwa tryby działania.
    Może być bezprzewodowym routerem, tak jak modele E5830 oraz E585, a także zwyczajnym modemem USB (tak, jak np. model E220).
    Zasilany może być z akumulatorka lub poprzez USB.
    Tyle teorii.

W praktyce oznacza to, że (jak przypuszczam) jeśli nawiążesz połączenie z internetem w trybie modemu USB i odłączysz modem od kompitera, to połączenie zostanie zerwane.

Podejrzewam, że musisz najpierw połączyć się z nim przez Wi-Fi, a następnie wejść na stronę z konfiguracją (jak w większości routerów - tutaj są zrzuty ekranu i dodatkowy opis: http://www.reghardware.com/2010/02/04/review_3g_modem_huawei_e5/page2.html ) i tam skonfigurować połączenie 3G.
  • #11 8991521
    niedzwiadek80
    Poziom 1  
    kod który masz z tyłu użądzenia musisz podać po wyszukaniu sygnału tego modemu, jest to klucz dostępu do sygnału. a sygnał z modemu szukasz w taki sam sposób jakim szukasz dostępne sieci pezprzewodowe, pod warunkiem że masz wifi
  • #12 9454879
    sq2jar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tak, mnie też ciekawi brak możliwości pracy tego urządzenia z komputerem po WiFi. 4 komputery różne modele WiFi i nie chce pracować !

Pracuje tylko z telefonami oraz Ipad, Iphon`e
    z komputerami PC nie chce :(
  • #13 9522345
    papyk
    Poziom 11  
    Mialem taki sam problem co kolega Reevers. Problemem byly ustawienia protokolu TCP/IP a konkretnie staly adres serwera DNS. Po zaznaczeniu opcji automatycznego uzyskiwania adresu DNS i adresu IP internet po WIFI smiga az milo :). Przepraszam ze odswierzam temat ale sam nie moglem znalezc zadnego rozwiazania w internecie wiec moze to sie komus przyda :).
  • #14 9522367
    sq2jar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    U mnie zakończyło się serwisem!
    Nawet wgranie oryginalnego softu nie pomogło.
    Wymiana na nowy pomogła bez kłopotu od pierwszego odpalenia.

Trafił się "feler"
  • #15 9537401
    Darek0106
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    $Przemek$ napisał:
    Ekhmm, bezprzewodowo to ten modem łączy się z siecią, ale z komputerem bezprzewodowo nie działa.
    Nie wiem dlaczego twierdzisz, że powinien.

Podczas korzystania z internetu modem musi być cały czas podłączony. Nie ma innej opcji.

Nie wypowiadaj się jeżeli nie masz pojęcia, o który chodzi. Ten router ma wbudowane WiFi 802.11 b/g na 5 komputerów.

Ten router ma problemy z softem. Sam też miałem różne dziwactwa i zacząłem nawet szukać możliwości przepachowania na inny soft ale pomogło wystartowanie (parokrotne- jeden raz nie skutkuje) na nowo z przywróceniem ustawień fabrycznych i z wyjętym akumulatorem. Im więcej się w nim zmienia tym bardziej głupieje. Spokojnie, po kroczku i za każdym razem "zastosuj". On ma dużo możliwości ale nie polecam ich używać. Żadnych nowych profili itp. Wyzerować, zrestartować i powolutku ustawić to, co niezbędne. WiFi chodzi. Jak coś to pytać.
  • #16 9553205
    emilex
    Poziom 11  
    Witam

Przyłącze się do tematu :D

Otóż posiadam ww. modem z wbudowanym routerem wifi.

Mam następujący problem. Czasami zdarza się podczas normalnej pracy (komputer ma połączenie z urządzeniem i działa normalnie internet), kiedy podejdę do urządzenia i wcisnę przycisk z boku, aby uaktywnił się wyświetlacz, to niestety nie ma żadnej reakcji. Jeżeli wcisnę przycisk wyłączania nie wiem czy urządzenie się wyłączyło ze względu na brak widocznego komunikatu na wyświetlaczu. Po ww. sytuacji nie mogę ponownie włączyć urządzenia. Skutkuje wyjęcie baterii na chwilę i ponowne jej włożenie.

Czy myślicie, że należy udać się z nim na gwarancji, czy raczej problem leży po prostu w jego nie dopracowanym sofcie (zawieszanie się urządzenia).

Tak poza tym internet chodzi na nim bez zarzutów do tej pory.

Z góry piękne dzięki za sugestie.

Pozdrawiam
  • #17 9942400
    mikkel_pl
    Poziom 10  
    Temat z konca maja ale szukałem pewnych informacji i google go wskazał. Posiadam E5 od Huawei'a ale nie jestem zadowolony z nabytku (mam go juz ponad pol roku). O ile sam zamysl urzadzenia jest fantastyczny tak jego niezawodnosc... no coz, daje wiele do zyczenia. Moj egzemplarz w serwisie byl juz 3 razy. Objawy podobne do tych ktore przedstawil kolega przede mna. Nagle modem sie wylacza i jedynym rozwiazaniem jest wyciagniecie baterii. I tak w kolko. Dwa razy wymieniali mi juz plyte glowna w urzadzeniu. Po ostatnim serwisie (jakis tydzien temu) dziala dobrze. Za pierwszym razem dzialal dobrze przez ok 2 tygodnie.....

Nie polecam tego urzadzenia z reszta i tak juz go bodajze nie ma w ofercie operatora.

Pozdrawiam!
  • #18 9953878
    uchonos
    Poziom 11  
    zgadzam sie z Przemkiem, a jaką taryfę masz w blueconnecie, czy polecasz tę sieć? czy lepiej orange free brać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z modemem USB Huawei E5, który działa tylko po podłączeniu do komputera, a po odłączeniu nie łączy się z internetem. W dyskusji wyjaśniono, że modem ten może działać jako bezprzewodowy router, ale wymaga odpowiedniej konfiguracji. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić stan baterii, połączenie Wi-Fi oraz skonfigurować modem przez stronę administracyjną. Wskazano również na możliwość problemów z oprogramowaniem oraz konieczność automatycznego uzyskiwania adresu DNS. W przypadku dalszych problemów, niektórzy użytkownicy zalecają serwisowanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA