logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo MK3 2.0 TDCi 2004 – rozrusznik kręci, bendiks nie zawsze zazębia

yakuza99 29 Sty 2015 21:04 2232 6
REKLAMA
  • #1 14381667
    yakuza99
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam, mam problem z odpaleniem mojego Forda Mondeo MK3 rocznik 2004 2.0 Diesel 130KM sytuacja wygląda tak że słychać jak kręci się rozrusznik i momentami bendiks wyskoczy i silnik zacznie kręcić czasami a nie i znów słychać sam rozrusznik.
    W rozruszniku wymieniony został owy bendiks na nowiutki oraz szczotkotrzymacze.
    Czy cewka też może mieć tu jakiś wpływ na to ? a jeśli nie to co może być przyczyną ? prosiłbym szybką o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14381716
    jarekautomotor
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Rozrusznik do sprawdzenia
  • REKLAMA
  • #3 14381796
    roman2361
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Kolega jarekautomotor dobrze radzi.
  • #4 14381948
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Dla wszelkiej pewności, poluzował bym śruby rozrusznika, wyśrodkował go i dokręcił.

Z tego co pamiętam w renault spotkałem się z tym ze taki zabieg był konieczny bo też nie wrzucało bendixu i silnik nie kręcił, mimo iż rozrusznik pracował.
  • REKLAMA
  • #5 14381992
    thumbs
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Po wykręceni rozrusznika sprawdź zęby na kole zamachowym. Miałem taki przypadek że ścięło zęby na kole zamachowym na odcinku 15 cm obwodu. Musisz kogoś poprosić żeby ci kręcił wałem a ty oglądaj zęby na kole.
  • REKLAMA
  • #6 14382007
    yakuza99
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    domex32 napisał:
    Dla wszelkiej pewności, poluzował bym śruby rozrusznika, wyśrodkował go i dokręcił.

Z tego co pamiętam w renault spotkałem się z tym ze taki zabieg był konieczny bo też nie wrzucało bendixu i silnik nie kręcił, mimo iż rozrusznik pracował.

dzieki za podpowiedz kolego jeszcze sprobuje to zrobic co podpowiedziałes i dam znac czy pomogło :)
  • #7 14383851
    kamiloooxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 48
    Sprawdź zęby na kole zamachowym tak jak kolega wyżej radzi. Jeśli wina będzie tylko w rozruszniku to najprawdopodobniej automat który ma za zadanie wysunąć bendix nadaje się do wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z rozruchem Forda Mondeo MK3 z 2004 roku, 2.0 Diesel 130KM. Rozrusznik kręci, ale bendiks czasami nie wyskakuje, co uniemożliwia uruchomienie silnika. Wymieniono bendiks i szczotkotrzymacze. Użytkownicy sugerują sprawdzenie rozrusznika, poluzowanie i wyśrodkowanie jego śrub, a także kontrolę zębów na kole zamachowym, które mogą być uszkodzone. W przypadku problemów z rozrusznikiem, zaleca się wymianę automatu odpowiedzialnego za wysuwanie bendiksu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA