logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 6N2P 6P14P - Pytania odnośnie realizacji projektu.

IronReiker 29 Sty 2015 21:51 2787 13
REKLAMA
  • #1 14381885
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Mam kilka pytań w związku z problemami które napotkałem podczas instalowania wzmacniacza w wykonanej wcześniej obudowie.

1) Nie mogę sobie poradzić z ekranowaniem transformatora sieciowego. Został on zainstalowany w dość niefortunny sposób względem transformatorów głośnikowych. przydźwięk sieci jest makabryczny. Po podpięciu identycznego trafa poza obudową przydźwięk nie występuję. Zastanawiam się czy nie zrezygnować z instalowania transformatorów zasilających w obudowie na rzecz oddzielnej skrzynki, która znajdowałaby się np pod stolikiem na wzmacniacz??

transformatory głośnikowe nie stykają się z obudową ( są przyklejone)

2) czy nasycenie transformatora głośnikowego zawsze wiąże się ze spadkiem prądu przez niego płynącego??
  • REKLAMA
  • #2 14381928
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 88
    Obróć transformator sieciowy o 90 stopni w poziomie. Obecne ustawienie względem transformatorów głośnikowych jest najgorsze z możliwych.
  • #3 14382012
    IronReiker
    Poziom 23  
    Chciałem to zrobić ale trafo jest przyklejone, i nie mam pojęcia czym :-\ wygląda na akryl bądź epoksyd. Próbowałem je oderwać, mam wrażenie że prędzej wytargam blaszki w rdzeniu.
  • REKLAMA
  • #4 14382842
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2999
    Jeśli transformatory glosnikowe też jest przyklejony, można spróbować ekranować sieciowy transformator materiałem z żelaza.
  • #5 14383602
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Ocena: 158
    IronReiker napisał:
    Chciałem to zrobić ale trafo jest przyklejone, i nie mam pojęcia czym :-\ wygląda na akryl bądź epoksyd. Próbowałem je oderwać, mam wrażenie że prędzej wytargam blaszki w rdzeniu.

To go wytnij wraz z kawałkiem blachy, a potem zamontuj wszystko poprawnie w nowym już chassis, względnie na starym po załataniu dziury :lol: Z tego co pisałeś na początku - nie Ty budowałeś tego knota, lecz musiałeś go od kogoś nabyć. Czy tylko jak odnoszę wrażenie (także za sprawą owego pętackiego prostownika z lampami PY88 pozbawionymi jakiegokolwiek zabezpieczenia kominków na których występuje przecież pełne napięcie wyprostowane 250V, że jego wykonawcą jest koleś którego nierzadką wizytówką bywają wciśnięte w przerażającego pająka poklejonego termotopliwym glutem toroidy pomalowane na porażający cytrynowy kolor? Nieszczęśliwie tak się złożyło, że ów gościu nosi dokładnie to samo imię i nazwisko co ja, 8-O :evil: że aż na Triodzie musiałem się z tłumaczyć z nie swojej partaniny :oops:
    A. i jeszcze na początku pytałeś o to co się dzieje w transformatorze głośnikowym w stanie nasycenia. Nie, nasycenie transformatora nie powoduje spadku prądu stałego jaki przez niego płynie. Skutkiem są natomiast zniekształcenia wzmacnianego sygnału, zwłaszcza na niskich częstotliwościach. A na jakiej podstawie podejrzewasz że transformatory mogły się nasycić? Niestety światło pada tak że nie widzę, czy transformatory głośnikowe mają w rdzeniu szczelinę, czy też nie, a może osłonięto je jakąś blachą i szczeliny nie widać. Jeżeli tfu!rca nie znał podstawowej zasady o jakiej posał AnTech - nic by mnie już nie zdziwiło.
  • #6 14383828
    IronReiker
    Poziom 23  
    Wzmacniacz buduję dla znajomego z tym że chassis, jego wykonanie i montaż traf to jego działka. Właściwie miał tylko wyciąć otwory a nie je montować.

Mostek jest na lampach i 2 szybkich diodach, docelowo będą cokoły i siatkowy ekran do nich.

Transformatory mają szczelinę w postaci 2 arkuszy tektury. Objemka została zagięta do środka i jest to jedyna modyfikacja trafa głośnikowego.

W momencie wystąpienia zniekształceń spada prąd płynąć przez lampę.

Trafo udało się mi odkleić przy pomocy karton-gipsu i palnika, tak wie zostało mi tylko zabezpieczyć doczepy i ustawiać trafa.
  • REKLAMA
  • #7 14384101
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    IronReiker napisał:
    Wzmacniacz buduję dla znajomego z tym że chassis, jego wykonanie i montaż traf to jego działka. Właściwie miał tylko wyciąć otwory a nie je montować

No to dobrze że się udało odkleić transformator, bo skoro jest jak piszesz - to w razie niepowodzenia jedyną sensowną poradą było pójść do znajomego z mordą i zażądąć aby wypił to piwo, które Tobie nawarzył :evil:

Cytat:
    Mostek jest na lampach i 2 szybkich diodach, docelowo będą cokoły i siatkowy ekran do nich

W takim razie zupełnie nie rozumiem po co taki bida-lampowy prostownik. Ani to retro, ani też zalet w porównaniu ze zwykłym krzemowym mostkiem nie wykazuje. Albo ma się transformator z podwójnym uzwojeniem anodowym i stosuje się lampę, w danym wypadku najlepiej EZ81, albo nie - i wtedy stosuje się półprzewodnikowy mostek.
    Cytat:
    W momencie wystąpienia zniekształceń spada prąd płynąć przez lampę.

To istotnie świadczy o przesterowaniu, ale nie transformatora lecz lampy końcowej. W momencie przesterowania pojawia się prąd siatki sterującej, kondensator sprzęgający ładuje się tak że siatka uzyskuje średni ujemny potencjał względem masy (a tym samym bardziej ujemny potencjał względem katody) i średni prąd lampy maleje. Takie zjawisko występuje bądź przy niedopasowaniu lampy do obciążenia (zbyt mała Ra) bądź przy zbyt niskim napięciu zasilającym siatkę ekranującą lampy końcowej. Kawałek schemaciku, ze wskazaniem na obwód zasilania tej siatki poproszę.
    Cytat:
    Trafo udało się mi odkleić przy pomocy karton-gipsu i palnika, tak wie zostało mi tylko zabezpieczyć doczepy i ustawiać trafa

I sprawdzić uważnie czy aby izolacji uzwojeń tym palnikiem nie popaliłeś.
  • #8 14385583
    IronReiker
    Poziom 23  
    Trafa ułożone jak należy. praktycznie 0 przydźwięku. Palnikiem nagrzewałem chassis a trafa osłonięte karton-gipsem. Zabuduję sie trafa czymś estetycznym i będzie cacy.

Dlaczego dwie lampy. Odpowiedz jest prosta. Myślałem ze to duodiody :-/.

Transformatory pozyskane z radia saba freudenstadt 9. uruchamiany zgodnie z opisem na stronie http://skarabo.net/sid-21-se.htm
    Prąd na anodzie pentody to 46-48 mA napięcie 265v
    Prąd na anodzie triod to ok 1 mA a napięcie 130 do 140 v.
    Wzmacniacz działa w trybie triodowym. posiadam 4 komplety lamp i na wszystkich występuje to samo. Nie pamiętam jaki prąd płynie przez r8 a sfajczyłem multimetr. Zwiększe jego wartość o ok 20 % i zobaczę co się dzieje.

Dodano po 21 [minuty]:

po zmianie R8 z 500 na 600 ohm brak słyszalnej różnicy.
  • #9 14386649
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    IronReiker napisał:
    Dlaczego dwie lampy. Odpowiedz jest prosta. Myślałem ze to duodiody :-/.

Ano niestety. Duodiod prostowniczych z rozdzielonymi katodami (jakie bylyby niezbędne do zestawienia mostka) w novalu nie produkowano. I tak zresztą lampowy mostek jest mało sensowny, z uwagi na duże straty napięcia na połączonych w szereg diodach. Do tego jeszcze zastosowane diody usprawniające PY88 zużywają dużą moc na żarzenie (9W na jedną lampę), z uwagi na wysokonapięciową izolację katody, niepotrzebną w tym zastosowaniu. Dedykowane diody prostownicze PY82, legitymujące się zbliżoną obciążalnością zadowalają się mocą rzędu 6W na lampę, to samo można powiedzieć i o wspomnianej duodiodzie EZ81 BTW: z czego żarzysz te diody? Mam nadzieję że nie bezpośrednio z sieci, np. przez szeregowy kondensator?
    Cytat:
    Transformatory pozyskane z radia saba freudenstadt 9.

Wypijmy żałobnego kielicha i zapalmy świeczkę ku pamięci radia. [*] Ostatni punkt regulaminu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2373649.html się kłania. Można było kupić wpółcześnie na podobne cele produkowane transformatory, np. TGL 5/001 oraz TSL 65/001, a nawet TSL 90/001 gdy się chce zastosować lampę prostowniczą.
    Cytat:
    Wzmacniacz działa w trybie triodowym.

I wszystko jasne. Tryb triodowy w tego rodzaju sprzęcie zdaje się psu na budę. Lampa w tym trybie wymaga wysokiego napięcia sterującego, tak że nietrudno doprowadzić do przesterowania wejścia stopnia mocy co skutkuje pojawieniem się prądu siatki. Zwłaszcza jak się niepotrzebnie duży R8 zastosuje - czy to ma być gitarowiec SE? :D Zastosuj tryb pentodowy, i zmniejsz R8 do max. 100Ω albo zupełnie go wywal. Powtarzać się więcej nie zamierzam, polecam zapoznać się z sąsiednim, bliźniaczym tematem.
  • REKLAMA
  • #10 14386787
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 508
    Tomek Janiszewski napisał:

Ano niestety. Duodiod prostowniczych z rozdzielonymi katodami (jakie bylyby niezbędne do zestawienia mostka) w novalu nie produkowano.

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_412a_rectifier.html
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/131/6/6754.pdf
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/087/2/26Z5W.pdf
  • #11 14387222
    IronReiker
    Poziom 23  
    Dzieki za info o mostku. Diody są żarzone z osobnego trafa. Na chwilę obecną używam zwykłego mostka. Znajdę coś bardziej sensownego tak jak sugerujesz.

Transformatory zasilające i głośnikowe miałem za bezcen można powiedzieć. Za 4 komplety 120 zł z wysyłką.

Wzmacniacz ma być do użytku domowego, dlatego tryb triodowy. Przestawię na pentodowy przez 500 ohm i zobaczę co i jak.

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Zastosowałem sie do wskazówek. Tryb pentodowy mam wrażenie że nie gra tak czytelnie. ale co ja tam wiem, uszy podeptane przez słonia :-)

We wcześniejszym poście wprowadziłem w błąd pierwotnie r8 był 100 następnie 500 i 600. Dużych różnic brak.
  • #12 14461414
    IronReiker
    Poziom 23  
    Dzieki wskazówkom wzmacniacz gra jak należy. Niestety osoba dla której go zrobiłem nie była zadowolona i stwierdziła że go nie chce w winiku czego jestem jego szczęśliwym posiadaczem. Doczekał sie przełączalnia trybów pracy z triodowego na pentodowy i ultralinearny.

Napotkałem kolejny problem mianowicie dobór impedancji kolumn. Oryginalnie radio posiadało 2 głośniki 5 ohm połączone równolegle plus możliwość dołączenia kolejnej zewnętrznej kolumienki( niestety nie potwierdzone w 100%).

Jest jakaś prosta metoda na potwierdzenie tego parametru i doboru optymalnego oporu kolumn??
  • #13 14505275
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    IronReiker napisał:
    dobór impedancji kolumn. Oryginalnie radio posiadało 2 głośniki 5 ohm połączone równolegle plus możliwość dołączenia kolejnej zewnętrznej kolumienki( niestety nie potwierdzone w 100%).

Jest jakaś prosta metoda na potwierdzenie tego parametru i doboru optymalnego oporu kolumn??

Tu jest elementarz:
    http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/trafa/trans7/trans.htm
    Wprawdzie mowa jest tam o gitarowcach SE, ale wszystko co napisano odnośnie transformatorów ma charakter uniwersalny. W szczególności - metodyka postępowania z transformatorem o nieznanych parametrach, w celu określenia przekładni i tym samym optymalnego doboru obciążenia do danej lampy.
  • #14 14508322
    IronReiker
    Poziom 23  
    Bardzo przydatne. Dla zabezpieczenia puściłem przez żarówkę o małej mocy. Kolejny problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z ekranowaniem transformatora sieciowego w wzmacniaczu opartym na lampach 6N2P i 6P14P, co prowadziło do znacznego przydźwięku sieciowego. Po sugestiach dotyczących obrócenia transformatora oraz zastosowania materiału ekranowego, udało mu się poprawić sytuację. Wzmacniacz został zbudowany dla znajomego, a użytkownik zajął się montażem transformatorów. Po kilku modyfikacjach, w tym zmianie wartości rezystora R8, wzmacniacz działał poprawnie, a użytkownik rozważał dobór odpowiedniej impedancji kolumn głośnikowych. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zastosowaniem diod prostowniczych oraz ich wpływem na wydajność wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA