logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja świetlna w zakładzie produkcyjnym - jaki kabel i sposób montażu?

lucky_luke85 31 Sty 2015 10:53 942 3
REKLAMA
  • #1 14386299
    lucky_luke85
    Poziom 1  
    Witam
    To mój pierwszy post,więc jeśli pomyliłem działy to proszę o przeniesienie do odpowiedniego.
    Temat wygląda tak.
    Posiadam świeżo wybudowany budynek z przeznaczeniem na zakład obróbki (kamień,szkło). Docelowo będą tam chodziły maszyny od ok 7 kw do 32 kw max,ale tą instalację będzie robił jakiś fachowiec,ale to najprędzej w połowie roku. Do tego czasu będę sam wykańczał pomieszczenie,malowanie itd. Tynki już są więc instalacja "na zewnątrz" bez kucia itd
    Chciałem zrobić sobie już tam oświetlenie,żeby cokolwiek robić wieczorami wiadomo bez świata się nie da. Pomieszczenie ogólnie (do murłatów) ma 4 m wysokości.
    10 m długości i 8,5 m szerokości. Myślałem nad oświetleniem typowym czyli podwójne oprawy świetlówki 120 cm długie 35 albo 45 (x2).
    Maszyny będą stały wzdłuż ścian (po dł.10m) i tak też chciałem powiesić lampy o 4 komplety na stronie czyli 8 na całość.
    Teraz pytanie. Jaki kabel do tego użyć? czy puścić kable w rurkach czy "luzem" na ściane ? myślałem żeby zrobić włączanie 1 włącznik = 2 komplety,czyli razem 4 włączniki.
    Jeszcze pytanie- czy polecacie powiesić lampy na łańcuchach czy jakieś lepsze rozwiązania są?? jestem laikiem odnośnie "prądu" dlatego takie głupie pytania zadaję,ale jak to mówią kto pyta nie błądzi,
    Będę wdzięczny za info,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14386364
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    Wartości oświetlenia wskazują normy. Do nich trzeba dobrać źródła światła i oprawy tak by nie było za ciemno i by barwa nie męczyła.
    Oczywiście finalnie zawsze można doświetlić indywidualnie każde stanowisko pracy.
    Pamiętaj o oświetleniu ewakuacyjnym.
    Lampy powinno się wieszać na dwóch łańcuszkach lub na sztywno do konstrukcji.
    Kabel standardowo 3 x 1,5mm2, warto podłączać lampy na przemian fazami i wtedy główny kabel 5 x 1,5mm2.
    Powinieneś też wykonać pomiary przeciwporażeniowe i oświetlenia.
  • REKLAMA
  • #3 14387270
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1552
    lucky_luke85 napisał:
    Posiadam świeżo wybudowany budynek z przeznaczeniem na zakład obróbki (kamień, szkło).

Więc będzie się chyba pylić. Jeśli tak to co za tym idzie instalacje wykonać jako IP 54. Chodzi o puszki, wyłączniki, gniazda, oprawy oświetleniowe.
  • #4 14387788
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4801
    lucky_luke85 napisał:

Chciałem zrobić sobie już tam oświetlenie,
    ...
    jestem laikiem odnośnie "prądu"

To może zajmiesz się leczeniem zębów w wolnych chwilach?
    Dyletantom nie pomagamy, to nie jest zajęcie dla nich bezpieczne. Temat zamykam.
REKLAMA