logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować samolot RC do 250 zł – wybór zestawu, przeróbka, elektronika

czarek400 31 Sty 2015 17:32 4926 6
REKLAMA
  • #1 14387903
    czarek400
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam.
    Nie bardzo orientuje się, gdzie wstawić ten post, więc proszę moich kolegów o to, żeby przenieśli mój artykuł w odpowiednie miejsce.
    Mam w domu wiele samochodów zdalnie sterowanych, helikopterów.
    Jednak chciałbym zbudować teraz sam samolot RC.
    Nie chcę kupować sobie jakiegoś najlepszego samolotu za 500 złotych.
    Wolałbym zrobić dobry ale tak do 250 złotych.
    Z tego co widziałem można kupić w internecie gotowy samolot ale bez elektroniki. Czy mogę taki przerobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14389090
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    czarek400 napisał:
    ....Nie chcę kupować sobie jakiegoś najlepszego samolotu za 500 złotych....
    Najlepszy samolot i 500zł to dwie skrajnie różne rzeczy. Tak więc sprecyzuj określenie najlepszy samolot. Polecany do nauki latania EasyStar-2 kosztuje (bez elektroniki,napędu i zasilania) około 280zł.
    czarek400 napisał:
    ...Wolałbym zrobić dobry ale tak do 250 złotych....
    Zrób sobie RWD-5 w/g projektu i opisu Kolegi SkaZoo. Zmieścisz się w tej kwocie pod warunkiem że posiadasz aparaturę RC i całą resztę koniecznego wyposażenia.
    czarek400 napisał:
    ...Z tego co widziałem można kupić w internecie gotowy samolot ale bez elektroniki. Czy mogę taki przerobić?
    A na co chcesz go przerobić :?: Raczej ciężko przerobić samolot na coś innego niż....samolot :D Napisz może tak troszkę dokładniej co i na co zamierzasz przerabiać, czym dysponujesz, czy masz jakąkolwiek aparaturę RC itp. Tak będzie o wiele prościej.
  • REKLAMA
  • #3 14389153
    czarek400
    Poziom 9  
    To tak piloty, które mam to tak
    -modelcraft 2.4 GHz 3 kanałowy+ odbiornik
    -i mam takie dwa piloty też do samolotów, tylko żemiałye nawet się wznieść nie chciały, takie jak na zdjęciach, 2 piloty i dwa nadajniki
    Załączniki:
    • Jak zbudować samolot RC do 250 zł – wybór zestawu, przeróbka, elektronika 20150131_161557.jpg (2.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować samolot RC do 250 zł – wybór zestawu, przeróbka, elektronika 20150131_162435.jpg (2.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14389197
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Czy możesz zacząć pisać jak na normalnego człowieka przystało :?: Co ci się nie chciało wznieść, pilot czy samolot. Jeżeli samolot to jaki, jaki napęd, jakie zasilanie. Jeżeli dalej będziesz pisał w sposób niezrozumiały to obawiam się że ten temat trafi do kosza.
  • #5 14389853
    czarek400
    Poziom 9  
    Ta tak, samolot miał dwa silniki umieszczone na wieżyczce, jak chciał się lecieć prosto to działały z tą samą mocą,, jak chciało się skręcić, to jeden miał większe obroty, drugi mniejsze, silniki po prostu były na słabe, mógłbym zamiast tych słabych silników dać lepsze, większe, ale do jakiej baterii? Bo do tych starych silników była taka mała bateria i jej oznaczenia to:
    K NI-MH
    4×2/3AAA 300m AH
    Daje też zdjęcia samolotu, baterii i silników
    Chciałbym zbudować samolot bez serwomechanizmów, do takiego samolotu
    http://www.modelmotor.pl/swift-kit-62cm.html chciałbym dobudować wieżyczkę i umieścić na niej dwa silniki pchające o większej mocy, w tym przypadku musiał bym kupić tylko dwa silniki i zasilanie, czy to ma sens?
    Załączniki:
    • 20150201_095252_1_.jpg (2.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować samolot RC do 250 zł – wybór zestawu, przeróbka, elektronika 20150201_095252_1_.jpg (2.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować samolot RC do 250 zł – wybór zestawu, przeróbka, elektronika 20150131_162228.jpg (2.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować samolot RC do 250 zł – wybór zestawu, przeróbka, elektronika 14227804434361728019078.jpg (2.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować samolot RC do 250 zł – wybór zestawu, przeróbka, elektronika 20150131_162140.jpg (2.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 14393463
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1171
    Nie ma.

Ten "samolot" to tania, chińska zabawka, udająca samolot RC.
    Sterowanie tego typu sprawdza się w czołgu, nie w samolocie.
    Jest bardzo trudno zsynchronizować dwa osobne silniki, szczególnie szczotkowe, aby ich siła ciągu była identyczna.
    Tu tego nie ma i być nie może.

Nic większego nie dasz, bo sterowniczek w zabawce nie wytrzyma większej mocy obciążenia. Udźwig tej zabawki jest też za mały, żeby zwiększać jej masę.
    W zdublowanym temacie, dostałeś odpowiedź.

Twój Oriole to znana konstrukcja i niestety opinie ma marne.
    Naprawdę szkoda twojego zachodu i pieniędzy.
    Lepiej to coś latać już nie będzie.
  • #7 14449240
    czarek400
    Poziom 9  
    No to dzięki, kończę temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat budowy samolotu zdalnie sterowanego (RC) w budżecie do 250 zł, zamiast zakupu gotowego modelu. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące modeli, takich jak EasyStar-2 oraz RWD-5, które można zbudować z dostępnych materiałów. Użytkownik posiada piloty Modelcraft 2.4 GHz, ale ma problemy z wcześniejszymi modelami, które nie mogły wznieść się w powietrze. Wskazano, że przerabianie tanich zabawek RC na samoloty jest trudne z powodu problemów z synchronizacją silników i ograniczeniami konstrukcyjnymi. Ostatecznie, użytkownik decyduje się zakończyć temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA