logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się - płyta główna czy procesor? Jak to sprawdzić?

telrad 14 Maj 2005 19:08 2036 12
REKLAMA
  • #1 1492540
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam.
    Komputer po włączeniu zachowuje się tak:
    włączają się wentylatory, zaświeca się zielona dioda i to wszystko.
    po odłączeniu wszystkiego jest tak samo.
    po wyjęciu procesora i pamięci i wszystkich kart, po podłączeniu i uruchomieniu też tak samo. Zadnego dzwięku z PC spickera.
    Mam pytanie, czy to wina płyty (bios znikł) czy wina procka, nie mam gdzie i na czym go sprawdzić?
    Jak się powinna zachowywać sama płyta odpalona bez procesora ?
  • REKLAMA
  • #2 1492555
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Sprawdz probesor na innej plycie, ram, karty i dyski tak samo.
    Zasilacz sprawdz miernikiem.
    Plyta bez procesora sie wlaczy i tyle.
    Bios nagraj programatorem jak masz, albo uzyj karty post, zeby zobaczyc czy w ogole cos startuje.
  • #3 1492577
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Najprawdopodobniej jest to problem :
    1 - płyty (BIOS lub coś więcej)
    2 - padnięty procesor

Aby mieć pewność musisz mieć coś 100% pewne na podmiankę.
  • #4 1492636
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Sprawdz baterie,
    mialem takie same objawy na k7vza,juz mialem kupic nowa plyte i cos mnie podkusilo zeby sprawdzic napiecie baterii,byla padnieta i po wymianie na nowa wszystko gralo.
  • REKLAMA
  • #5 1492654
    Kris1109
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Na 80% padł BIOS na płycie głównej
    na 20% coś z procesorem - albo uszkodzony procesor ( raczej nie ) lub padły kondensatory na płycie głównej - czasami to się zdarza.
    Kiedy właczysz kompa bez procka to powinien on wydawać dźwięki z głośniczka (wtedy wiadomo że działa bios) jeżeli nie to oznacza, że na płycie jest walnięty BIOS albo coś nie tak z napięciem np. na procesor podawane jest 1,9V zamiast 1,7V.
    To są podstawowe przyczyny uszkodzeń.
    Skup się na uszkodzeniu BIOS'a. Najlepiej sprawdź procesor na innej płycie.
  • REKLAMA
  • #6 1492894
    telrad
    Poziom 21  
    Kolobos a co to jest "karta post" i gdzie to kupić ?
    Jest to płyta P4IBASD. Napięcia z zasilaczą są prawidłowe, napięcie baterii też jest prawidłowe.
    Z tego co się domyślam i po postach kolegów to jednak na 99% jest to wina płyty (biosu) :(
    Niestety nie mam programatora to też nie sprawdzę.
  • #7 1492916
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Cos takiego:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51270888

Ale chyba nie ma sensu kupowac karty zeby przetestowac jedna plyte, lepiej poszukaj kogos z programatorem i sprobuj nagrac bios, a nastepnie sprawdzic czy zacznie dzialac.
  • #8 1492962
    telrad
    Poziom 21  
    sens jest bo ta karta jest tania a i się przyda na przyszłość, a czy ta karta również wyświetla info o stanie biosu ? bo w opisach na all.....o tego nie piszą.
    a co do programatora to w tak małym miasteczku jak malbork to można zapomnieć, lepiej i taniej kupić nową płytę/.
  • #10 1493081
    cotons
    Poziom 11  
    Sprawdz połączenie zasilacza z płytą główną często luzuje się gniazdo na płcie głównej i nie jest podawane napięcie.
    Powodzenia.
  • #11 1519563
    telrad
    Poziom 21  
    Kupiłem programator willem 4.0 zczytałem bios W49v002FAP, wyczyściłem go i chciałem zaprogramować nowym programem, ale przy programowaniu wyskakuje przy 10% błąd: Error AT00x00F3B Chip = 0x00 buffer = 0x02
    Czy to oznacza że kość jest uszkodzona ? Jak tak to gdzie mogę kupić taką? Szkałem w tme oraz w innych sklepach i brak takich :(
  • REKLAMA
  • #12 1519926
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Trzeba było odpuscic sobie tego Willema i zaprogramowac metoda hotswap w innej plycie glownej. Willem czesto ma problemy z programowaniem biosow. (Podobno bootblock jest chroniony przed zapisem i wywala blad). Szansa na to ze padl bios jest wedlug mnie znikoma (rownie dobrze mogl to byc np chipset). Takie awarie powstaja czesto na kiepskich zasilaczach wiec radze przyjrzec sie zasilaczowi. Plytka wedlug mnie raczej nie do naprawienia chociaz probowac zawsze mozna.
  • #13 1520090
    telrad
    Poziom 21  
    Nie miałem płyty 2 z ami biosem i z taką kością. Na płycie z awardem niestety nie chciało się zaprogramować :(. A kupno willema napewno się szybko zwruci. Zresztą to nie były takie duże pieniądze.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer po włączeniu uruchamia się tylko do momentu zaświecenia diody i pracy wentylatorów, bez sygnałów dźwiękowych z głośniczka PC. Problem może leżeć w uszkodzeniu płyty głównej, najczęściej w BIOS-ie, lub w procesorze. Płyta bez procesora powinna wydawać sygnały dźwiękowe informujące o braku CPU, co wskazuje na działający BIOS. Zalecane jest sprawdzenie zasilacza miernikiem oraz wymiana baterii CMOS, gdyż jej rozładowanie może powodować podobne objawy. Do diagnozy uszkodzonego BIOS-u można użyć programatora (np. Willem 4.0) lub karty POST, która wyświetla status uruchamiania płyty. Programowanie BIOS-u metodą hotswap na innej płycie może być skuteczniejsze niż bezpośrednie użycie programatora, który może mieć problemy z zapisem chronionych obszarów pamięci. W przypadku braku dostępu do programatora lub karty POST, alternatywą jest wymiana płyty głównej. Uszkodzenia mogą też wynikać z wadliwego zasilacza lub kondensatorów na płycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA