logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32F429IIT6][C] - Programowanie zewnętrznego procesora STM32F429

A.T. 02 Lut 2015 18:22 1041 16
REKLAMA
  • #1 14395791
    A.T.
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Witam,
    czy aby wykorzystać projekt Freddiego stm32f4_blink_led dla procesora STM32F429IIT6 wystarczy przerobić plik STM32F4xxxG_rom.ld? A może ktoś posiada już ten projekt przerobiony i mógłby udostępnić? Byłbym bardzo wdzięczny.
    Oraz czy po podłączeniu z płytki F4 Discovery sygnałów T_JTCK, T_JTMS, T_NRST, T_SWO i GND oraz rozłączeniu na niej dwóch zworek będzie można programować takiego proca jakby to było Discovery pod Eclipse + OpenOCD wraz z możliwością debugowania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14395803
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    A.T. napisał:
    Witam,
    czy aby wykorzystać projekt Freddiego stm32f4_blink_led dla procesora STM32F429IIT6 wystarczy przerobić plik STM32F4xxxG_rom.ld? A może ktoś posiada już ten projekt przerobiony i mógłby udostępnić? Byłbym bardzo wdzięczny.
    Oraz czy po podłączeniu z płytki F4 Discovery sygnałów T_JTCK, T_JTMS, T_NRST, T_SWO i GND oraz rozłączeniu na niej dwóch zworek będzie można programować takiego proca jakby to było Discovery pod Eclipse + OpenOCD wraz z możliwością debugowania?

Na wszystko Tak. Jest drobna różnica w RCC.
  • #3 14395861
    A.T.
    Poziom 20  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Napisałeś na wszystko tak, ale kodu nie udostępniłeś:P Hehe, żartuje, przerobię ten kod i wrzucę jakbyście mogli sprawdzić to byłbym bardzo wdzięczny:)
  • REKLAMA
  • #4 14395885
    tadzik85
    Poziom 38  
    A.T. napisał:
    Dzięki za szybką odpowiedź. Napisałeś na wszystko tak, ale kodu nie udostępniłeś:P Hehe, żartuje, przerobię ten kod i wrzucę jakbyście mogli sprawdzić to byłbym bardzo wdzięczny:)

Kod mam uruchomiłem. Ale wraz z moimi nowymi rozwiązaniami, za wiele pracy by go przerzucać.
  • #5 14396012
    A.T.
    Poziom 20  
    Zmiany wprowadziłem tylko w tym fragmencie:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Reszta bez zmian. Czy to jest poprawnie zrobione?
  • #6 14396024
    tadzik85
    Poziom 38  
    To tak, żadna filozofia.

RCC sprawdź, i porównaj.
  • REKLAMA
  • #7 14396036
    A.T.
    Poziom 20  
    A i jeszcze jedno. Czy macie jakieś pomocne rady na bezproblemowe programowanie. Strasznie dużo znalazłem postów na elektrodzie o tym jak to nie chce współpracować STlink z Discovery z zewnętrznym układem. Jedni polecają podłączyć sygnał NRST inni znowu nie. Jeszcze znalazłem coś takiego, że ważne jest napięcie zasilania. Ja będę miał Discovery z USB zasilane, czyli 3V, a układ do programowania będzie z zewnętrznego stabilizatora 3.3V? Czy może mi to przysporzyć jakichś dziwnych problemów? Jutro będę to robił, ale chciałbym się już jakoś przygotować.
    Pozdrawiam
  • #8 14396055
    tadzik85
    Poziom 38  
    A.T. napisał:
    A i jeszcze jedno. Czy macie jakieś pomocne rady na bezproblemowe programowanie. Strasznie dużo znalazłem postów na elektrodzie o tym jak to nie chce współpracować STlink z Discovery z zewnętrznym układem. Jedni polecają podłączyć sygnał NRST inni znowu nie. Jeszcze znalazłem coś takiego, że ważne jest napięcie zasilania. Ja będę miał Discovery z USB zasilane, czyli 3V, a układ do programowania będzie z zewnętrznego stabilizatora 3.3V? Czy może mi to przysporzyć jakichś dziwnych problemów? Jutro będę to robił, ale chciałbym się już jakoś przygotować.
    Pozdrawiam

NRST obowiązkowo. Zasilanie mocne (względnie), etap programowania to spory naddatek prądu. Nigdy nie miałem większych problemów, a bawię się trybami uśpienia, wszystko chodzi jak ta lala.

Na życzenie mogę udostępnić najświeższa wersję OpenOCD.
  • #9 14396159
    A.T.
    Poziom 20  
    Dzięki, dobrze wiedzieć, jak coś to zgłoszę się do Ciebie po najnowsze OpenOCD. Na razie spróbuje na tym starociu co mam - 0.6.1. Przeglądnąłem sekcję RCC. Znalazłem tam jakieś różnice w rejestrach do włączania zegarów dla poszczególnych peryferiów i ich resetowania. Co do samego ustawiania SYS_CLK nie znalazłem różnic, czyli wszystkie funkcje w projekcie Freddiego (pll_start, flash_latency, fpu_enable) powinny działać bez zmian? Jedynie taktowanie zwiększę na min 180MHz:) Jak coś będzie nie tak to zawsze mogę wykorzystać SystemInit() od ST dla tego proca.
  • #10 14396178
    tadzik85
    Poziom 38  
    A.T. napisał:
    Dzięki, dobrze wiedzieć, jak coś to zgłoszę się do Ciebie po najnowsze OpenOCD. Na razie spróbuje na tym starociu co mam - 0.6.1. Przeglądnąłem sekcję RCC. Znalazłem tam jakieś różnice w rejestrach do włączania zegarów dla poszczególnych peryferiów i ich resetowania. Co do samego ustawiania SYS_CLK nie znalazłem różnic, czyli wszystkie funkcje w projekcie Freddiego (pll_start, flash_latency, fpu_enable) powinny działać bez zmian? Jedynie taktowanie zwiększę na min 180MHz:) Jak coś będzie nie tak to zawsze mogę wykorzystać SystemInit() od ST dla tego proca.

To openocd pewnie nie wspiera tych procków.
  • #11 14396222
    A.T.
    Poziom 20  
    W takim razie czy byłbyś tak uprzejmy i udostępnił mi najnowszą wersję?
    Wystarczy, że tego usunę, nowego przekopiuję w miejsce starego i poprawię ścieżki do nowej lokalizacji w eclipse?
  • #12 14396257
    tadzik85
    Poziom 38  
    A.T. napisał:
    W takim razie czy byłbyś tak uprzejmy i udostępnił mi najnowszą wersję?
    Wystarczy, że tego usunę, nowego przekopiuję w miejsce starego i poprawię ścieżki do nowej lokalizacji w eclipse?

Tak ;) Udostępnię za dłuższa chwilę. puszcze kompilację. Trwa o zgrozo 15 minut ;p
  • REKLAMA
  • #13 14396260
    A.T.
    Poziom 20  
    Tak teraz myślę plik vectors.c też muszę zmodyfikować? Trzeba dopisać dodatkowe wektory przerwań?

Dodano po 1 [minuty]:

Dzięki, ja z przyjemnością poczekam:)
  • Pomocny post
    #14 14396288
    tadzik85
    Poziom 38  
    Wstępem. Moje wektory przerwań. Stan prawie aktualny. (brak 3 dla najnowszych F0). Kompatybilne z CubeMX
    Załączniki:
    • IntVectTab.7z (11.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 14396329
    A.T.
    Poziom 20  
    Bardzo dziękuję:) Jak sobie pomyślałem ile to czasu i roboty takie coś stworzyć, to mi się niedobrze zrobiło.
  • #16 14396336
    tadzik85
    Poziom 38  
    A.T. napisał:
    Bardzo dziękuję:) Jak sobie pomyślałem ile to czasu i roboty takie coś stworzyć, to mi się niedobrze zrobiło.

Z eclipsem chwila moment ;) find replace + edycja wielu linii jednocześnie. ;)

Obiecane OpenOCD. Kompilacja z dnia dzisiejszego...
    Załączniki:
    • OpenOCD.7z (1.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 14396568
    A.T.
    Poziom 20  
    Dziękuję zaraz sprawdzę, czy mi chodzi:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z programowaniem procesora STM32F429IIT6 przy użyciu projektu Freddiego stm32f4_blink_led. Użytkownicy potwierdzili, że wystarczy przerobić plik linker'a STM32F4xxxG_rom.ld, zwracając uwagę na różnice w rejestrach RCC. Wskazano również na konieczność podłączenia sygnału NRST oraz zapewnienia odpowiedniego zasilania podczas programowania. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z używaniem OpenOCD oraz Eclipse, a także omawiali modyfikacje w plikach wektorów przerwań. Wspomniano o problemach z kompatybilnością OpenOCD z nowymi procesorami oraz o potrzebie dostosowania kodu do specyfikacji STM32F429.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA