logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips SC804 - brak podświetlenia radia, możliwa kombinacja klawiszy?

jchlopik 14 Maj 2005 23:47 4180 12
REKLAMA
  • #1 1493370
    jchlopik
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich serdecznie!

Nie mam w radiu podświetlenia. Sprawdziłem żarówki oraz podłączenie pdświetlenia w kostce, wszytsko jet ok, mimo to w radiu nie świeci się podświetlenie. Czy może jest jakaś kombinacja klawiszy włączająca lub wyłączająca podświetlenie.

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję!

Jacek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1493438
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    To raczej uszkodzenie układu załączania podświetlenia. Doprowadzane przez kostkę sterowanie ma spowodować podświetlanie klawiatury lub samego pokrętła włącznika.Jeśli nie podświetlany jest wyświetlacz LCD,coś jest uszkodzone w radiu.A czy w kostce jest napięcie sterowania automatycznej anteny?Nie pamiętam dokładnie,ale zdaje mi się,że podświetlenie uruchamiane jest z tego samego źródła.
  • REKLAMA
  • #3 1493589
    jchlopik
    Poziom 11  
    Witam!

Dokładnie to sprawdziłem tylko, czy pojawia się napięcie na wejściu podświetlenia radia, które jest w kostce. Wydaje mi się że to ono odpowiada za podświetlenie. Poniższy rysunek pokazuje wyprowadzenia w kostce. Na czerwono zakreśliłem wejscie o którym mowa. Napięcia sterowania anteny nie sprawdzałem, ale jeżeli ono ma znaczenie to jeszcze sprawdze.

Pozdrawiam - Jacek

Philips SC804 - brak podświetlenia radia, możliwa kombinacja klawiszy?
  • REKLAMA
  • #4 1494315
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    Tam gdzie zaznaczyłes musisz podac napięcie 12V zeby było podswietlanie. Radia fabryczne mają podswietlanie z chwila włączenia swiateł w samochodzie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1496925
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Radio musi świecić się samo. Ten styk podświetla tylko gałkę po włączeniu świateł i pozwala na ściemnianie radia wraz z deską. Moim zdaniem stały numer w Philipsie - uszkodzony tranzystor (przerwa) od dimmera.
  • #6 1498195
    jchlopik
    Poziom 11  
    Witam!

Pewnie to głupie pytanie, ale gdzie mniej więcej w radiu szukać tego tranzystorka? Nie mam niestety schematu radyjka :(

Dzięki za pomoc!!

Jacek
  • #7 2167124
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2167443
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    tam z tylu kolo zlacza cos takiego duzego lezy wygladem jak tranzystor....co do schematu to na elektrodzie widzialem nawet
  • #9 2170491
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2172250
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    To PNP - BD 436 lub BD 438.Po włączeniu radia na kolektorze (radiatorze) powinno pojawić się 12V.
  • #11 4294103
    SZOKOL
    Poziom 1  
    Dołącze się. Mam do podpięcia oryginalną wiązke telefonu w Omedze Jest to Motorola Typ 2200. Jest wszystko OK tylko nie mam rozpisanych pinów na kostce w radiu. Nie chce czegoś robić na oko. Kolory instalacji telefonicznej mniej więcej się zgadzają. W isnstrukcji mam piny od radia np. 7, 9, 4 21 itp. Ma ktoś rozrysowane numery poszczególnych pinów w SC804

Dzięki
  • #12 4294134
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    A kilka postów wyżej nie widać ?

SławeK
  • #13 4294342
    waldi58
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    Nie chce być złym prorokiem ale w 99 procentach to uszkodzenie w najbliższym czasie objawi się usterką i koniecznościa wymiany procesora. Czasami zdarza się że procek przeżyje dłużej.

Podsumowanie tematu

✨ W radiu Philips SC804 występuje problem z brakiem podświetlenia, mimo sprawdzenia żarówek i podłączeń w kostce. Podświetlenie jest sterowane napięciem 12V, które pojawia się po włączeniu świateł samochodu. Uszkodzenie najprawdopodobniej dotyczy układu załączania podświetlenia, a konkretnie tranzystora odpowiedzialnego za dimmer (ściemnianie) podświetlenia, często typu PNP BD436 lub BD438. Podświetlana jest gałka oraz wyświetlacz LCD, a brak podświetlenia pozostałych żarówek wskazuje na przerwę w obwodzie lub uszkodzenie tranzystora. Schematy mogą pomóc w lokalizacji elementu, jednak są trudne do zdobycia. W niektórych przypadkach problem może wymagać wymiany procesora radia. Dodatkowo, podświetlenie i sterowanie anteną mogą korzystać z tego samego źródła napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA